Photo Gallery, Κόσμος

Κυβέρνηση σωτηρίας στην Αίγυπτο

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση, ενώ συγνώμη ζήτησε ο στρατός

 

ΚΑΪΡΟ, 24.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αιγύπτου Καμάλ Γκανζούλι συμφώνησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μετά από πρόταση που του έκανε το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Ο Γκανζούλι έχει συμφωνήσει καταρχήν να είναι πρωθυπουργός μετά από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του Συμβουλίου, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι, ανέφερε η εφημερίδα Al Ahram επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον Γκανζούλι.
Παρά το κύμα κρατικής βίας που οδήγησε στο θάνατο 39 ανθρώπων, το Ανώτατο Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά από τη Δευτέρα.
Οι διαδηλωτές απέρριψαν επίσης και το χρονοδιάγραμμα του Ταντάουι που προβλέπει προεδρικές εκλογές στο πρώτο μισό του 2012 (όχι στο τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013) και παράδοση της εξουσίας από το στρατό σε εκλεγμένο πρόεδρο ως την 1η Ιουλίου.
Εντωμεταξύ, οι αρχές της Αιγύπτου απελευθέρωσαν τρεις Αμερικανούς φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου που κρατούνταν στο Κάιρο ως ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια στην διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών συνελήφθησαν αφού πέταξαν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς οι οποίοι φρουρούσαν το κτίριο όπου εδρεύει του υπουργείου.

 

Συγγνώμη για τους νεκρούς

 

Για πρώτη φορά εδώ και ημέρες έχουν σταματήσει οι συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Οι τελευταίοι, πάντως, παραμένουν στην πλατεία, και επιμένουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν μέχρι να παραδώσει ο στρατός την εξουσία. «Συγγνώμη για τον θάνατο μαρτύρων, πιστών παιδιών» ζήτησε ο στρατός, λέγοντας πως οι εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά στις 28 Νοεμβρίου. Ο στρατός επιμένει ότι δεν θα εμποδίσει την μετάβαση της Αιγύπτου στην δημοκρατία, ωστόσο αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που απαιτούν την άμεση μεταφορά της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.
Απαντώντας στο αίτημα των διαδηλωτών για την άμεση παράδοση της εξουσίας, το Στρατιωτικό Συμβούλιο απάντησε πως αυτό θα ήταν «προδοσία» της εμπιστοσύνης του λαού υπό το επιχείρημα ότι ο στρατός ανέλαβε από τον ανατραπέντα Χόσνι Μουμπάρακ με λαϊκή εντολή.
Η «εκεχειρία» από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ανάμεσα στις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και τη στρατονομίας από την μια και τους διαδηλωτές από την άλλη σήμανε την αποκατάσταση της τάξης στο Κάιρο μετά τις ταραχές οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους σε πέντε ημέρες. Αλλά οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αιγύπτου, δεσμεύονται ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να φύγει ο στρατός.
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο ζήτησε την Πέμπτη «συγγνώμη» για τους νεκρούς στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που διαδηλώνουν εναντίον της στρατιωτικής εξουσίας και δυνάμεων της τάξης. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Facebook, «εκφράζει τη λύπη του και ζητεί βαθιά συγγνώμη για το θάνατο των μαρτύρων πιστών τέκνων της Αιγύπτου κατά τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ».
«Εκείνος θα φύγει, εμείς όχι» γράφει ένα από τα πολλά πανό που υπάρχουν στην πλατεία, αναφερόμενο στον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι.
Από το Σάββατο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40 άνθρωποι, σχεδόν όλοι στο Κάιρο και την πλατεία Ταχρίρ. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπερβολική χρήση δακρυγόνων και χημικών που έκανε η αστυνομία, θέλοντας να απωθήσει τους διαδηλωτές, «πνίγοντας» την πλατεία Ταχρίρ και τη γύρω περιοχή. Οι διαδηλωτές επισημαίνουν ότι το μείγμα των αερίων ήταν εξαιρετικά ισχυρό και καταγγέλλουν ότι επρόκειτο για χημικά αέρια του στρατού και πιθανόν και αέριο νεύρων, κάτι που, πάντως, αρνείται η κυβέρνηση.
Οι δυνάμεις της τάξης κατηγορούνται από ακτιβιστές και γιατρούς ότι βάζουν στόχο τα μάτια των διαδηλωτών πυροβολώντας τους με σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ. Η μαζική χρήση δακρυγόνων θεωρείται επίσης πως ευθύνεται για θανάτους από ασφυξία. Θάνατοι από τραύματα που προκλήθηκαν από πραγματικές σφαίρες έχουν επισημανθεί επίσης από γιατρούς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το