Photo Gallery, Τοπικά

Κουζίνα αλληλεγγύης για άπορους

 

Περίπου 50 άποροι άνθρωποι σιτίζονται στην πλατεία Πανεπιστημίου

Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στην πλατεία Πανεπιστημίου πάνω από 50 άποροι σιτίζονται με λογής-λογής φαγητά, ανάλογα με την προσφορά των πολιτών. Η μικρογιορτή των Οικοπαραγωγών ήταν εκείνη που έδωσε το έναυσμα, να ξεκινήσει η δωρεάν προσφορά φαγητού στην πόλη του Βόλου.

«Μια αυτοδιαχειριζόμενη λαϊκή και αλληλέγγυα αγορά» όπως την ονομάζουν εκείνοι, που με ζήλο συμμετέχουν, αύξησε την κίνηση στην πλατεία Πανεπιστημίου κάθε Πέμπτη. Αυτή η κίνηση έδωσε το έναυσμα, ώστε να στηθεί η Κουζίνα Αλληλεγγύης από διάφορους πολίτες, με σκοπό να βοηθούν άπορους, δίνοντάς τους το φαγητό που έχουν ανάγκη.

Η κ. Αγγελική Ιωαννίτη βρίσκεται εκεί κάθε φορά που το σπιτάκι της Κουζίνας Αλληλεγγύης είναι ανοιχτό. «Υπάρχει αρκετός κόσμος, ο οποίος δραστηριοποιείται και μας φέρνει φαγητά, πολλές φορές έχουμε και ποικιλία στα φαγητά που δίνουμε. Αρκετοί είναι οι φούρνοι που μας φέρνουν ψωμί ή άλλα τρόφιμα, τα οποία δεν θέλουν να πουλήσουν την επόμενη ημέρα. Με λίγα λόγια υπάρχει ποικιλία, δεν πρόκειται για μια πρόχειρη ενέργεια, αλλά για κάτι συντονισμένο».

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι πολύ ενθαρρυντικό που ο κόσμος μαγειρεύει και φέρνει διάφορα φαγώσιμα, ενώ παράλληλα είναι ανησυχητικό, ότι ο κόσμος που καταφθάνει και ζητεί τη βοήθειά μας, αυξάνεται συνεχώς. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε κι άλλο κόσμο, να έρθει, να βοηθήσει, να προσφέρει ό,τι μπορεί, να ζήσει το πρόβλημα από κοντά, να γίνουμε πιο φιλάνθρωποι, να μεγαλώσει το κίνημα αλληλεγγύης».

Η συγκεκριμένη ενέργεια ξεκίνησε χάρη στους οικοπαραγωγούς, που πωλούν τα αγαθά που παράγουν κάθε Πέμπτη στην πλατεία Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ανθρώπους που «σέβονται τη γη και αντί να παράγουν πέντε ντομάτες, προτιμούν να παράγουν δύο. Με αυτό το έναυσμα και με τη βοήθεια των παιδιών από του  Ματσάγγου, όλοι μαζί στήσαμε αυτό το εγχείρημα».

Η αντιδημαρχία προσφέρθηκε άμεσα να παραχωρήσει ένα σπιτάκι-κιόσκι από αυτά που χρησιμοποιούνται για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Παράλληλα, τραπεζάκια από τη Στοά και καρέκλες στήνονται για την εξυπηρέτηση όλων. Στην πλατεία πραγματοποιείται και χαριστικό παζάρι με κάθε λογής ρούχα που μπορούν να προμηθευτούν όσοι χρειάζονται.

Σχετικά με τον κόσμο που αναζητά ένα πιάτο φαγητό, σύμφωνα με την κ. Ιωαννίτη, «πρόκειται για άπορους στο σύνολό τους. Δεν μπορούμε με ακρίβεια να γνωρίζουμε τις πραγματικές τους ανάγκες, όμως αυτό αντιλαμβανόμαστε. Πολύς είναι ο κόσμος που ζητεί διπλές και τριπλές μερίδες για να τις πάει στο σπίτι να φάει η οικογένεια ή άλλες φορές τρώνε στο Δος Ημίν της Μητρόπολης και θέλουν το φαγητό της Κουζίνας Αλληλεγγύης να το φάνε το βράδυ».

Πολλά είναι τα παιδιά που μαγειρεύουν στου Ματσάγγου. «Είμαστε άνεργοι, φοιτητές, αγρότες, ημιαπασχολούμενοι, επισφαλείς εργαζόμενοι και αντιλαμβανόμαστε τη σημερινή κατάσταση ως επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης. Από τον Οκτώβριο του 2011 με την αυτοδιάθεση όλων μας δημιουργήσαμε τη συλλογική κουζίνα αλληλεγγύης, που βρίσκεται στην πλατεία Ματσάγγου-Πανεπιστημίου», τονίζουν τα παιδιά, που βρίσκονται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη λίγο φαγητό.

Σκοπός τους είναι να δώσουν ένα χέρι βοηθείας σε όσους δεν έχουν να φάνε ή βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά παράλληλα η κουζίνα να λειτουργήσει ως σημείο επαφής, γνωριμίας, ενεργοποίησης και οργάνωσης «όλων μας, για την ίδια την κουζίνα και για τη δημιουργία αντιστάσεων απέναντι σε αυτούς που κλέβουν τις ζωές μας. Με την επίλυση της επισιτιστικής ανάγκης δεν σκοπεύουμε να γυρίσουμε στους καναπέδες μας, για να… χωνέψουμε, αλλά θέλουμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, αναπτύσσοντας περαιτέρω δομές όπως αγροτικούς συνεταιρισμούς, κοινωνικά ιατρεία, ανταλλακτική οικονομία, χαριστικό παζάρι, παιδικά στέκια δημιουργικής απασχόλησης κ.ά.». Μαγειρεύουν, βοηθούν, απλώνουν το χέρι τους για να βοηθήσουν, πάντα με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση. «Πρόσφατα με σχέδιο νόμου πρότειναν να απαγορευτεί η διεξαγωγή συσσιτίων από μη κρατικούς φορείς, με το πρόσχημα ότι δεν πληρούν τους υγειονομικούς κανονισμούς. Με λίγα λόγια, μόνο η εκκλησία και οι δημοτικές αρχές νομιμοποιούνται να οργανώνουν συσσίτια αλληλεγγύης, γεγονός που δείχνει πως οι ιθύνοντες αντιλαμβάνονται και φοβούνται το γεγονός, ότι ένα κομμάτι του κόσμου που προσπαθεί να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και που δεν μπορούν να το ελέγξουν, μέσα σε μια περίοδο πείνας και ανέχειας που φαίνεται στον ορίζοντα, μπορεί να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να ριζοσπαστικοποιηθεί», σημειώνουν.

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 14.00-15.00. Τρόποι συνεισφοράς-συμμετοχής: Όποιοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν το μαγείρεμα ακόμη μια μέρα της εβδομάδας, να βοηθήσουν στις ήδη καθιερωμένες μέρες, να προσφέρουν υλική και οικονομική βοήθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6974717412.

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το