Photo Gallery, Τοπικά

Κομήτης ορατός στο βολιώτικο ουρανό

Έναν κομήτη μπορούν να δουν με γυμνό μάτι οι φίλοι της αστρονομίας σήμερα και αύριο στο βολιώτικο ουρανό
Έναν κομήτη μπορούν να δουν με γυμνό μάτι οι φίλοι της αστρονομίας σήμερα και αύριο στο βολιώτικο ουρανό

Έναν κομήτη μπορούν να δουν με γυμνό μάτι οι φίλοι της αστρονομίας σήμερα και αύριο στο βολιώτικο ουρανό. Πρόκειται για το C/2011 L4 ή Pan-STARRS, που ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2011 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS στη Χαβάη. Εδώ και μερικές εβδομάδες είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο και από τις 7 Μαρτίου, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, έχει κάνει την εμφάνισή του και στο δικό μας στερέωμα.

Σύμφωνα με τον κ. Κ. Μαυρομμάτη, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, τον κομήτη μπορούν να τον δουν οι Βολιώτες, παρατηρώντας στη δύση τον ουράνιο ορίζοντα, λίγη ώρα μετά τη δύση του ηλίου, γύρω στις 7.30 μ.μ.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φωτεινό κομήτη, ορατό με γυμνό μάτι, που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σήμερα και αύριο στον ουρανό, αν φυσικά ο καιρός το επιτρέψει. Ο εν λόγω κομήτης διαφέρει πολύ από όσους γνωρίζαμε ώς τώρα. Έρχεται από το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα και, όταν χαθεί από το οπτικό μας πεδίο τον Απρίλιο, κανένας γήινος δεν θα τον ξαναδεί, τουλάχιστον για τα επόμενα 110.000 χρόνια…

Οι καλύτερες ημέρες για να τον παρατηρήσετε είναι, πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η σημερινή και η αυριανή, όταν – οπτικά – θα βρίσκεται κοντά στη νέα Σελήνη. Στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι ορατός (πάντα με κάποιο «μικρό» βοήθημα, όπως τα κιάλια ή ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο), καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και στις αρχές του επόμενου.

Ο Pan-STARRS είναι ο πρώτος από τους δύο κομήτες που μας επισκέπτονται φέτος, με το δεύτερο να ακολουθεί το φθινόπωρο.

Ο κομήτης είναι «μη περιοδικός», κάτι το οποίο σημαίνει ότι μάλλον εισέρχεται για πρώτη φορά στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αυτή η πρώτη φορά που θα τον δούμε, θα είναι και η τελευταία – τουλάχιστον για όσους βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εν ζωή επάνω στη Γη. Η επόμενη εμφάνισή του στο γήινο ουρανό θα γίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ύστερα από εκατό χιλιάδες και πλέον χρόνια. Εκτιμάται άλλωστε, ότι το ταξίδι του από τα σύνορα του Ηλιακού Συστήματος πρέπει να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό – πιθανώς εκατομμύρια χρόνια.

Για να τον δείτε, κοιτάξτε προς τη Δύση λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, χαμηλά στον ορίζοντα. Αν και είναι φωτεινός, το λυκόφως δεν ευνοεί την παρατήρηση, ενώ η καθημερινή εμφάνισή του θα είναι σύντομη, γιατί κινείται περίπου στις 10-15 μοίρες επάνω από τον ορίζοντα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο C/2011 L4 έρχεται απευθείας από το νέφος του Όορτ, μια υποθετική περιοχή στο εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα, η οποία, σύμφωνα με τον Ολλανδό αστρονόμο Γιαν Όορτ, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία, θα πρέπει να αποτελεί την «πηγή» όλων των κομητών μεγάλης περιόδου, που εμφανίζονται στη γειτονιά μας. Το νέφος του Όορτ θεωρείται ότι απέχει περίπου ένα έτος φωτός από τον Ήλιο και ότι τα αντικείμενα που φιλοξενεί, αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πάγους νερού, αμμωνίας και μεθανίου.

Στο μεταξύ, αστροπαρατήρηση στα Χάνια πραγματοποίησε προχθές αντιπροσωπεία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, συνοδεύοντας μαθητές του 15ου Γυμνασίου Αθηνών, που πραγματοποίησαν εκδρομή στην περιοχή, με τη διευθύντριά τους κ. Αγγελοπούλου. Η παρατήρηση έγινε με τηλεσκόπια της Εταιρείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το