Photo Gallery, Κόσμος

Κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία

Ορκίστηκε χθες υπό τον Μάριο Μόντι και σήμερα ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης

 


 


Επικεφαλής της 63ης μεταπολεμικής κυβέρνησης της Ιταλίας ορκίστηκε ο Μάριο Μόντι ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, μετά την παρουσίαση του 11μελούς υπουργικού σχήματος που αποτελείται αποκλειστικά από τεχνοκράτες. Η νέα κυβέρνηση ζητεί την Πέμπτη την ψήφο εμπιστοσύνης Γερουσίας και Βουλής διαδοχικά.

Ο Μόντι αναλαμβάνει προσωπικά το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και θα ηρεμήσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία.

Ο νέος πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη στη Γερουσία για να εκθέσει το πρόγραμμά του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Ο Μόντι θα βρει τον καταλληλότερο τρόπο για να βγούμε από την οικονομική κρίση. Όλες μου τις ευχές, διότι η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το απόγευμα της Τετάρτης μετά την ορκωμοσία του Μόντι και των μελών της κυβέρνησης.

Ανακοινώνοντας το μεσημέρι της Τετάρτης τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και θα ηρεμήσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία.

Επισήμανε ότι η απουσία πολιτικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να «ριζώσει» στο Κοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις. «Οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν, άλλωστε, πλήρη επίγνωση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα» δήλωσε. Απέρριψε επίσης υπαινιγμό ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Intesa Sanpaolo στο υπουργείο Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης -το οποίο θα είναι ενιαίο για να επιτευχθεί ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.

Ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε ακόμη ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά θα είναι βασικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μόντι απηύθυνε «εγκάρδιο χαιρετισμό» στον προκάτοχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «με σεβασμό και προσοχή στο έργο που έφερε σε πέρας».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Tζόρτζιο Ναπολιτάνο για την τιμή που του περιποιεί με την επιλογή του και την ουσιαστική στήριξη που του προσέφερε όλες αυτές τις ημέρες.

«Η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από την ικανότητά μας να δράσουμε αποτελεσματικά και να εξηγήσουμε στους πολίτες την σημασία της αποστολής μας» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, πρόσθεσε ότι «ευελπιστεί ότι θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, την χώρα μας» επισήμανε.

Ο Μόντι, τέλος, διαβεβαίωσε κατά τις επαφές του με τις πολιτικές δυνάμεις ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου «αν σκοπεύει να επιβάλλει νέο ειδικό φόρο για την κινητή και ακίνητη περιουσία».

 

Η αποχώρηση Μπερλουσκόνι

με ένα ξίφος και ένα βάζο

Όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, καθώς επίσης ένα ξίφος από το Καζακστάν, ένα πολύτιμο κινέζικο βάζο και τρεις φωτογραφίες πήρε χθες από την έδρα της προεδρίας της κυβέρνησης, το Παλάτσο Κίτζι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της αριστερής ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Το ξίφος τού το είχε προσφέρει ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ενώ το κινέζικο βάζο της δυναστείας των Μινγκ, είναι το δώρο μιας κινεζικής αντιπροσωπείας που τον επισκέφθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεχόμενος το βάζο, ο Μπερλουσκόνι είχε αρχικά αστειευτεί προσποιούμενος ότι του έπεφτε από τα χέρια, ενώ στη συνέχεια είχε πει χαμογελώντας στους έκπληκτους συνομιλητές του: «Είναι ωραία αυτά τα λουλουδάκια, αλλά την επόμενη φορά φέρτε ένα με σκηνές από το Κάμα Σούτρα», αγνοώντας ότι η ινδική ερωτική τέχνη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Κίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Σάββατο έγινε από ομάδα ειδικών «καθαρισμός» όλων των δεδομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών των συνεργατών του Μπερλουσκόνι.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το