Οικονομία, Πολιτική

Κοινή στρατηγική έναντι της τρόικας

Θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση, ξεκαθάρισαν οι τρεις αρχηγοί στη χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη

Εκτόνωση της επαπειλούμενης κρίσης επέφερε η πολιτική αναδίπλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου στην 95λεπτη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (χθες) στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, συμφώνησαν ότι το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου παραμένει ισχυρό και στην κορυφή της ατζέντας.

Παράλληλα αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα προτάξει το πλαίσιο των ισοδυνάμων μέτρων στην τρόικα, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και επαναλήφθηκε η γραμμή «όχι απολύσεις» στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι στην αρχή της σύσκεψης ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα που δεν…βλέπει με θετικό μάτι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup, συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα άμεσο και «λογιστικοποιημένο» πλαίσιο ισοδυνάμων μέτρων.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης αρκετές ιδέες για να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, όπως π.χ. συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, κ.α. με σκοπό να μεταδοθεί το μήνυμα στους πιστωτές, ότι υπάρχει πραγματική διάθεση να αλλάξει η κατάσταση.Επίσης, υπήρξε ταύτιση απόψεων, ότι το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση (ο κ. Κουβέλης ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) θα πρέπει να τεθεί από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με επισκέψεις σε διάφορες κρίσιμες για τη χώρα πρωτεύουσες, όπως π.χ. στο Βερολίνο και συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και όχι σε συναντήσεις με κλιμάκια της τρόικας.

Ακόμα, υπογραμμίστηκε ότι σε ορισμένες κρίσιμες επισκέψεις, εάν και όποτε χρειαστεί, μπορεί να συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ένα από τα αποτελέσματα της συνάντησης, ήταν η ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αρχικώς στο επίπεδο των τριών αρχηγών. Πάντα με τις ίδιες πηγές, η ομάδα θα λειτουργήσει και σε επίπεδο υπουργείων, υποβοηθούμενη και από επτά με οκτώ εμπειρογνώμονες και επιστημονικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να γίνονται συχνές συσκέψεις-μια ακόμα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού-ώστε να λύνονται προβλήματα, πριν μεγεθύνονται, αλλά και να συζητηθεί η στάση της κυβέρνησης, ενόψει και της νέας επίσκεψης της τρόικας στις 24 Ιουλίου.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του Πρωθυπουργού-θεωρήθηκε αιχμή για τον κ. Βενιζέλο, αν και δεν ειπώθηκε το όνομά του-στην ανάγκη να μην γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις και να δίνεται η εικόνα στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει πρόβλημα συνοχής στην κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη ακούστηκε και το όνομα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και αποφασίστηκε να υπάρξει απάντηση, την οποία ανέλαβε να δώσει δημόσια, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Κουβέλης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί επανέλαβαν, για μια ακόμη φορά, την αποφασιστικότητά τους να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο με έμφαση στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

Οδηγός των κυβερνητικών εταίρων παραμένει η αρχική τους συμφωνία και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, «ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης».

Βενιζέλος: Αφετηρία η επιμήκυνση, προϋπόθεση η αξιοπιστία

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος έκανε εξισορροπητικές δηλώσεις, με τις οποίες επιχείρησε να διαλύσει τις εντυπώσεις που κυριάρχησαν τις προηγούμενες ώρες περί εκ μέρους του υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέταξε την αξία της αναθεώρησης της σύμβασης και της επιμήκυνσης και από την άλλη επισήμανε πως η αξιοπιστία της χώρας βασίζεται στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Παράλληλα όμως, τήρησε τις αποστάσεις του από τον κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι «έχει την ικανότητα να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική».

«Στόχος είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και από αυτό ξεκινάμε όλες μας τις επαφές και όλες μας τις συζητήσεις», είπε ο κ. Βενιζέλος και απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Στουρνάρα τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της συνάντησης, παρουσίασε τις εμπειρίες του από το Eurogroup και νομίζω ότι μετά επιβεβαιώθηκε ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθούμε, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Ο κ. Στουρνάρας έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί».

Παράλληλα όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να μετριάσει τις εντυπώσεις περί εμμονής του στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας την σημασία ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας, μέσω της προώθησης των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών: «Πώς θα τονίζουμε την αξιοπιστία μας; Προωθώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις για μια ανταγωνιστική οικονομία, για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο. Προχωρώντας σε ιδιωτικοποιήσεις που κάνουν το κράτος πιο μικρό, πιο έξυπνο, πιο ευέλικτο για τον πολίτη και την ανάπτυξη», είπε και συμπλήρωσε πως «από την άλλη μεριά, πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι έχει σημασία να καταβληθούν τώρα, εμπροσθοβαρώς, δόσεις της δανειακής σύμβασης για να μπορέσουμε να ρίξουμε ρευστότητα, χρήμα στην αγορά. Γιατί αλλιώς δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχουν επενδύσεις».

Κουβέλης: Να υλοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία

Στελέχη από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ τονίζουν την σταθερή επιμονή του κόμματος στην υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Κατά τη συνάντηση των τριών αρχηγών, όπως έλεγαν από το ηγετικό της επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, τέθηκε το ζήτημα της διευκόλυνσης των πολιτών με πολλές δόσεις για χαράτσια και φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως επίσης και το θέμα της ειδικής ρύθμισης για το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, συζητήθηκε η θέση για καμιά μείωση στα ειδικά μισθολόγια ενώ ετέθη εκ νέου το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης , εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι η προγραμματική σύγκλιση «ισχύει στο ακέραιο και με αυτή πορεύεται η κυβέρνηση». Παράλληλα άφησε αιχμές εναντίον όσων «ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση» ζητώντας να εγκαταλείψουν την τακτική τους γιατί υπονομεύει την εθνική προσπάθεια.

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι οι αιχμές του για όσους «όψιμα ανακάλυψαν την αναδιαπραγμάτευση» δεν αφορούν όσους στηρίζουν την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βολές στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει» τόνισε ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία «σκληρή και επίμονη διαδικασία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το