Πολιτική

Κυριακή κοντή γιορτή

Στουρνάρας: Το πακέτο πρέπει να κλείσει μέχρι την Κυριακή – Αύριο νέα σύσκεψη των αρχηγών

Ανοιχτό είναι ακόμη το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ., καθώς η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή, ζητώντας μέτρα σίγουρης απόδοσης, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων, αμφισβητώντας τις προτεινόμενες περικοπές στους τομείς της Υγείας, της Άμυνας, των ΟΤΑ και της δημόσιας διοίκησης.

To οικονομικό επιτελείο καλείται να κλείσει μια “τρύπα” των 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται. Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με το οικονομικό επιτελείο, σε σύνολο 7,5 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, τα 7 δισ. προέρχονται από περικοπές μισθών-συντάξεων και επιδομάτων.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το 1 δισ. ευρώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ οι δανειστές ζητούν πρόσθετη περικοπή 1 δισ. ευρώ από μισθούς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των κομμάτων, αναζητείται ακόμη 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει αποφασιστεί από πού θα προέλθει, προκειμένου η τρόικα να δεχθεί κάποιες από τις αμφισβητούμενες δαπάνες, ενώ στο τραπέζι παραμένουν οι απαιτήσεις για αλλαγές στα εργασιακά.

Το γεγονός ότι η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή των περικοπών σημαίνει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, επικρατεί το σενάριο της πλήρους κατάργησης των δώρων σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, αλλά και εκείνο των περικοπών σε συντάξεις από το επίπεδο των 600-700 ευρώ.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ζητείται επιπλέον 1 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών προοιωνίζεται μεγαλύτερο “ψαλίδι” στους μισθούς των ΔΕΚΟ, αλλά και πιθανές νέες μειώσεις στους μισθούς του στενού δημόσιου τομέα.

Με δεδομένες και τις πιέσεις της τρόικας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προτού κλειδώσουν τα μέτρα στις διαπραγματεύσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Έτσι, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συσκεφθούν εκ νέου την Πέμπτη (αύριο) το απόγευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μετείχε την Τρίτη (χθες) το απόγευμα σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει μέχρι την Κυριακή, γιατί “δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο πια στη διάθεση μας”, συμπληρώνοντας ότι κλείνει η απόσταση με την τρόικα.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας είχε κάνει λόγο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την πολυσυζητημένη επιμήκυνση, και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν προοπτικές επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, παραδέχθηκε πως η Ελλάδα θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια στο τούνελ της ύφεσης, σημειώνοντας ότι έως το τέλος του έτους το ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί κατά 20% μέσα σε 5 χρόνια, απώλειες που θα φτάσουν στο 25% το 2014.

“Κλειδί” για την ανάκαμψη χαρακτηρίζεται από το ΙΟΒΕ η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας, μπορεί να ανακτηθεί έως το 2020 το σύνολο των απωλειών του Εθνικού Προϊόντος, αλλά και να μειωθεί το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης με τον επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος διαπίστωσε εντυπωσιακή πρόοδο, με φόντο τα στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν για πρώτη φορά πλεόνασμα 642 εκατ. ευρώ στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος κατά περίπου 4 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και της βελτίωσης του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Τάκη Αθανασόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα φέρει επιπλέον επενδύσεις 60 δισ. ευρώ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1 μονάδα ετησίως, τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση καθώς και πρόσθετα φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Nέα σύσκεψη… κατόπιν πιέσεων

Για την Πέμπτη (αύριο) το απόγευμα ορίστηκε η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι καλούνται να λύσουν τον γόρδιο δεσμό με τα σκληρά μέτρα των 11,5 δισ., μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας που ζητεί επιπλέον μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος. Για την οριστικοποίηση του πακέτου φαίνεται πως θα υπάρξει μία ακόμη σύσκεψη αρχηγών την Κυριακή.

Η ανακοίνωση για τη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου ήρθε αργά το απόγευμα της Τρίτης και φαίνεται πως προηγήθηκε έντονο πολιτικό παρασκήνιο, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα το πρωθυπουργικό πρόγραμμα προέβλεπε αναχώρηση του Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Πέμπτης για την Ιταλία, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Μάριο Μόντι.

Από το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου εκφραζόταν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης προς τους κυβερνητικούς εταίρους, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν κλειδώσει το πακέτο στις διαπραγματεύσεις του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, σε ομιλία του σε στελέχη του κόμματος, δήλωσε ρητά ότι το πακέτο δεν θα κλείσει όπως-όπως και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί τετελεσμένα.

Να γίνουν δύο συσκέψεις ήταν το ζητούμενο και για τη ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης διεμήνυσε με κάθε τρόπο στο μέγαρο Μαξίμου ότι οι αρχηγοί δεν μπορούν να συσκεφθούν απευθείας την Κυριακή προκειμένου να εγκρίνουν ένα πακέτο που θα έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα.

Μιλώντας, μάλιστα, σήμερα (χθες) στην εκτελεστική γραμματεία του κόμματος, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο και αυτονόητο να γίνονται τέτοιες συσκέψεις όταν υπάρχουν τέτοιες εκκρεμότητες και επισήμανε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στις προτάσεις του και τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το πακέτο των 11,5 δισ. προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν μάλιστα τους αρχηγούς ότι διαπραγματεύονται για επικοινωνιακούς λόγους μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το