Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Κλειστά τα ραντεβού για κολονοσκόπηση

Με μία μόνο γιατρό έχει απομείνει το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του «Αχιλλοπούλειου»
Με μία μόνο γιατρό έχει απομείνει το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του «Αχιλλοπούλειου»

Μέχρι και το Νοέμβριο έχουν κλειστεί ραντεβού για κολονοσκόπηση στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ τα ραντεβού για τα εξωτερικά ιατρεία στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα είναι κλεισμένα μέχρι και τον Ιούνιο. Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα έχει μείνει με μία μόλις γιατρό η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πλήθος περιστατικών τόσο με εξωτερικούς ασθενείς, όσο και με αντίστοιχους που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.

Η ανάγκη για πρόσληψη γαστρεντερολόγου είναι άμεση πλέον, αφού τα περιστατικά πληθαίνουν και μόνο μία γιατρός της ειδικότητας είναι αδύνατο να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας απέστειλε πριν λίγες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας τον πίνακα με τις ειδικότητες των γιατρών που ζητούνται να προσληφθούν ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στο «Αχιλλοπούλειο». Στις ειδικότητες αυτές περιλαμβάνεται και η πρόσληψη γιατρού με την ειδικότητα του γαστρεντερολόγου.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες, μέχρι να οριστικοποιηθεί, αν θα σταλεί κάποιος γαστρεντερολόγος. Όσο για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε αυτή τη ειδικότητα, οι ελπίδες είναι πολύ περιορισμένες, αφού το Υπουργείο Υγείας με πολύ μεγάλη δυσκολία θα προχωρήσει στην προκήρυξη μόνιμου ιατρικού προσωπικού λόγω των περιορισμών από την τρόικα.

Σημειώνεται πως το Νοσοκομείο Βόλου διαθέτει Γαστρεντερολογικό-Ενδοσκοπικό Τμήμα και όχι Κλινική. Μέχρι πριν λίγο καιρό στο Τμήμα εργάζονταν δύο γιατροί και πάλι η διαχείριση των περιστατικών γινόταν με δυσκολία. Πλέον με μία μόνο γιατρό που έχει απομείνει, η αντιμετώπιση των αναγκών εξελίσσεται σε πραγματικό καθημερινό αγώνα για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Όταν εργάζονταν δύο γιατροί καλύπτονταν όλες εφημερίες, ενώ και τα εξωτερικά ιατρεία ήταν περισσότερα, σχεδόν τα διπλάσια. Πλέον είναι πρακτικά αδύνατο να μπορεί να εφημερεύει με μόνο μία γιατρό ένα ολόκληρο Τμήμα.

Γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, ενδοσκοπήσεις, πολυεκτομές, αντιμετώπιση αιμορραγιών και πολυπόδων καθώς άλλες ιατρικές παρεμβάσεις είναι στο καθημερινό πρόγραμμα του Τμήματος. Εκτός από τα Εξωτερικά Ιατρεία, καθημερινά προκύπτουν και άλλα περιστατικά εντός του Νοσοκομείου από ασθενείς διαφόρων Κλινικών. Παράλληλα η γαστρεντερολόγος καλείται πολλές φορές από γιατρούς άλλων Κλινικών για να εξετάσει άλλα περιστατικά που νοσηλεύονται και να εκφέρει την άποψή της.

Καθημερινή εικόνα αποτελεί πλέον να αναγκάζεται η γιατρός να κάνει ταυτόχρονα τρεις ενέργειες την ίδια ώρα, δηλαδή να εξετάσει, να συνταγογραφήσει αλλά και να εξυπηρετήσει άλλους ασθενείς.

Με δεδομένα αυτές τις συνθήκες και τον όγκο της δουλειάς τα Εξωτερικά Τακτικά Ιατρεία πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Τετάρτη. Μάλιστα είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλα τα ραντεβού για τα Εξωτερικά Ιιατρεία στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα έχουν κλειστεί μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ τα ραντεβού για τις  κολονοσκοπήσεις έχουν κλειστεί μέχρι και το Νοέμβριο.

Η γαστρεντερολόγος κ. Καρδάση σημείωσε πως «δεν είναι δυνατό να λειτουργεί ένα Ενδοσκοπικό Τμήμα με μόνο μία γιατρό. Πώς μπορεί να γίνει χειρουργείο μόνο με ένα άτομο; Η εργασία στο Ενδοσκοπικό Τμήμα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το 90% των ανθρώπων που έρχονται στο Νοσοκομείο, μεταβαίνουν για να κάνουν γαστροσκόπηση, ενδοσκόπηση, κολονοσκόπηση. Τα περιστατικά είναι πολλά, από εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς. Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας έστειλε πριν λίγες ημέρες τις ανάγκες για πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο Υπουργείο Υγείας και οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν πριν από ένα τρίμηνο. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται και η πρόσληψη γαστρεντερολόγου. Επομένως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Η ίδια πρόσθεσε πως «χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι δύο γιατροί, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι ανάγκες».

Στο Γαστρεντερολογικό/Ενδοσκοπικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου δεν υπάρχει ειδικευόμενος γιατρός.

Πάντως η έλλειψη γαστρεντερολόγων είναι εμφανής και σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται συστηματικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το