Photo Gallery, Τοπικά

Κυψέλη νεανικής επιχειρηματικότητας στο Βόλο

Στιγμιότυπο από τις χθεσινές ανακοινώσεις για την Κυψέλη Επιχειρηματικότητας στο Βόλο. Διακρίνονται οι κ.κ. Σκάγιαννης, Παπαδούλης, Αγοραστός και Χατζαντώνης

Κυψέλη Επιχειρηματικότητας για τους νέους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν, θα λειτουργήσει στο Κτίριο Καπνού της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στη νέα αυτή δομή αρμόδια στελέχη θα παρέχουν όλες τις απαιτούμενες συμβουλές για τη στήριξη του εγχειρήματος, ενώ ο ΣΕΒ θα διαθέτει και υποτροφίες σε είδος, δηλαδή σε εξοπλισμό, για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό με συνολική χρηματοδότηση από το ΣΕΒ και σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υποστηριχθούν τουλάχιστον 50 επιχειρηματικά σχέδια. Σημειώνεται πως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διδάσκεται ήδη προαιρετικά μάθημα για την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, όπου συνολικά έχουν εκπονηθεί 1.200 επιχειρηματικά σχέδια, ενώ έχουν λειτουργήσει και επτά επιχειρήσεις.

Ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων στην περιοχή μέσω της παροχής σημαντικών υπηρεσιών, ώστε να πραγματοποιήσουν τα σωστά βήματα, θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες στο Βόλο.

Πρόκειται για την Κυψέλη Επιχειρηματικότητας που θα στεγάζεται στο κτίριο Καπνού (στον τρίτο όροφο), όπου μετά από την απαιτούμενη παρέμβαση θα διαμορφωθεί ένας κατάλληλος χώρος. Η εργολαβία για το κτίριο Καπνού θα δημοπρατηθεί εντός ημερών και οι εργασίες θα απαιτήσουν γύρω στους τρεις μήνες. Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στα 70.000 ευρώ.

Χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας, οι αρμόδιοι συντελεστές παρεχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως καθοριστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα παίζει η Μονάδα Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με υπεύθυνους τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Παντελή Σκάγιαννη και το λέκτορα κ. Γιώργο Σταμπουλή.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε χαρακτηριστικά πως «δίνουμε διέξοδο στους νέους επιστήμονες επιχειρηματίες που τους είχε αφαιρεθεί το «οξυγόνο». Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους, που έχουν καινοτόμες ιδέες, να ενεργοποιηθούν στην Κυψέλη Επιχειρηματικότητας και να διαμορφώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο με τη καθοδήγηση αρμόδιων στελεχών. Έτσι, οι ιδέες τους θα έχουν απτά αποτελέσματα. Γιατί, όσα λεφτά και να πέσουν στη χώρα, αν δεν ενεργοποιηθεί το ντόπιο δυναμικό, ώστε οι καινοτόμες προτάσεις να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αποδίδουν, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, που μπορεί να φέρει μια δημιουργική θετική αλλαγή».

Αντίστοιχη Κυψέλη Επιχειρηματικότητας θα λειτουργεί και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σύνδεσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας κ. Απόστολος Παπαδούλης υπογράμμισε ότι «σκοπός της συνάντησής μας στο Βόλο ήταν η βελτίωση ενός συστήματος που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πάνω από μία δεκαετία, ενώ από τότε που ξεκίνησε, είχε ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η προσπάθεια αυτή από σήμερα αλλάζει ταχύτητα και γίνεται περισσότερο επαγγελματική, αποτελεσματική και φιλόδοξη. Γιατί ο ΣΕΒ μάς προσέγγισε πριν μερικούς μήνες και μας ζήτησε να συνεργαστούμε μαζί του, ώστε το μάθημα που διδασκόταν στο Πανεπιστήμιο για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, να προσλάβει χαρακτηριστικά αποτελεσματικότητας. Η πρόταση που κατέθεσε είναι το κάθε επιχειρηματικό σχέδιο να ενισχύεται με υποτροφίες σε είδος από πόρους που θα εξασφαλίζει ο ΣΕΒ. Φιλοδοξούμε, λοιπόν, αυτό το εγχείρημα να στεριώσει και να βγάλει επιχειρηματίες».

Να βγάλουμε επιχειρηματίες

Ο διευθυντής του τομέα Επιχειρηματικότητας του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Χατζαντώνης σημείωσε πως «βρέθηκα στο Βόλο με συναισθήματα ιδιαίτερης ικανοποίησης και ευγνωμοσύνης, γιατί πραγματικά αρχίζει και ευοδώνεται μια προσπάθεια που τη σκεπτόμαστε εδώ και χρόνια και η οποία αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων ανθρώπων και κυρίως αυτών που προέρχονται από τα ελληνικά ΑΕΙ».

Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχει πλέον ένας πληθωρισμός προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για τη νεανική επιχειρηματικότητα, χωρίς να εξασφαλίζονται πάντοτε οι προϋποθέσεις επιτυχίας. «Εμείς, ως επιχειρηματική κοινότητα, δεν θέλουμε να «σπρώχνουμε» ανθρώπους στη διαδικασία της επιχείρησης, αν δεν τους έχουμε εξασφαλίσει στοιχειώδεις προϋποθέσεις στήριξης ευνοϊκού περιβάλλοντος. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα το κάνουμε πλαισιώνοντας τους νέους ανθρώπους που θέλουν να τολμήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τον κατάλληλο χώρο, τη συμβουλευτική υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η επιχειρηματική τους πρόταση έχει πιθανότητες επιτυχίας. Παράλληλα, θα τους προσφέρουμε και στελέχη επιχειρήσεων, μέντορες, που θα τους μεταδώσουν την εμπειρία τους σε αυτή την προσπάθεια».

1.200 επιχειρηματικά σχέδια

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Παντελής Σκάγιαννης τόνισε πως «η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ο κόσμος της παραγωγής (ΣΕΒ) και η Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Θεσσαλίας) είναι ένα από τα μυστικά για την προώθηση της καινοτομίας. Έχουμε όλα τα συστατικά για να πετύχει αυτό το εγχείρημα».

Επίσης ανέφερε πως «στη Θεσσαλία υπάρχει μια πολύ καλή παράδοση μεταξύ του Πανεπιστήμιου και του τοπικού χώρου. Με τη νέα αυτή δομή που δημιουργείται, αυτά που διδάσκουμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη, επιταχύνοντας τη διαδικασία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

Συμπλήρωσε δε ότι στα δέκα και πλέον χρόνια διδασκαλίας του μαθήματος για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί από φοιτητές και απόφοιτους 1.200 επιχειρηματικά σχέδια, εκ των οποίων επτά έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το