Photo Gallery, Τοπικά

Κλείνουν σήμερα τα γραφεία ΟΕΚ και στο Βόλο

Κλείνουν σήμερα τα γραφεία του ΟΕΚ και στο Βόλο

Τυπικά έρχεται το τέλος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας σήμερα, με το κλείσιμο των γραφείων του και στο Βόλο. Οι 13 εργαζόμενοι στο γραφείο του Βόλου και οι 55 συνολικά στη Θεσσαλία εισέρχονται σε νέο κύκλο ζωής, με ένα μέλλον αβέβαιο. Πολλοί έχουν συνειδητοποιήσει πως η πόρτα εξόδου από την εργασία τους έχει ανοίξει διάπλατα. Η κατάργηση του Οργανισμού και κατά συνέπεια των θέσεων εργασίας γίνεται αντιληπτό πως οδηγεί στην απόλυση. Ενδεχομένως από τον Ιούλιο, αφού και ο ΟΑΕΔ -σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά και στο χώρο των εργαζομένων- θα ιδιωτικοποιηθεί και θα διατηρήσει την αρμοδιότητα χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας. «Ο Οργανισμός γκρεμίστηκε, μαζί και οι εργαζόμενοι, το έργο όμως του Οργανισμού δεν μπορεί να γκρεμιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΕΚ στη Θεσσαλία κ. Κων. Τσαλαπόρτας.

«Στην ουσία, ο Οργανισμός έκλεισε από τις 14 Φεβρουαρίου. Δεν έχουμε δικαίωμα υπογραφής, ούτε διεκπεραίωσης υποθέσεων και το κλείσιμο αφήνει πολλές εκκρεμότητες, αλλά και αναπάντητα ερωτήματα του κόσμου» επισημαίνει.

«Με την κατάργησή του μένουν πολλές και σοβαρές εκκρεμότητες, ενώ τίθεται και νομικό θέμα με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού» σημειώνει και προσθέτει με έμφαση ότι «η κατάργηση δεν συμβάλει ούτε με ένα ευρώ στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, αφού ο ΟΕΚ επιβίωνε μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων. Εισφορές που συνεχίζονται να καταβάλλονται από τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα απόκτησης φθηνής κατοικίας μελλοντικά».

Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με ένα τεράστιο ερώτημα: Για ποιο λόγο έκλεισε ο Οργανισμός, που δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ διαθέτει περιουσία 14 δισ. ευρώ; Επιχειρώντας μία απάντηση ο κ. Τσαλαπόρτας σημειώνει ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί, είναι ότι όλο αυτό έγινε για να περάσει στο Κράτος η περιουσία του ΟΕΚ.

«Το Κράτος από την ίδρυση του ΟΕΚ δεν έβαζε δεκάρα τσακιστή, τόσο στη λειτουργία του, όσο και στο παραγωγικό του έργο. Όλα προέρχονταν από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Από τους εργαζόμενους λαμβάναμε και εμείς το μισθό μας», σημείωσε και ανέφερε ακόμη πως οι οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ έχουν ανέλθει στα 4 δισ. Χρήματα που πρόκειται να δοθούν.

Ο κ. Τσαλαπόρτας επεσήμανε επίσης πως οι 300 μηχανικοί του ΟΕΚ πανελλαδικά έχουν προσφέρει σημαντικότατο έργο, η εμπειρία τους είναι πολύτιμη και τώρα θα οδηγηθούν στα γκισέ του ΟΑΕΔ. «Όχι πως είναι υποτιμητικό, κάθε άλλο, αλλά η γνώση παραμένει αναξιοποίητη» παρατηρείται με έμφαση.

Προς απόλυση

Όλα δείχνουν πως η αντίστροφη μέτρηση για τους υπαλλήλους του ΟΕΚ έχει αρχίσει. Τη Δευτέρα πρέπει να παρουσιαστούν στον ΟΑΕΔ, όπου και μετακινούνται. «Αυτό όμως φαίνεται πως είναι προσωρινό» σημειώνει εργαζόμενος στον ΟΕΚ Βόλου. Η ενημέρωση που έχουν, κάνει λόγο πως η μετακίνησή τους θα είναι μέχρι τον Ιούνιο και από κει και πέρα παραμένει άγνωστο το εργασιακό τους μέλλον. «Όλα δείχνουν πως θα οδηγηθούμε στην απόλυση και στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ» προσθέτει ο ίδιος υπάλληλος.

Εκκρεμότητες για τους δανειολήπτες

Μία σοβαρή παράμετρος του κλεισίματος των γραφείων του ΟΕΚ είναι οι σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους δανειολήπτες του Οργανισμού. Είναι το κοινωνικό μέρος της υπόθεσης για χιλιάδες πολίτες, που έλαβαν δάνειο από τον ΟΕΚ.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται: Οι δικαιούχοι που αποπλήρωσαν το δάνειό τους πρόσφατα, ωστόσο το ακίνητο παραμένει προσημειωμένο, δεν μπορούν να αποκτήσουν τίτλο κυριότητας ή να κάνουν μεταβίβαση. Όσον αφορά στην επέκταση του δανείου -πολλοί λόγω κρίσης έχουν ζητήσει επιμήκυνση, από 15 σε 20 ή 25 χρόνια- δεν λαμβάνουν θετική απάντηση από τις τράπεζες, όπου έχει περάσει η πληρωμή των δανείων και η διαχείρισή τους. Ούτε έχει συγκεκριμενοποιηθεί η διατήρηση της επιδότησης των δανείων λόγω ΟΕΚ. Άγνωστο παραμένει τι θα ισχύσει και με την επιδότηση ενοικίου.

5.882 δάνεια στη Θεσσαλία

Στις 5.882 ανέρχονται οι οικογένειες που τα τελευταία 27 χρόνια απέκτησαν δωρεάν τη δική τους στέγη στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα μέσω κλήρωσης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Θεσσαλίας. Άλλες 16.029 οικογένειες πήραν δάνειο ανέγερσης -αγοράς κατοικίας, ενώ άλλες 14.858 πήραν δάνεια αποπεράτωσης και επισκευής. Δάνεια αγοράς κατοικίας πήραν ακόμη 1.703 πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες αναπήρων, ενώ κάθε χρόνο λάμβαναν επιδότηση ενοικίου 3.565 οικογένειες. Τα στοιχεία αυτά δηλώνουν τη δραστηριότητα του ΟΕΚ στη Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα και προέρχονται από το γραφείο διοίκησης του Οργανισμού στη Λάρισα. Τα περισσότερα δάνεια και επιδοτήσεις ενοικίων δόθηκαν στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Στη Θεσσαλία επικρατεί ανησυχία από χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ, ενώ χάνεται η ελπίδα και εκατοντάδων άλλων να αποκτήσουν στέγη, ειδικά στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες.

Παράλληλα μένουν στον «αέρα», τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες, εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες, οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους. Στη Μαγνησία υπάρχει η περίπτωση των κατοικιών στο Βελεστίνο, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. Ενώ οι 40 δικαιούχοι τους κληρώθηκαν εδώ και δύο χρόνια και περιμένουν την εγκατάστασή τους. Παραμένουν ακλήρωτοι τρεις οικισμοί, αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση τέσσερις οικισμοί 80 κατοικιών. 1.600 φτωχές οικογένειες  θα περιμένουν μάταια να στεγαστούν τους προσεχείς μήνες.

Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η κοστολόγηση οικισμών, που έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μη γίνεται έναρξη αποπληρωμής του τιμήματος των κατοικιών αυτών, ενώ παράλληλα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, δεδομένου ότι υπήρχαν προβλήματα γραφειοκρατικά με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από πλευράς πολεοδομίας, κτηματολογικών γραφείων κ.λπ.. Περνάνε σε κατάσταση εκκρεμότητας όλα τα εκταμιευθέντα κεφάλαια από δάνεια ΟΕΚ και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες, που αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή συνολική οφειλή 1.200.000.000 € προς τον Οργανισμό. Επισημαίνεται ότι τα πλέον πρόσφατα δάνεια χορηγήθηκαν το 2010 και θα αποπληρωθούν σε βάθος 25ετίας.

Έντονη η συναισθηματική φόρτιση

Με την κατάργηση του Οργανισμού χάνονται πανελλαδικά 700 θέσεις εργασίας -55 στη Θεσσαλία, 13 στο Βόλο- και οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους είναι επιστήμονες υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης με μεγάλη πείρα, ζήλο και αφοσίωση.

«Όλοι βρισκόμαστε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση και είναι λογικό, γιατί βλέπουμε να χάνεται μία ζωή. Προσωπικά, στον ΟΕΚ έχω ζωή 28 ετών», σημειώνει ο κ. Τσαλαπόρτας. Ο μέσος όρος εργασίας της πλειοψηφίας των εργαζομένων είναι 15-20 έτη.

Σήμερα που η πόρτα των γραφείων θα κλείσει στο Βόλο, οι 13 εργαζόμενοι θα κλείσουν την πόρτα της εργασιακής του ζωής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον καθένα χωριστά.

Στη Θεσσαλία άρχισε να λειτουργεί παράρτημα του ΟΕΚ το 1984. Συνολικά ο ΟΕΚ λειτούργησε 55 χρόνια. Ο σκοπός ίδρυσής του ήταν η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στη χώρα. Στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής.

Τώρα μπαίνει το τέλος αυτής της ιστορίας…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το