Photo Gallery, Τοπικά

“Κόλλησε” η προμήθεια 13 ασθενοφόρων

Το έργο «Προμήθεια 13 Ασθενοφόρων για τις Ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» εντάχθηκε τον Ιανουάριο 2011 στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 910.000 ευρώ

Στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του υπουργείου Υγείας οφείλεται η καθυστέρηση που έχει προκύψει στην πορεία της προμήθειας ασθενοφόρων μέσω του ΕΣΠΑ για το Ε.Κ.Α.Β., αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, απαντώντας στην ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Κώστα Πουλάκη.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού προς την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην όλη διαδικασία, ο διεθνής διαγωνισμός κοινός για όλες τις Περιφέρειες προκηρύχτηκε μόλις στις 23/7/2012 και αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη η φάση της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας: «Σε ό,τι αφορά στο έργο του Ε.Κ.Α.Β. σημειώνουμε ότι είναι από τα πλέον καθυστερημένα στην υλοποίησή τους, χωρίς όμως να ευθύνεται γι’ αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Διαχειριστική Αρχή. Ωστόσο, καθόσον αποτελεί ένα από τα σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια, γίνονται όλες οι προσπάθειες ώστε το έργο να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α.

Το έργο «Προμήθεια 13 Ασθενοφόρων για τις Ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» εντάχθηκε τον Ιανουάριο 2011 στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 910.000,00 ευρώ και δικαιούχο το Ε.Κ.Α.Β.

Αφορά στην προμήθεια 13 ασθενοφόρων οχημάτων τύπου «B» για τις ανάγκες της Περιφέρειας Θεσσαλίας (οχήματα τύπου «B»: πρόκειται για 13 οχήματα «VAN» κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου «Β». Το ασθενοφόρο τύπου «Β» έχει τη δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που να καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις και να τους επιτρέπουν τη διέλευση ή στροφή από δρόμους στενούς ή ημιαποφραγμένους από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Το έργο αυτό έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μέρος Διαγωνισμού συνολικής προμήθειας (167 ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων) και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με διακριτή ένταξη στα Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. των 13 Περιφερειών. Ως εκ τούτου, τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και ο Διαγωνισμός είναι ένας και ενιαίος για όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα αυτού, οι προεγκρίσεις τευχών από όλες τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και οι αναδράσεις του Ε.Κ.Α.Β., προκειμένου να επιτευχθεί κοινή συμφωνία έγκρισης, να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Επίσης, επιβαρυντικό στοιχείο, κοινό δυστυχώς έως το Μάρτιο 2012 στα έργα προμηθειών Υγείας, ήταν η υποχρέωση έγκρισης προδιαγραφών από την Ε.Π.Υ. (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του Υπ. Υγείας) δύο φορές: Πρώτη στη φάση ένταξης των προμηθειών στο Ε.Σ.Π.Α. και δεύτερη στη φάση έγκρισης των τευχών δημοπράτησης, καθώς επίσης και από το Δ.Σ. του εκάστοτε δικαιούχου.

Σήμερα το έργο βρίσκεται στην 1η φάση αξιολόγησης (εξέταση πληρότητας φακέλων προσφορών). Έχουν κατατεθεί τρεις προσφορές. Το 1ο πρακτικό αναμένεται να υποβληθεί στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Α.Β. εντός Οκτωβρίου 2012. Με την έγκρισή του μετρά διορία 10 εργάσιμων ημερών για τυχόν ενστάσεις. Στη συνέχεια και εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση αξιολόγησης (τεχνικές προδιαγραφές) στις αρχές Νοεμβρίου. Εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις προβλέπεται η συμβασιοποίηση του έργου στις αρχές του 2013.

Η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας παρακολουθεί τη διαδικασία επισταμένως προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση.

Επιπρόσθετα ενημερωθήκαμε προσφάτως, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος του Ε.Σ.Π.Α., ότι το Ε.Κ.Α.Β. υποβάλει νέα πρόταση για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, έργου Προμήθειας προϋπολογισμού 1,405 εκ. ευρώ, που αφορά σε:

– Δεκατέσσερα (14) ασθενοφόρα τύπου «Β» 4Χ2.

– Δύο ασθενοφόρα τύπου «C» 4Χ2 (σ.σ. κινητές μονάδες).

– Τρία ασθενοφόρα τύπου «B» 4X4.

Η πρόταση αυτή δεν έχει υποβληθεί επισήμως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το