Κατηγορίες: Πολιτική

Κομισιόν: Ευθυγραμμισμένα με το μνημόνιο τα εργασιακά

Προέχει η εφαρμογή της νομοθεσίας λέει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν


Λούκα Κατσέλη: Έχει κλείσει το θέμα των συμβάσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 20.

Όλα τα στοιχεία του νόμου για τα εργασιακά θέματα στην Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένα με το μνημόνιο δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις επιτρόπου της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, αυτό που προέχει τώρα, είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας από όλες τις πλευρές, διαδικασία την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις αναφορικά με τα εργασιακά, που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στο καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ψηφίστηκαν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι έκλεισε το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Το θέμα των ειδικών συλλογικών συμβάσεων έχει κλείσει. Η Βουλή ψήφισε το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι σε ισχύ. Οι επιταγές του μνημονίου έχουν ικανοποιηθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη διαβούλευση για αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες», είπε.
Με τη δήλωση αυτή επιχείρησε σήμερα να κλείσει το θέμα που «άνοιξε» με τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου προς «Το Βήμα on line» με τις οποίες εκφραζόταν η μη ικανοποίηση της τρόικας για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας υλοποίησε το μνημόνιο σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης τους επόμενους μήνες.
Η κ. Κατσέλη απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, επιμένοντας ότι «το θέμα έληξε». Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε το νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα είναι νόμος του κράτους, σημείωσε.
Ανέφερε μάλιστα ότι η αλλαγή στη διάταξη που προσδιόριζε το χρόνο ισχύος των συμβάσεων στο ένα έτος απαλείφθηκε, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ισχύος των ειδικών συμβάσεων και για διάστημα μικρότερο του έτους.
Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες των επομένων μηνών, είπε ότι θα υπάρξουν περιορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία για τη διευθέτηση των όρων εργασίας και για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ εκκρεμούν διοικητικά μέτρα για την υλοποίηση των ρυθμίσεων που ήδη έχουν ψηφισθεί, όπως αυτές για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
«Να υπάρξει ένα δίχτυ

κοινωνικής προστασίας»
Η αύξηση της απασχόλησης στο 70% του πληθυσμού και η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας για το 2011. Το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, και τις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ανέπτυξε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Τ. Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη είπε επίσης ότι τα σχέδια νόμου για την Κοινωνική Οικονομία και για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΣΕΠΕ θα τεθούν την ερχόμενη εβδομάδα, προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που τέθηκαν για τη δεκαετία 2010 -2020 στο πλαίσιο του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος. Οι προσπάθειες του υπουργείου θα επικεντρωθούν, στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 70% του πληθυσμού που είναι από 20 ώς 64 ετών, δηλαδή ενός πληθυσμού 240.000 ανθρώπων. Ακόμη η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατά 450.000, και η μείωση του αριθμού των παιδιών που ζουν στο όριο της φτώχειας κατά 100.000 άτομα. Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα διασφαλίσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, δηλαδή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποχρεωτική εκπαίδευση και στέγαση. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, προωθείται η δημιουργία αποκεντρωμένων δομών σε συνεργασία με τους Καλλικρατικούς και θα εκπονηθούν τοπικά σχέδια δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ειδικότερα για την παιδική φτώχεια, η κ. Κατσέλη είπε ότι προωθούνται σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, 4 βασικές δέσμες παρεμβάσεων. Δράσεις που στοχεύουν στη στήριξη των νοικοκυριών όπου διαβούν τα παιδιά, πολιτικές στήριξης των φτωχών οικογενειών και των οικογενειών που απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε δομές και υπηρεσίες φροντίδας, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, και στην εξασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση, σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, σίτισης, στέγασης, ιματισμού και σε παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής των παιδιών που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνεχίζει το έργο του ο Λ. Μπακάλης – Ο έμπειρος τεχνικός παραμένει στον πάγκο του Ρήγα Φεραίου

Το έργο του Λάκη Μπακάλη στον Ρήγα Φεραίο είναι γνωστό σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους στο…

14 Ιουνίου 2024

Χρ. Βενέτης: «Δεν έχουν προκύψει γυναικολογικά ή δερματολογικά περιστατικά από τη θάλασσα»

Θετικά είναι τα νέα όσον αφορά το μικροβιακό φορτίο στη θάλασσα του Παγασητικού, αφού και…

14 Ιουνίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 14/6

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 1 22.00 Γερμανία-Σκωτία -Ζ- (EURO)…

14 Ιουνίου 2024

Αιτήσεις για 61 προσλήψεις στον Δήμο Βόλου

  Μέχρι τις 18 Ιουνίου, στις 23:59, θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων- υπεύθυνων δηλώσεων…

14 Ιουνίου 2024

Τροχαίο στα Μελισσάτικα – Εγκλωβισμένος ο οδηγός

Τροχαίο σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στα Μελισσάτικα στον κόμβο του περιφερειακού. Στο σημείο μετέβησα οχήματα…

14 Ιουνίου 2024

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΜ – Ο Παύλος Μαλινδρέτος νέος πρόεδρος

Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΚΥΜ από τις πρόσφατες εκλογές, με την ακόλουθη σύνθεση:…

14 Ιουνίου 2024