Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Κλειστά τρεις ώρες τα φαρμακεία σήμερα

Η σημερινή αντίδραση των φαρμακοποιών του Νομού στο πολυνομοσχέδιο

Έντονη είναι η αντίδραση των φαρμακοποιών στο νέο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου υπάρχει εκτενής πρόβλεψη και για την Υγεία, με έμφαση στη φαρμακευτική δαπάνη κάνοντας λόγο για ασφυξία στη λειτουργία των φαρμακείων. Σήμερα τα φαρμακεία στο Νομό θα παραμείνουν κλειστά από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο ψήφισης των μέτρων για το νέο μνημόνιο.

Χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού συλλόγου των φαρμακοποιών και αποφάσισε τα φαρμακεία σήμερα να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι. Έτσι θα είναι ανοικτά και το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το πρωί και από τη μία μέχρι τις δύο το μεσημέρι.

Την ίδια στιγμή στους φαρμακοποιούς επικρατεί αναβρασμός με όσα προβλέπονται για τον κλάδο τους στο τρίτο μνημόνιο και τα οποία σχετίζονται, τόσο με την αποπληρωμή τους από παλιά οφειλόμενα, όσο και με τις νέες τιμές αλλά και τα γενόσημα, όπου αναμένουν να ανοίξει ξανά ως θέμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Αθήνα, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και με τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν ότι «ώς εδώ με την ακολουθούμενη πολιτική κατά των φαρμακείων». Παράλληλα εκτιμούν ότι από δω και πέρα, όποτε δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι ανά τρίμηνο, θα γίνεται μεγαλύτερο το «ψαλίδι» στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο πρόεδρος του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «με το πολυνομοσχέδιο περνούν απαράδεκτες διατάξεις για τον κλάδο μας. Πρώτον, το διάστημα της καθυστέρησης για την εξόφληση του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία αυξάνεται από τις 45 στις 60 ημέρες, ενώ η κράτηση που θα κάνει το Ταμείο για κάθε συνταγή, θα αγγίζει το 5% ακόμη και αν ξεπερνά το χρόνο των 60 ημερών. Επομένως τα φαρμακεία θα πρέπει να περιμένουν δύο μήνες να εξοφληθούν, όταν δεν έχουν ρευστότητα, ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν με αντικαταβολή τις εταιρείες για την αγορά των φαρμάκων, ιδίως των σκευασμάτων υψηλού κόστους, όπου έχουν κέρδος μάξιμουμ 30 ευρώ, ενώ δεν χορηγούνται και από τον ΕΟΠΥΥ ή το Νοσοκομείο. Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να δίνουν παράταση στην εξόφλησή τους από τα φαρμακεία. Τρίτον, ενώ μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα έπρεπε να μας εξοφλήσουν για τις οφειλές του Ιουλίου και Αυγούστου, δεν γίνεται καμία αναφορά, ενώ υπάρχει πλήρως ασαφές τοπίο για τις παλιές οφειλές, από το 2010 και πριν διαμορφωθεί ο ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς για τις συνταγές που εκτελούμε τώρα, το πιο πιθανό είναι να τις πληρωθούμε το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο. Πάντως, το οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των οφειλομένων, δεν αναφέρεται πουθενά».

Ο ίδιος επέκρινε την απόφαση της κυβέρνηση για ένταξη του Ταμείου των επιστημόνων στον ΕΟΠΥΥ για να καλύψει τα ελλείμματά του, ενώ υπογράμμισε και την αρνητική εξέλιξη με το φορολογικό συντελεστή από 28-35% στα κέρδη των φαρμακείων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Καρράς: Η ανάρτηση της κόρης του, λίγο μετά τον θάνατό του

Χωρίς λόγια, αλλά με μόνο μια φωτογραφία η κόρη του Βασίλη Καρρά, Ειρήνη, «τσάκισε κόκαλα»…

25 Δεκεμβρίου 2023

“Κλείδωσαν” οι νέες τιμές των διοδίων

"Κλείδωσαν"  οι τιμές των διοδίων στο 7,63%. Πιο «τσουχτερό» γίνεται από την 1η Ιανουαρίου το…

25 Δεκεμβρίου 2023

56χρονος μαχαίρωσε τον αδελφό του στην κεντρική πλατεία

Μάρτυρες μιας αιματηρής συμπλοκής έγιναν όσοι βρίσκονταν το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικες Ευχές Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνατίου 2023

  Δείτε εδώ ή ενσωματώστε: <iframe width="640" height="480" src=https://www.youtube.com/embed/-vJnMaebjI4 title="" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media;…

25 Δεκεμβρίου 2023

52χρονος έφυγε από ψυχιατρείο στο Βόλο και… εντοπίστηκε στα Τρίκαλα

Κινητοποίηση της αστυνομίας το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων σε Βόλο και Τρίκαλα. Σύμφωνα με…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ο Λαρισαίος «Indiana Jones» και η σελίδα με τους δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς χαμένων θησαυρών

Το κυνήγι «χαμένων» θησαυρών, ανέκαθεν, στο διάβα της ιστορίας, μαγνήτιζε τα πλήθη, είτε ως κυνηγοί,…

25 Δεκεμβρίου 2023