Photo Gallery, Τοπικά

Κλείνει οριστικά η πρώην ΚΟΝΤΙ

Έντονη αντίδραση των 85 εργαζομένων, που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από Δευτέρα

 


 

 

Την οριστική απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στο Βόλο (πρώην ΚΟΝΤΙ) ανακοίνωσε χθες η ιδιοκτήτρια εταιρεία ArcelorMittal Construction Hellas Α.Ε., όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εστάλη σε ΜΜΕ.

 

 

 

 

Λίγες ημέρες μετά την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία στην ανακοίνωση δεν αφήνει περιθώρια επαναλειτουργίας του εργοστασίου της πετώντας την μπάλα στους εργαζόμενους που είχαν αναφερθεί σε εναλλακτικά σενάρια επαναλειτουργίας από νέο σχήμα επενδυτών.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: Σχετικά με την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 στο υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου μας στο Βόλο, οι θέσεις της εταιρίας είναι οι ακόλουθες:

Ο κ. Pascal Genest, διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal Construction, συναντήθηκε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Υφυπουργού Εργασίας, εκπροσώπων του Υπουργείου Ανάπτυξης και άλλων εκπροσώπων των δημόσιων και τοπικών αρχών, σε μια ανοικτή συζήτηση, κατά την οποία εξέθεσε αναλυτικά τα δεδομένα που οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση να τερματίσει τη λειτουργία του εργοστασίου στο Βόλο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Genest, η εταιρεία προτού καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση, εξάντλησε όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να παραμείνει το εργοστάσιο σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα, μέσω της μητρικής εταιρείας έχει χρηματοδοτηθεί το εργοστάσιο στο Βόλο με 25 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια, ως μια προσπάθεια να αντιστραφεί η αρνητική πορεία του και να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.

Από τη διοίκηση της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα που διέθετε: Προχώρησε σε επένδυση σε μία νέα γραμμή, υιοθέτησε σύγχρονες μεθόδους στην οργάνωση της εταιρείας, κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για την ενίσχυση της ποιότητας, την αύξηση της παραγωγικότητας και ανέπτυξε σημαντικά τις εξαγωγές των προϊόντων της.

Όμως, παρά τις επίπονες και συντονισμένες προσπάθειές μας, η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου δεν είναι δυνατή, καθώς δεν υφίσταται προοπτική ανάκαμψης και η καθαρή αξία της εταιρείας είναι πλέον εξαιρετικά αρνητική.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία έφερε τη δραματική συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και της απότομης αύξησης του εγχώριου ανταγωνισμού, η οποία οδήγησε σε πλεονάζουσα δυνατότητα παραγωγής στην περιοχή, σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με αντικειμενική ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εργοστασίου, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το εργοστάσιο δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Σωματείου, ανέφεραν ότι υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Η ArcelorMittal Construction δήλωσε πως είναι έτοιμη να εξετάσει τις προσφορές, εφόσον αυτές είναι συγκεκριμένες και σαφείς.

Αξίζει να αναφερθεί πως όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν, ότι η εταιρεία πρέπει να έχει την ευχέρεια να διαθέτει τα έτοιμα προϊόντα στους πελάτες της, προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Κατανοούμε ότι η απόφαση διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου είναι επαχθής για τους εργαζομένους μας και για την τοπική κοινωνία του Βόλου. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι θα σεβαστούμε και θα εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας, καθώς επίσης και ότι θα συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συμβολή όλων.

Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μας για την κατανόηση και τη συνεργασία τους».

 

Έντονη αντίδραση

εργαζομένων

Κλιμάκωση των αντιδράσεών τους ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στην πρώην ΚΟΝΤΙ, οι οποίοι, όπως τους ανακοινώθηκε, από την προσεχή Δευτέρα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι 30 Οκτωβρίου.

«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν υπογράφεται από κάποιον και περιέχει ανακρίβειες στις αναφορές της για τις συνομιλίες της τριμερούς. Εμείς δεν είπαμε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αλλά πελάτες που εμπιστεύονται τη δουλειά μας και μπορούν άμεσα να δώσουν παραγγελίες, αλλά βρίσκουν τοίχος από τη σημερινή διοίκηση. Εμείς στείλαμε τις προτάσεις μας το μεσημέρι στον κ. Genest και την ίδια ώρα κυκλοφορούσε η ανυπόγραφη ανακοίνωση. Συνεχίζουμε τον αγώνα και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Τριαντ. Καρατζιώλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το