Κατηγορίες: Πολιτική

Κοντά σε συμφωνία για κυβέρνηση

Πυρετώδεις διεργασίες και σήμερα για το σχηματισμό της άμεσα

Πυρετός διεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο Α. Σαμαράς διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει και την Τρίτη (σήμερα) τις επαφές του με Βενιζέλο και Κουβέλη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε, την ώρα που Τσίπρας και Καμμένος εξέφρασαν με σαφήνεια την πρόθεση τους να παραμείνουν στις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ευρεία συμμετοχή κομμάτων στην κυβέρνηση χωρίς -δημοσίως- να θέσει θέμα προσώπων, κάτι που έπραξε ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος κατέθεσε τους όρους της ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωστοποίησε τη συμφωνία του με τον κ. Βενιζέλο όσον αφορά στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν, ενώ χαρακτήρισε τις επαφές του με τον κ. Κουβέλη ως “εποικοδομητικές”.

Συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου

Να ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Τρίτης (σήμερα) η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση σύσκεψης, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, των αρχηγών τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ -σε δηλώσεις του- ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Βενιζέλο ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας εντός του χρονικού ορίου της εντολής που έχει λάβει.

Πληροφορίες της ΝΕΤ αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς αντιμετώπισε θετικά την πρόταση Βενιζέλου, θέτοντας ως προϋπόθεση να έχει προηγουμένως συμφωνηθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι συμφώνησαν πως “η χώρα πρέπει να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση” και πρόσθεσε ότι “η άριστη λύση που πρέπει να επιδιώξουμε είναι η κυβέρνηση συνευθύνης”.

Κατόπιν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας “απολύτως απογοητευτικές και προκλητικές πολιτικά και δημοκρατικά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος υποδεικνύει σε όλους τους άλλους να σχηματίσουν κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ”.

Και πρόσθεσε ότι κάποιοι επιλέγουν την αντιπολίτευση για να περιμένουν την αποτυχία της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί ή και να προκαλέσουν τη φθορά της. “Αυτή η στάση είναι πολιτικά και εθνικά απαράδεκτη”, σχολίασε.

“Ο λαός ψήφισε, μεταξύ άλλων και για τη συνεργασία και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων και αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων”, ανέφερε.

Και επισήμανε ότι “ο λαός αποφάσισε την παραμονή της χώρα στο ευρώ, τη διατήρηση των κεκτημένων της δανειακής σύμβασης και την αναθεώρηση των όρων που μας έχουν επιβληθεί σε ένα συντηρητικό συσχετισμό και έδωσε εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας και συστράτευσης”.

Για το όνομα του πρωθυπουργού και τη σύνθεση της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν αφού πρώτα επιλύσουν τα μείζονα πολιτικά θέματα.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Φ. Κουβέλη το πρωί της Τρίτης (σήμερα) ενώ ήδη είχαν δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Φ. Κουβέλης 

“Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων, προκειμένου να υπάρχει η πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο”, δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, μετά τη συνάντηση του με τον Α. Σαμαρά, στον οποίο επανέλαβε τις επτά προτάσεις της ΔΗΜΑΡ.

Ζήτησε μεταξύ άλλων τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και την άρση της νομοθεσίας που προβλέπει την περικοπή των μισθών και την επαναφορά της μετενέργειας.

“Λευκή επιταγή δεν δίνει η ΔΗΜΑΡ”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το “εάν θα υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Απομένει η σαφής τοποθέτηση των άλλων πολιτικών δυνάμεων για την πρόταση που έχουμε καταθέσει”.

Και κατέληξε: “Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμπτωση και συναίνεση στα πρόσωπα που θα συγκροτούν την κυβέρνηση”.

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση, για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα συνεχιστεί και αύριο (σήμερα).

Συνάντηση Παπούλια με Πικραμμένο και Πολύδωρα

Νωρίτερα, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης παρέδωσε στον πρόεδρο της απερχόμενης Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο οποίος με τη σειρά του επισκέφθηκε τον κ. Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση και ο κ. Παπούλιας απάντησε: “Δεν υπάρχει μακάρι αλλά είναι κατηγορική προσταγή πλέον”.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας δέχθηκε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δική του.

“Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω”, είπε ο κ. Παπούλιας όταν ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων λήγει και τυπικά η, κατά το Σύνταγμα, εντολή που είχε λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ενέκρινε η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ την πρόταση του Φ. Κουβέλη

Oλοκληρώθηκε το βράδυ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για τις διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Αποκεφαλίζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ το Ισραήλ – Σκότωσε και τον διάδοχο του Νασράλα

Νεκρός είναι, σύμφωνα με το Al-Arabiya και αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο αντικαταστάτης του Νασράλα στην…

5 Οκτωβρίου 2024

Κολωνός: Μετά τον πατέρα συνελήφθη και ο γιος για τον βιασμό της ίδιας ανήλικης κοπέλας

Συγκλονιστικές εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση βιασμού μίας ανήλικης κοπέλας από έναν 44χρονο στο Κολωνό που…

5 Οκτωβρίου 2024

Επεισόδια και «χιτσκοκικό» φινάλε στο ντέρμπι Αγία Άννα-Ρήγας 1-1

«Χιτσκοκικό» φινάλε είχαμε στο ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής της Α’ ΕΠΣΘ ανάμεσα στην Αγία Άννα…

5 Οκτωβρίου 2024

Σπείρα εξαπατούσε ηλικιωμένες σε όλη την Ελλάδα

Κοντά στην πλήρη εξάρθρωση ενός κυκλώματος απατεώνων που είχαν απλώσει τα “δίχτυα” τους σε διάφορες…

5 Οκτωβρίου 2024

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: Τέσσερις ανήλικες επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ευκαρπία

Τέσσερις ανήλικες συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία μίας 13χρονης ότι την απείλησαν, την χτύπησαν και της…

5 Οκτωβρίου 2024

Δύσκολη νύχτα στο ΠΑΓΝΗ: Έτρεχαν οι γιατροί για να διασωληνώσουν πέντε άτομα που ήπιαν σφηνάκια… καθαρκτικού

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο Ηράκλειο το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια…

5 Οκτωβρίου 2024