Photo Gallery, Πολιτική

Κυβέρνηση μεταβατική, ειδικού σκοπού

Την χαρακτήρισε ο Αντ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

 

«Η ημερομηνία των εκλογών είναι βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη»

 

 

 

“Η συμμετοχή μας είναι καθαρά συμβολική και μέχρι να λήξει ο ειδικός σκοπός που έχει αναλάβει. Δεν έχουμε αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, πλην του ειδικού σκοπού”, δηλαδή την κύρωση της σύμβασης και την εκταμίευση της 6ης δόσης, ξεκαθάρισε ο Α. Σαμαράς, από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ, στην προσπάθεια του να δώσει απαντήσεις, κατ’ αρχάς, στο εσωκομματικό του ακροατήριο. Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα χαρτί για δεσμεύσεις έναντι της Κομισιόν.

 

Η ΝΔ πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. “Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα τη στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση”, δήλωσε με κατηγορηματικότητα και πρόσθεσε: “Φαίνεται ότι δεν είναι συγκυβέρνηση και από την διάρκειά της και από την σύνθεσή της”.

 

“Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλά, η χώρα αντιμετώπισε κινδύνους, η παραμονή της στην ΕΕ απειλήθηκε”, είπε και πρόσθεσε ότι, με την “απερίγραπτη” πρωτοβουλία Παπανδρέου, η χώρα βρέθηκε χωρίς κυβέρνηση και πρωθυπουργό, ενώ η διεθνής κρίση χρέους γενικευόταν.

 

Συνέχισε ο κ. Σαμαράς: “Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους”.

 

“Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους, δεν πιστεύουμε στη ΝΔ στην τακτική του ώριμου φρούτου, είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης” ανέφερε.

 

“Πήραμε πρωτοβουλίες και ανοίξαμε δρόμους, όλα με θρησκευτική ευλάβεια στην συνταγματική τάξη”, υποστήριξε.

 

Είπε ακόμη ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη. “Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά. Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση”, εξήγησε.

 

“Δεν είναι στο χέρι κανενός να παρατείνει την ζωή της κυβέρνηση πέρα από τους τρεις μήνες. Όταν εμείς λέμε προσωρινή εννοούμε προσωρινή”, υπογράμμισε.

 

“Κάποιοι είπαν ότι δεν έπρεπε να συμμετέχουμε, τότε, όμως, θα ήταν σαν να την υπονομεύαμε και αν παίρναμε περισσότερα υπουργεία, όπως πρότειναν άλλοι, θα αμφισβητούσαμε τον μεταβατικό της χαρακτήρα”, συμπλήρωσε.

 

Αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, λέγοντας ότι την πρωτοβουλία για την πρόταση πρωθυπουργού δεν μπορούσε παρά να την έχει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όμως, δεν του είχε προτείνει το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

 

 

Αντιδράσεις των κομμάτων

 

«Μνημείο αντιφάσεων» χαρακτήρισε την ομιλία Σαμαρά ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης. «Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε σύγχυση. Είναι, επιτέλους, ώρα να κατανοήσει ότι πρέπει να ξεφύγει από τις σκοπιμότητες και τον πολιτικό του μικρόκοσμο γιατί προέχει η σωτηρία και το μέλλον της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να αντλήσει διδάγματα από τη στάση του Γ. Παπανδρέου» είπε.

 

Το ΚΚΕ από την πλευρά του λέει ότι ο κ. Σαμαράς «κατέφυγε σε λεκτικές ακροβασίες και επιχειρήματα φαρσοκωμωδίας για να κρύψει το ολοφάνερο, ότι συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Καρατζαφέρη, που έχει στόχο να εφαρμόσει τα μνημόνια και να περάσει τα νέα χειρότερα μέτρα.»

 

Για αστειότητες κάνει λόγο ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι «η αγωνία της ΝΔ να περισώσει ό,τι μπορεί από τις παλιές της αντιπολιτευτικές της κορόνες είναι τόσο αστεία, όσο και ο ισχυρισμός του προέδρου της ότι η συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση είναι συμβολική».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το