Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Κρούγκμαν: Εκτός ευρώ η Ελλάδα εντός ενός έτους

Μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας Γερμανίας - Ελβετίας ανοίγει ο δρόμος

Θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη σημειώθηκε στο σκέλος των ξένων καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελβετία. Σύμφωνα με το Reuters η Κάτω Βουλή της Ελβετίας ενέκρινε τη διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία για την αναδρομική φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων στη χώρα, με φόρο που θα ανέρχεται ακόμη και στο 41%.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή της Ελβετίας, η αναδρομική φορολόγηση των λογαριασμών αλλοδαπών, οι κάτοχοι των οποίων δεν ονοματίζονται, θα ισχύσει από τις αρχές του 2013. Αντίστοιχες διμερείς φορολογικές συμφωνίες έχουν συνομολογηθεί με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ ήδη από το 2010 σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Ελλάδα.

Στην Ελβετία εκτιμάται ότι έχει κατευθυνθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η Ελβετία αρνείται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ξένους καταθέτες και για τον λόγο αυτό έχει συμφωνήσει διακρατικά την παρακράτηση και την πληρωμή φόρου προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία των καταθέσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να συνομολογηθεί διακρατική συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ελβετίας και της Γερμανίας που θα οδηγήσει στη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.

Ο Πολ Κρούγκμαν

Την εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη του για την Ελλάδα επαναλαμβάνει ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Independent. Σημειώνει ότι θα του προκαλούσε έκπληξη αν η Ελλάδα παρέμενε στην ευρωζώνη για περισσότερο από ένα χρόνο ακόμα…

Ο κ. Κρούγκμαν τονίζει ότι -κατά την εκτίμηση του- η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα προκληθεί από τον τερματισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα καταστεί αναπόφευκτος κάποια στιγμή λόγω των αριθμών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες ανάκαμψης εκτός ευρωζώνης θα υπάρχουν (τουριστικός τομέας), μετά όμως από μία δύσκολη περίοδο έξι μηνών ή ενός έτους. Προσθέτει δε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας μετά το ευρώ, ωστόσο -όπως λέει- ούτε τώρα η Ελλάδα πορεύεται σε βιώσιμη οδό.

Κληθείς να σχολιάσει τις συνέπειες ελληνικής εξόδου στην υπόλοιπη ευρωζώνη, παρατηρεί  ότι όλα εξαρτώνται από το πόσο πρόθυμη θα είναι η ΕΚΤ να προμηθεύει με χρήμα τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, για να συμπληρώσει ότι “όλα επαφίενται στις αποφάσεις της Γερμανίας”.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αν ήταν καταθέτης στην Ελλάδα θα προσπαθούσε να τραβήξει τα χρήματά του από τις τράπεζες, καθώς υπάρχει φόβος ότι αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δραχμές.

Το απόσπασμα όσων είπε για την Ελλάδα:

– Θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ;

 

“Κάτι θα πρέπει να συμβεί και στο τέλος νομίζω πως θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Θα μου προξενούσε έκπληξη αν οι Έλληνες μπορούσαν να αντέξουν όχι για δυο, αλλά για έναν χρόνο ακόμη. Το γεγονός που θα προκαλέσει ελληνική έξοδο θα είναι ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κανείς δεν το επιθυμεί, αλλά αυτό θα καταστεί αναπόφευκτο κάποια στιγμή λόγω των αριθμών.

Αν ήμουν έλληνας καταθέτης θα προσπαθούσα να τραβήξω τα χρήματά μου από τις τράπεζες καθώς υπάρχει φόβος ότι, μετά από ένα μακρύ σαββατοκύριακο, αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες δραχμές, με αξία μειωμένη κατά 30-50%”.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το