Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Κουρεμένες» πάλι συντάξεις του ΟΑΕΕ

  Δικαίωμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έχουν ασφαλισμένοι του Ταμείου

Δικαίωμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έχουν ασφαλισμένοι του Ταμείου

Πετσοκομμένες άλλο ένα μήνα είδαν χθες τις συντάξεις τους δεκάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και κυρίως συνταξιούχοι των πρώην ΤΑΕ και ΤΕΒΕ. Αν και πληρώθηκαν κανονικά τις συντάξεις του μήνα Μαΐου και όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους μέσω του διαδικτύου, ορισμένοι είδαν τα ποσά που έλαβαν να είναι «κουρεμένα».

Μειωμένες 30 και 35 ευρώ είδαν τις συντάξεις τους χθες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και συγκεκριμένα των ταμείων πρώην ΤΑΕ και ΤΕΒΕ, που έσπευσαν στις τράπεζες και πληρώθηκαν για το μήνα Μάιο. Όπως δήλωσε ο συνταξιούχος έμπορος του Βόλου κ. Γκιλομανάκης, «υποστήκαμε ακόμη ένα «κούρεμα» σήμερα. Αν θέλουν να μας κόβουν τις συντάξεις, τουλάχιστον να μας το λένε κάθε μήνα».

Ερωτηθείς σχετικά ο προϊστάμενος του ΟΑΕΕ Βόλου κ. Κωτούλας δήλωσε ότι πιθανότατα η μείωση να οφείλεται σε αναδρομική παρακράτηση φόρου.

Στο μεταξύ μέχρι 9 Μαΐου θα είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο οι δύο ιστοσελίδες, που αφορούν στη συμπλήρωση των ΑΦΜ και των ΑΜΚΑ από τους συνταξιούχους ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, που δεν τα έχουν συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

Οι συνταξιούχοι έχουν μερικές ημέρες ακόμη στη διάθεσή τους, προκειμένου να συμπληρώσουν κενά που ενδεχομένως υπάρχουν, είτε στον ΑΜΚΑ είτε στον ΑΦΜ, καθώς από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε ισχύ ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος, με τον οποίο γίνεται αυτόματη αναστολή καταβολής κάθε σύνταξης, που δεν είναι ταυτοποιημένη με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Για το σκοπό αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να αναρτηθεί εκ νέου η ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ στο Διαδίκτυο (www.idika.gr), προκειμένου να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά τα εναπομείναντα κενά ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ που αφορούν σε συντάξεις του Δημοσίου και των λοιπών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η σχετική ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) για τις μη συμπληρωμένες, σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, συντάξεις που αυτό χορηγεί.

 

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Δικαίωμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με την υπαγωγή σε χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης δίδει πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση. Η απόφαση αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, που τέθηκαν εκτός ρύθμισης των οφειλών τους και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε υψηλότερα επίπεδα εισφορών. Όσοι ασφαλισμένοι δεν κατόρθωναν να τηρήσουν τους όρους του διακανονισμού, κατατάσσονταν αμέσως στην κατηγορία που βρίσκονταν πριν από την αίτηση. Τώρα δικαιούνται να επανέλθουν με νέα αίτησή τους για μία και μόνο φορά, ώστε να επανενταχθούν στο νέο πρόγραμμα διακανονισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος του 2012, δεν αλλάζουν. Υπενθυμίζεται πως με την υπαγωγή στη ρύθμιση ο ελεύθερος επαγγελματίας κατεβαίνει ως και δύο ασφαλιστικές κατηγορίες. Παράδειγμα: ασφαλισμένος που είχε ενταχθεί στην 8η ασφαλιστική κατηγορία και πληρώνει 1.008 ευρώ το δίμηνο, μπορεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να κατέβει στην 7η ή στην 6η, έτσι ώστε να καταβάλει 932 ή 872 ευρώ το δίμηνο αντίστοιχα, εξοικονομώντας έτσι 76 ευρώ (7,5%) ή 136 ευρώ (13,5%). Οι προαιρετικά ασφαλισμένοι δεν έχουν δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε χαμηλότερη κατηγορία. Η ρύθμιση αφορά την πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και έδινε τη δυνατότητα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και 30% σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

Η πλειονότητα, περίπου το 75% των οφειλετών του ΟΑΕΕ, χρωστά έως 20.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η εισφορά που καταβάλλουν οι ίδιοι (ως ελεύθεροι επαγγελματίες), με αποτέλεσμα η όποια καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του χρέους να έχει ευθεία επίπτωση στη δυνατότητα ασφάλισής του όχι μόνο για τη σύνταξη, αλλά και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Θεώρηση βιβλιαρίων

ασφαλισμένων

ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ

Συνεχίζεται η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ. Οι εν ενεργεία υπάλληλοι (δημόσιοι και δημοτικοί) θεωρούν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, καθώς και τα βιβλιάρια των έμμεσων μελών τους, για τα οποία δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση νομιμοποιητικών εγγράφων στην Υπηρεσία τους.

Τα βιβλιάρια όλων των συνταξιούχων θεωρούνται θεωρημένα, εφόσον συνοδεύονται κάθε φορά που προσέρχονται στις Υπηρεσίες μας ή σε παρόχους υγείας, από το τελευταίο τρίμηνο εκκαθαριστικό της σύνταξής τους.

Στα γραφεία του ΟΠΑΔ θεωρούνται τα βιβλιάρια ασθενείας:

-Των έμμεσων μελών (σύζυγοι-παιδιά κ.λπ.) των εν ενεργεία υπαλλήλων πάνω από 18 ετών και για όσα απαιτούνται νομιμοποιητικά έγγραφα (π.χ. βεβαιώσεις σπουδών, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βάπτισης κ.λπ.). Για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υποχρεωτική η προσκόμιση αντιγράφου φορολογικής δήλωσης Ε1 του άμεσα ασφαλισμένου.

Για να είναι δυνατή η θεώρηση των βιβλιαρίων των έμμεσων μελών θα πρέπει ο άμεσα εν ενεργεία ασφαλισμένος να προσκομίζει και το δικό του βιβλιάριο, αφού προηγουμένως έχει θεωρηθεί-απογραφεί από την Υπηρεσία του.

-Των έμμεσων μελών (σύζυγοι-παιδιά) των συνταξιούχων με την προσκόμιση του βιβλιαρίου του άμεσα συνταξιούχου, συνοδευόμενο από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υποχρεωτική η προσκόμιση αντιγράφου φορολογικής δήλωσης Ε1 του άμεσα ασφαλισμένου.

Η θεώρηση θα διαρκέσει έως 28 Ιουνίου 2013 στα γραφεία του ΟΠΑΔ Κουντουριώτη 4, στο 2ο όροφο.

Σημειώνεται ότι το να τεθεί η σφραγίδα θεώρησης επί του βιβλιαρίου δεν αρκεί. Πρέπει υποχρεωτικά να γίνει και η εργασία στην Εφαρμογή Απογραφής/θεώρησης του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ, για να είναι η διαδικασία ολοκληρωμένη και ο ασφαλισμένος απογραμμένος και το βιβλιάριο του θεωρημένο. Όλα τα βιβλιάρια θεωρούνται ενεργά μέχρι 28-06-2013, ημερομηνία, λήξης θεώρησης – απογραφής. Έως την παραπάνω ημερομηνία πρέπει να έχουν θεωρηθεί – απογραφεί όλοι οι ασφαλισμένοι. Μετά το πέρας της προθεσμίας όσοι ασφαλισμένοι δεν απογραφούν τα βιβλιάριά τους δεν θα θεωρούνται ενεργά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το