Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Κομισιόν: Κανένα “κούρεμα” κάτω από τις 100.000€

kourema-katatheseon-660

Δεν υπάρχει περίπτωση με κανένα νομικό πλαίσιο σημερινό ή μελλοντικό να γίνει κούρεμα καταθέσεων στην ΕΕ για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ σπεύδει να διευκρινίσει ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια, μετά από το θόρυβο που προκάλεσαν χθεσινά δημοσιεύματα. Ο Χ. Αλμούνια διαψεύδει με τον τρόπο αυτό και δελτίο τύπου του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή που παρουσίαζε το παράθυρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως το σενάριο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στην Κύπρο, έτσι και οπουδήποτε στο μέλλον πραγματοποιηθεί εκκαθάριση τραπεζών, τα ποσά αυτά που από το κοινοτικό δίκαιο θεωρούνται εγγυημένα δεν πρόκειται να πειραχτούν.

Ο Χ. Αλμούνια, επίτροπος αρμόδιος για τους κανόνες που ισχύουν σήμερα σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις και άπτονται των διασώσεων των τραπεζών, εξέδωσε μέσω του εκπροσώπου του Α. Κολομπανί, γραπτή ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν «τα θρυλούμενα δημοσιεύματα περί καταθέσεων που δεν είναι ασφαλείς κάτω από τα 100.000 ευρώ» με δηλώσεις ή απαντήσεις που φέρεται να έδωσε ο επίτροπος.

Συγκεκριμένα στη γραπτή ανακοίνωση ο Α. Κολομπανί αναφέρει: «Όπως ξεκάθαρα φαίνεται από την απάντηση του κ. Αλμούνια στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, οι υφιστάμενοι Ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις τραπεζών δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. Οι καταθέσεις, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες εξαιρούνται σήμερα από τον επιμερισμό των βαρών που πρέπει να έχει γίνει, προτού οι τράπεζες ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Οι σημερινοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων αναφέρονται αποκλειστικά στον επιμερισμό βαρών στους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.

Αναφορικά δε με τις ασφαλισμένες καταθέσεις, οφείλω να αναφέρω τα εξής: ότι η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των τραπεζών» (BRRD) ρητά αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (DGS), εξαιρούνται από τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in, άρθρο 38). Οπότε, οι καταθέτες με τέτοια ποσά ποτέ δεν θα χρειαστεί να υποστούν απώλειες. Αντιθέτως, οι απώλειες θα καλυφθούν από τα Ταμεία Εγγυοδοσίας – έως του ποσού της κάλυψης (Άρθρο 99).

Μάλιστα, έως ότου τεθεί σε ισχύ is η οδηγία BRR είναι αδύνατον να πληγούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας DGS, με την οποία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε» (Αρθρο 7 της Οδηγίας DGS)».

Δηλώσεις Μπαρνιέ – Ντάισελμπλουμ

Παρομοίως ο επίτροπος Μπαρνιέ, αρμόδιος για τις τράπεζες, επιβεβαίωσε τη σειρά που περιγράφουν κοινοτικοί κανόνες και θα ισχύσει στο μέλλον για την άντληση κεφαλαίων για τη διάσωση τραπεζών.  Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, οι καταθέσεις κάτω 100 χιλιάδων ευρώ είναι απόλυτα εγγυημένες. Το δε νέο στοιχείο είναι πως από δω και πέρα θα προστατεύονται και οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν τραπεζικές διασώσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σημειωτέον, ότι στην Ελλάδα οι φορολογούμενοι δανείστηκαν 50 δισ. ευρώ από τους εταίρους για να διασωθούν οι τράπεζές τους, λεφτά τα οποία πληρώνουν σε μέτρα, ύφεση και ανεργία.  Αντιθέτως, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το νέο μοντέλο θα είναι πολύ πιο κοντά στο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.

Συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο για το bail-in

Αργά το βράδυ της Τετάρτης οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν σε προσχέδιο κανονισμού για την εκκαθάριση και τη διάσωση τραπεζών κάνοντας το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος που θα διαχειρίζεται τις προβληματικές τράπεζες. Η ντιρεκτίβα αυτή προβλέπει πως οι κανόνες του bail-in θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Ωστόσο, η ντιρεκτίβα θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Με βάση τους κανόνες που συμφώνησε το Κοινοβούλιο με το Συμβούλιο οι φορολογούμενοι θα είναι το τελευταίο ανάχωμα στην εξάπλωση συστημικών κινδύνων, ενώ οι καταθέτες με ποσά κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ εξαιρούνται δια παντός από οποιοδήποτε κούρεμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το