Photo Gallery, Τοπικά

Κόντρα για το πρόγραμμα έργων του Δήμου

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο


Σκοτινιώτης: Αποτελεί γέφυρα με το παρελθόν και δεν μπορούν να αγνοηθούν οι δεσμεύσεις που κληρονομήσαμε

Η οικονομική κρίση και οι μεγάλες υποχρεώσεις που κληρονόμησε ο ενιαίος Δήμος Βόλου έβαλαν χαμηλά τον πήχη στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν και συνόδευσαν την ψήφο τους με άσκηση κριτικής στη Δημοτική Αρχή και στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και λειτουργεί χωρίς προϋπολογισμό, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η επιτροπή απογραφής και θα παρουσιαστεί η οικονομική εικόνα του. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινωθεί ότι το οικονομικό άνοιγα αγγίζει τα 30 εκ. ευρώ.

Ο Δήμαρχος επισήμανε επίσης πως ο Δήμος οφείλει να συντάξει και πενταετές πρόγραμμα, το οποίο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα καταρτιστεί.

«Σε μεγάλο βαθμό το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί γέφυρα με το παρελθόν και δεν μπορούν να αγνοηθούν οι δεσμεύσεις που κληρονομήσαμε», είπε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι τηρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή υπεύθυνη στάση χωρίς να δημιουργούνται εικονικές πραγματικότητες.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε πολλές υποχρεώσεις του παρελθόντος και σε δύο χρόνια πρέπει να εξυγιανθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης πρέπει να καλυφθούν οι στοιχειώδης ανάγκες του Δήμου και να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα για να πάψει η επενδυτική άπνοια», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του τεχνικού προγράμματος ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΕΠΣΘ κ. Μπατζιάκας ζήτησε να συμπεριληφθούν τα έργα του ΕΑΚ και συγκεκριμένα η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο βοηθητικό γήπεδο.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι η υπηρεσία πρασίνου, με σπόρο που κοστίζει 3.500 ευρώ, θα σπείρει το χώρο και θα είναι έτοιμο το γήπεδο να λειτουργήσει.

Η κ. Ζέττα Μακρή χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα «μίζερο», παρότι παραδέχτηκε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Έκανε λόγο για προχειρότητες στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και στην παρατήρηση του κ. Λαμπρινίδη ότι υπάρχει στο Δήμο συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία, απάντησε πως οι υπάλληλοί της δεν κλήθηκαν να σχεδιάσουν καν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Δουλόπουλος δήλωσε πως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής δεν αφορά τεχνικό πρόγραμμα, αλλά έναν ανακεφαλαιωτικό πίνακα έργων χωρίς αναπτυξιακή προοπτική και κριτήρια και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν δίνει αντισταθμιστικά οφέλη από την αφαίρεση των Μεσογειακών.

Ο κ. Δουλόπουλος έθιξε πολλές αστοχίες που αφορούσαν την πολιτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όπως οι συνδέσεις του περιφερειακού, το Μουσείο της Πόλης και τους ποδηλατόδρομους και επισήμανε πως η νέα ηγεσία συμπεριλαμβάνει πολλά στελέχη της προηγούμενης στις τάξεις της και πρέπει για την κακή πορεία του Δήμου να ζητήσει ευθύνες.

«Το τεχνικό πρόγραμμα είναι εικονικό, με ασκήσεις επί χάρτου και με τις προτάσεις του δεν εξυπηρετούνται όσα υποσχεθήκατε στους δημότες», κατέληξε.

Ο κ. Νάνος τόνισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνει την καπιταλιστική κρίση την οποία δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. «Το τεχνικό πρόγραμμα είναι ο καθρέφτης της πολιτικής σας και η κρίση είναι πρόσχημα», είπε ο κ. Νάνος και κατήγγειλε τις καπιταλιστικές πολιτικές που οδηγούν σε αφανισμό την αυτοδιοίκηση.

Άνευρο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο κ. Πατσιαντάς και επικεντρώθηκε στα διεκδικούμενα έργα που πρέπει να δοθούν ως αντιστάθμισμα για τους Μεσογειακούς.

Στη συνεδρίαση πολλές ήταν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης των δημοτικών ενοτήτων Νέας Ιωνίας, Αγριάς και Αγχιάλου, ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Λαμπρινίδης επισήμανε την ανάγκη συγκρότησης επιχειρησιακού σχεδίου, όπου επάνω του θα «πατάει»» στο μέλλον το τεχνικό πρόγραμμα.

Απαντήσεις για Μεσογειακούς

και Αγ. Παρασκευή

Σε ερώτηση της Ζέττας Μακρή για την ακύρωση των Μεσογειακών Αγώνων, ο Δήμαρχος Βόλου απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή επιμένει στον προγραμματισμό σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς για να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ειδικό πρόγραμμα στήριξης της περιοχής, με δεσμευμένες πιστώσεις για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά στα έργα και τις δράσεις που θα προταθούν, αυτά περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 και η τελική απόφαση όταν οριστικοποιηθούν το ύψος και οι πηγές χρηματοδότησης.

Σε ερώτηση της μειοψηφίας για το οικιστικό πρόβλημα της Αγίας Παρασκευής, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Μόσχος, απάντησε ότι το πρόβλημα με την Αγ. Παρασκευή έχει παρουσιαστεί με την έγκριση μελέτης και η εφαρμογή της αποδεικνύεται προβληματική, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, που έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Μετά από συναντήσεις με μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής, αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα συγκεκριμένη αίτηση, με εξειδικευμένα και αιτιολογημένα στοιχεία προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να επεκταθεί ο χαρακτηρισμός ως πυκνοδομημένων τμημάτων σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι και να τροποποιηθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το