Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Κρίσιμη σύσκεψη με “άρωμα” ΕΚΤ

Υπό τον πρωθυπουργό με Γ. Παπακωνσταντίνου  και Λ. Παπαδήμου

Τετ α τετ Γ. Παπανδρέου – πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα ή Τρίτη

 

ΑΘΗΝΑ 19.-

 

Σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και του Λ. Παπαδήμου, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με αιχμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να κλείσει τη “στρόφιγγα” των χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης (κάθε είδους- ο Γιούνκερ μίλησε για “ήπια αναδιάρθρωση”).

Ο Λουκάς Παπαδήμος διατέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το τρέχον διάστημα είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού. Προ ημερών είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της γερμανόφωνης έκδοσης των Financial Times τονίζει ότι ο απερχόμενος διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τη στάση που θα τηρήσει η Τράπεζα στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ επικαλέστηκε τον Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ.της ΕΚΤ, ο οποίος απηύθυνε την ίδια προειδοποίηση προς όσους μιλούν για κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγηθεί το υπουργικό Συμβούλιο (Δευτέρα ή Τρίτη), το οποίο θα εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το πλέγμα των αποκρατικοποιήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα απευθυνθεί και στους πολίτες για να εξηγήσει την κρισιμότητα των στιγμών, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι το Μαξίμου επιθυμεί τη συναίνεση, αλλά η κυβέρνηση θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τη στάση της αντιπολίτευσης.

.Οι εξελίξεις επισπεύδονται λόγω των εντεινόμενων πιέσεων εκ μέρους της ΕΕ για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της συναίνεσης του πολιτικού κόσμου.

Εξάλλου διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση δεν εξετάζει σενάρια και θεωρητικές απόψεις και έχει ως κύρια μέριμνα την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας για να βγει η χώρα από την κρίση”.

Ανέφερε ότι η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πρόκειται να γίνει από το υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, το απέρριψε λέγοντας ότι “δεν χρειάζεται τώρα δραματικότητα και δεν ταιριάζει κάτι τέτοιο στη στιγμή. Χρειάζεται ψυχραιμία”.

Ανέφερε, πάντως, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τρόπος ανακοίνωσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Μετά την έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Στη διαδικασία αυτή καταλήγει η κυβέρνηση και, όπως είπε ο Γ. Πεταλωτής, ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει και να ανταλλάξουν απόψεις.

Απέρριψε, παράλληλα, την πρόταση Καρατζαφέρη για συγκρότηση υπερκομματικής κυβέρνησης και με τεχνοκράτες.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστική στιγμή: Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης σώζει ζευγάρι από πνιγμό στις Μαλδίβες

Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, όπου ο μεσοεπιθετικός της Αλμερία, Σέρχιο Αρίμπας και…

16 Ιουνίου 2024

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή…

16 Ιουνίου 2024

Σε τροπικές νύχτες οδηγούν οι νέες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα – Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους για την υγεία

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες…

16 Ιουνίου 2024

Δίωξη για κακούργημα στον 90χρονο για ασέλγεια στην 11χρονη – Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί

Συνταράσσει την κοινή γνώμη ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αυτή του 90χρονου, στη…

16 Ιουνίου 2024

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε…

16 Ιουνίου 2024