Photo Gallery, Πολιτική

Κρίσιμες ώρες για το ευρώ

Το νέο αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας στη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί

 

Προς μία ακόμη συμφωνία που θα επιχειρήσει να σώσει το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση κινούνται Παρίσι και Βερολίνο, την ώρα που η κρίση χρέους μεταφέρεται στην «καρδιά» της ευρωζώνης.

Η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και των αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά, την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, στο οποίο αναφέρεται η Deutsche Welle, Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να επιβάλλουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας με κυρώσεις για όσες χώρες είναι δημοσιονομικά απείθαρχες.
Σε περίπτωση που η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πει «όχι» στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν μόνο με τις χώρες του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα», δηλαδή την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία και όσες ακόμα ενδιαφέρονται.
Δύο εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse, ότι «η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυούνταν για τα χρέη όλων των κρατών», επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων.
Στην ίδια συνέντευξη μίλησε για την αναγκαιότητα αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις χώρες εκείνες που είναι δημοσιονομικά απείθαρχες. Σε σημερινό της σχόλιο, για τα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro επισημαίνει:
«Η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί μια νέα Συνθήκη και αυστηρότερες κυρώσεις για όσες χώρες παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει αντίρρηση. Η Γαλλία έκανε υποχωρήσεις έτσι ώστε να επικρατήσει περισσότερη πειθαρχία στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγγυηθεί την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, όταν χρειαστεί».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, την ερχόμενη Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εταίρους τους για τα νέα σχέδια διάσωσης του ευρώ απαιτούν να ξαναγραφεί η συνθήκη του Μάαστριχτ. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν οι άλλες χώρες θα δεχθούν να υπογράψουν την απώλεια εθνικής κυριαρχίας που υπαινίσσεται το νέο αυστηρό καθεστώς, που έχει εμπνευστεί η Γερμανία, κάτω από το οποίο οι Βρυξέλλες θα αναλάβουν τον έλεγχο για τις δαπάνες και τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε.
Η πρώτη επίσημη έντονη αντίδραση ήρθε χθες από τη Βρετανία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο απείλησε να εμποδίσει τις αλλαγές που προωθούν Παρίσι και Βερολίνο στις συνθήκες της Ε.Ε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει πειστεί πως οι αλλαγές των συνθηκών είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ευρώ. «Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν απαιτεί αλλαγή συνθήκης, αλλά εάν υπάρξει αλλαγή της συνθήκης θα σιγουρευτώ ότι προστατεύουμε περαιτέρω και βελτιώνουμε τα συμφέροντα της Βρετανίας» υπογράμμισε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Αντίθετα η Γερμανία εμφανίζεται άκαμπτη στη «γραμμή» για την αυστηροποίηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Από το βήμα της γερμανικής Βουλής χθες η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και «έδειξε» ως μοναδικό δρόμο την αλλαγή των συνθηκών και την αυστηροποίηση των κανονισμών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού απέδωσε εύσημα στον Γάλλο πρόεδρο που χαρακτήρισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ ελλιπή και τάχθηκε υπέρ της επανίδρυσης της Ευρώπης, παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση της Δευτέρας.

Στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και στον εντατικό έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών της ευρωζώνης θα στραφεί η Γερμανία για να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή κρίση, επισήμανε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Μη με ξυπνάς απ’ τις 6» ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης Φρανκ Σίμελφενιγκ. Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή, «η Γερμανία επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας στην προσπάθεια της να σώσει το ευρώ από την κατάρρευση, δίχως όμως να επωμιστεί πρόσθετο κόστος ο Γερμανός φορολογούμενος για την σωτηρία των αδύναμων χωρών».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το