Photo Gallery, Πολιτική

Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

«Τσουνάμι» χτυπάει τις χρηματαγορές του πλανήτη

 


 

Απώλειες μαμούθ 6% και υποχώρηση στο επίπεδο των 998,24 μονάδων

 


Στο τριψήφιο επίπεδο των 998,24 μονάδων βούλιαξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας απώλειες μαμούθ 6%, ενώ στο βαθύ κόκκινο κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε τη Δευτέρα δίμηνη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο Χρηματιστήριο, που θα τεθεί σε ισχύ ήδη από την Τρίτη.

Από τις 7/1/1997 έχει να βρεθεί ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κάτω από τις χίλιες μονάδες. Πλέον, όλα τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος, λένε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα για να συνέλθει η αγορά αν δεν αλλάξουν σε πολιτικό επίπεδο οι αποφάσεις της Ε.Ε., δίδοντας συγκεκριμένες λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης και όχι μισόλογα.

Παράλληλα, το sell off στις ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση από τη S&P’s και η απειλή υποβάθμισης εντός διετίας, οδηγούν τους επενδυτές σε μία ακόμα διαδικασία ρευστοποιήσεων. Από τη στιγμή που διασπάστηκαν και οι χίλιες μονάδες, η πορεία της αγοράς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σχολιάζουν παράγοντες του Χ.Α.

Το θέμα στο Χ.Α. δεν είναι οι τράπεζες, αναφέρουν χρηματιστές, αλλά «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Οι ξένοι είτε σορτάρουν, είτε ρευστοποιούν παραδοσιακές θέσεις τους.

Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, στα 4,19 ευρώ, στα 6,25 και τα 9,22 ευρώ αντίστοιχα. Στα όρια των 4 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, στα 2,30 υποχώρησε η Eurobank, στα 0,70 ευρώ η Πειραιώς και στα 2,62 ευρώ η μετοχή της Alpha. Μεγάλες απώλειες και κλείσιμο στα 15,30 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola, στα 4,06 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 0,64 η Αγροτική, στα 5,74 ευρώ τα ΕΛΠΕ, στα 4,44 η Jumbo, στο 1,93 ο Ελλάκτορας, στα 13,55 ο Τιτάνας και στα 7,10 ευρώ η Motor Oil.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν τα Folli Follie και η ΕΛΒΑΛ.

Η σημερινή πτώση κατεγράφη με τζίρο 84 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και μάλιστα χωρίς κανένα πακέτο.

Τον πανικό στις αγορές δεν μπόρεσαν τελικά να μετριάσουν, παρά μόνο πρόσκαιρα, ούτε οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ ούτε οι διαβεβαιώσεις των G20, G7 και Κομισιόν περί συντονισμένης δράσης για την εξασφάλιση σταθερότητας στις αγορές.

Το κλίμα, μετά την υποβάθμιση της Ουάσιγκτον από την S&P, την Παρασκευή ήταν έντονα πτωτικό και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να βρίσκεται – για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο – κάτω από τις 6.000 μονάδες με πτώση κοντά στο 4%.

 

Κόκκινος συναγερμός

Κόκκινος συναγερμός στο ΧΑ, καθώς η ενδέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση έμελλε να «βυθίσει» το Γενικό Δείκτη στο χείλος των 1.000 μονάδων.

Με ασφυκτικές πιέσεις για την πλειονότητα των μετοχών μεγάλης – μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με μαζικές ρευστοποιήσεις και «σπάσιμο» επιχειρήσεων του μεγέθους ενός ΟΠΑΠ και «εγκατάλειψη» οργανισμών όπως ο ΟΤΕ ή ΔΕΗ το ΧΑ συμπλήρωσε ένα σερί έντεκα συνεδριάσεων ισοφαρίζοντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ στις αρχές Ιουλίου. Μόνο, που αυτή τη φορά εξελίσσεται υπό συνθήκες μαζικής εκποίησης και σε επίπεδα 12-15% χαμηλότερα.

Επιδεινούμενη κατάσταση που υποχρεώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε «μπλόκο των ανοιχτών πωλήσεων» έως τις 9 Οκτωβρίου.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με πιο ενθαρρυντικούς οιωνούς αρκετές πράξεις από την πλευρά των αγοραστών, τουλάχιστον στα πρώτα 30-45 με τον Ftse20 να αντιδρά έως τις 462,3 μονάδες και με την Εθνική έως τα 4,38 ευρώ.

Το κλίμα στράβωσε όταν σταδιακά μετά τις 11.30-11.45 διευρύνθηκαν οι απώλειες για τον DAX αποτυπώνοντας τον έντονο προβληματισμό, που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική αγορά, καθώς η οικονομία της επωμίζεται όλο και μεγαλύτερο βάρος από τα προγράμματα δανεισμού-χρηματοδότησης.

Εντάθηκαν οι ανησυχίες στην Αθήνα, με καλά ενημερωμένες πηγές να κάνουν λόγο για μειωμένη συνεισφορά του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της επόμενης δανειακής σύμβασης με συνέπεια το νέο γύρο μαζικών ρευστοποιήσεων από ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Δεν είναι τυχαίο, πως οι βασικοί δείκτες και μετοχές “αδειάστηκαν” μετά τις 12.15 με πρωτοφανείς σε ένταση πωλήσεις, πιέσεις σε μετοχές όχι μόνο των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ή ΔΕΗ, αλλά και τίτλων εταιρειών όπως ΓΕΚ/Τέρνα ή Fourlis από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε νέα χαμηλά οι βασικοί δείκτες με το FtMid στις 990 και τον ll Cap προς τις 225 μονάδες με εμφανή την εικόνα διάλυσης πολλών βασικών μετοχών (αυτών των δύο δεικτών).

 

Φόβος στην Ασία, βουτιά στην Ευρώπη

Μεγάλες πτώσεις καταγράφονται σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη παρά τις συντονισμένες προσπάθειες από ΕΚΤ και G7 για τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Με σημαντική πτώση «άνοιξε» και η Wall Street, συμπαρασύροντας πτωτικά τις υπόλοιπες αγορές.

Αναλυτικά, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, έκλεισε με πτώση 2,2%. Ο Hang Seng, του Χονγκ Κονγκ, σημείωσε απώλειες 4%, ενώ στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times, υποχώρησε κατά 5%. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στο δείκτη KOSPI, του χρηματιστηρίου της Νότιας Κορέας, η πτώση του οποίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άγγιξε ακόμη 7,3% οδηγώντας στην παύση των συναλλαγών για να κλείσει αργότερα με υποχώρηση κατά 3,8%.

Απώλειες ύψους 3% σημειώθηκαν και στο δείκτη Sensex, του χρηματιστηρίου του Μουμπάι. Το χαμηλότερο σημείο του έτους άγγιξε ο δείκτης MICEX, του χρηματιστηρίου της Μόσχας όπου καταγράφηκαν απώλειες ύψους 2,9%. Oι συναλλαγές στο Σίδνεϊ ξεκίνησαν με πτώση 1,73%.

Πτωτικά κινούνται και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματαγορές παρά τα κέρδη που σημείωσαν στο ξεκίνημα της ημέρας. Λίγες ώρες πριν το κλείσιμο, σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, οι δείκτες FTSE 100 και DAX, αντίστοιχα, υποχωρούν -2,43% και -3,25%, ενώ ο cac στο Παρίσι την ίδια ώρα, υποχωρεί -2,58%.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το