Photo Gallery, Πολιτική

Κομισιόν: «Παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση

Τι απαντά η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σε κρίσιμα ερωτήματα

«Παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές ανοίγει η Κομισιόν, προσδιορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο μπορούν κινηθούν οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΕΕ, χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις ούτε να απειληθεί το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.
Απαντώντας σε σειρά γραπτών ερωτημάτων του «Βήματος», η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σημειώνει ότι η «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάσταση επιμέρους μέτρων από άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος» και κάνει λόγο για «ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου» η οποία ωστόσο θα απαιτήσει επιπλέον βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
«Η ΕΕ αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων, που είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλο λαό, και επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση» σημειώνεται στο κείμενο των απαντήσεων, οι οποίες απηχούν την επίσημη θέση των Βρυξελλών.
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια σε περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου, η απάντηση είναι επί της ουσίας αρνητική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι «εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να απορρίψει το μνημόνιο, η οικονομία της, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατέρρεε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και η απότομη προσαρμογή που θα επακολουθούσε θα δυσχέραινε την παραμονή της χώρας στο ευρώ». Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει ούτε η νομική δυνατότητα, αλλά ούτε και η πρόθεση να εκδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση οποιοδήποτε κράτος μέλος από την ευρωζώνη».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το