Photo Gallery, Τοπικά

Κλειστές χθες στο Νομό Μαγνησίας υπηρεσίες Δήμων

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν με 48ωρο κλείσιμο των δήμων μετά τον αγιασμό των σχολείων

Κλειστές παρέμειναν χθες οι υπηρεσίες που στεγάζονται στα δημαρχεία της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των δήμων για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν όπως όλες οι άλλες. Οι πολίτες ήταν ενημερωμένοι για τις κινητοποιήσεις και δεν έπευσαν χθες στις κεντρικές υπηρεσίες των ΟΤΑ για να εξυπηρετηθούν, ωστόσο οι υπάλληλοι που βρίσκονταν στις θέσεις τους ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των ελάχιστων δημοτών που πέρασαν τις πόρτες των δημαρχείων. Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν με 48ωρο κλείσιμο των δήμων μετά τον αγιασμό των σχολείων, καθώς λύσεις δεν δόθηκαν στα αιτήματα.

Στο μεταξύ, η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με ανακοίνωσή της αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα των ΟΤΑ και τονίζει ότι με την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% θα έχουμε πλήρη κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων σε τρίτους.

Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων με τα νέα δεδομένα ή θα υπολειτουργούν ή θα κλείσουν. Με την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας που βαφτίζουν τώρα «συνταξιοδοτική ωρίμανση», με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και με την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού οι Ο.Τ.Α. οδηγούνται σε αδυναμία παροχής όλων των υπηρεσιών στους πολίτες, δηλαδή τη διάλυσή τους και την εκχώρηση όλων των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα σε ιδιώτες (καθαριότητα, πράσινο, Παιδικοί Σταθμοί, κοινωνικές δομές κ.λπ.).

Δήλωση έγινε και από το βουλευτή κ. Α. Μεϊκόπουλο, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

«Η σημερινή τροϊκανή κυβέρνηση συνεχίζει ακριβώς στα βήματα της προηγούμενης. Η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται το τελειωτικό της χτύπημα με τις περαιτέρω μειώσεις των Κοινών Αυτοτελών Πόρων μετά το δρόμο διάλυσης που είχαν ανοίξει με Καποδίστρια και Καλλικράτη.

Η όποια κοινωνική μορφή είχε απομείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, «βοήθεια στο σπίτι», καθαριότητα κ.λπ.) διαλύεται πραγματικά με την παράνομη παρακράτησης και της λίγης κρατικής χρηματοδότησης και μάλιστα σε μία περίοδο που μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει ανάγκη αυτές τις δομές.

Είναι σημαντικό που οι αιρετοί παίρνουν μια τέτοια πρωτοβουλία ως ΠΕΔ Θεσσαλίας και ΚΕΔΕ. Μπορούμε και οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου (δήμοι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πολίτες) που θα ανακόψει το γκρέμισμα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το