Photo Gallery, Τοπικά

Κλείνει μέτωπο με εργολάβο ο Δήμος

Ο Δήμος Βόλου θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της αυριανής Οικονομικής Επιτροπής να κλείσει το θέμα του Κοιμητηρίου

 

Κλείνει οριστικά ο δήμος Βόλου δικαστική του διαμάχη με πρώην εργολάβο του Κοιμητηρίου, ο οποίος έχει προσφύγει δικαστικά και έχει κοινοποιήσει κατασχέσεις.

Ο δήμος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα παραιτηθεί από τις υποθέσεις που αφορούν διαμάχες με τον εργολάβο, ο οποίος το 2010 είχε αναλάβει εργασίες ταφών – εκταφών, προσβασιμότητας χώρων και εργασίες πρασίνου, υποστήριξης, λειτουργίας Κοιμητηρίων αρμοδιότητας Συνδέσμου, εξυπηρέτηση – ενημέρωση κοινού και Εποπτεία – Φύλαξη Κοιμητηρίων». Το 2010 το σύνολο της λειτουργίας του Κοιμητηρίου είχε ανατεθεί σε εργολάβο, ο οποίος διεκδικούσε την εξόφλησή του για σειρά συμβάσεων που είχε υπογράψει.

Ο δήμος το 2011 άρχισε να εξοφλεί χρηματικά εντάλματα ποσού 15.055,74 και 16.372,72 ευρώ, που αφορούσαν μια από τις συμβάσεις που είχε υπογράψει. Τα εν λόγω χρηματικά εντάλματα επιστράφηκαν αθεώρητα από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό. Ο Δήμος Βόλου τα επανυπέβαλε για θεώρηση, αλλά ο Επίτροπος ενέμεινε στην άρνησή του, με συνέπεια να ανακύψει διαφωνία, για την άρση της οποίας απευθύνθηκε ο δήμος στο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο, αποφάνθηκε, ότι τα συγκεκριμένα εντάλματα δεν πρέπει να θεωρηθούν για το λόγο ότι: «…οι εντελλόμενες με τα υπό κρίση χρηματικά εντάλματα δαπάνες, κατά το μέρος, που αφορούν στην πληρωμή εργολαβικού οφέλους στον ανάδοχο, δεν είναι νόμιμες, καθόσον αυτό καταβάλλεται μόνο κατά την εξόφληση λογαριασμών που αφορούν στην εκτέλεση δημοσίων έργων και για το λόγο αυτό τα υπό κρίση χρηματικά εντάλματα, τα οποία περιλαμβάνουν μη νόμιμες δαπάνες δεν πρέπει να θεωρηθούν…».

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Δήμο στις 11/11/2011.

Ωστόσο πριν την απόφαση και μετά την επιστροφή των χρηματικών ενταλμάτων αθεώρητων από τον Επίτροπο, ο εργολάβος, προχώρησε στην έκδοση σε βάρος του Δήμου Διαταγών Πληρωμής. Ο δήμος με τη σειρά του προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων πληρωμής άλλων συμβάσεων και σε ανακοπή των διαταγών πληρωμής.

Ο εργολάβος όμως απάντησε με κατάσχεση σε βάρος του Δήμου στα χέρια της «ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», ως τρίτης, ποσού των 122.874,22 ευρώ, επί των καταθέσεών του.

Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το Νοέμβριο του 2011 θετική δήλωση τρίτου, καθώς και αντίστοιχη στο Ειρηνοδικείο Βόλου, σύμφωνα με τις οποίες το κατασχεθέν ποσό δεσμεύτηκε και μεταφέρθηκε σε λογαριασμό σε πρώτη ζήτηση. Ο δήμος κατέθεσε ανακοπή, η οποία προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 21/3/2013.

Παράλληλα, κατατέθηκε και αίτηση αναστολής, με αίτημα έκδοσης σημειώματος – προσωρινής διαταγής, με την οποία να εμποδίζεται η εκτέλεση, μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής.

Το αίτημα χορήγησης έκδοσης προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε στις 16/11/2011 από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Βόλου, ενώ η συζήτηση της αίτησης αναστολής προσδιορίστηκε για τη δικάσιμο της 29ης/3/2012.

Ταυτόχρονα με αίτησή του ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου κατά του Δήμου Βόλου και της «Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.», ο εργολάβος ζήτησε «…να προβεί σε ανάληψη του κατασχεθέντος, δεσμευθέντος και τηρουμένου σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας χρηματικού ποσού των 122.874,22 ευρώ και να υποχρεωθεί η ως άνω τραπεζική εταιρεία να του αποδώσει το ανωτέρω ποσό…».

Σημειώνεται, ότι ο εργολάβος οφείλει στο Δήμο Βόλου από «…βεβαίωση απαίτησης από αφή καντηλιών και πλυσίματος τάφων από 1/9/2008 έως 31/12/2010 και από 1/1/2011 έως 28/2/2011…» το συνολικό ποσό των 62.335,60 ευρώ.

Ο Δήμος Βόλου, διάδοχος του καταργηθέντος Συνδέσμου, έχει αναγνωρίσει τις οφειλές, για τις οποίες έχουν εκδοθεί Διαταγές Πληρωμής.

Αυτό, προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το γεγονός, όλες οι σχετικές εντολές πληρωμής – λογαριασμοί, έχουν υπογραφεί από τα αρμόδια όργανα του Δήμου και κατά συνέπεια βεβαιώνεται και η εκτέλεση των εργασιών της κάθε σύμβασης και το αντίστοιχο ποσό πληρωμής αυτών.

Επίσης, η αναγνώριση της οφειλής προκύπτει και από το γεγονός, ότι ο Δήμος έχει ήδη πληρώσει το κεφάλαιο της Διαταγής Πληρωμής, έχει, δηλαδή, ήδη εξοφλήσει τα τιμολόγια – λογαριασμούς, που αφορούν μια από τις συμβάσεις.

Τα στοιχεία αποτελούν και τα κύρια ουσιαστικά επιχειρήματα, τα οποία προβάλει ο εργολάβος, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αποκρουστούν, όπως άλλωστε καταδείχθηκε και κατά την εκδίκαση της αίτησης του δήμου για χορήγηση σημειώματος – προσωρινής διαταγής, με την οποία να εμποδίζεται η εκτέλεση, μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής.

Στο μεταξύ, έχει κριθεί με την Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι οι σχετικές δαπάνες δεν είναι νόμιμες μόνο, όσον αφορά στο μέρος, που αφορά στην πληρωμή εργολαβικού οφέλους στον ανάδοχο. Κατά το υπόλοιπο ποσό κρίνονται νόμιμες.

Η περαίωση των δικών, που εκκρεμούν, για την υπόθεση, με την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων, θα απαιτήσει χρονικό διάστημα πολλών ετών και η απόρριψη των ανακοπών θα επιβαρύνει το Δήμο με μεγάλο ποσό τόκων και εξόδων.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης αναστολής, η οποία συζητείται στις 29/3/2012, ο εργολάβος θα προβεί άμεσα σε ανάληψη του κατασχεθέντος, δεσμευθέντος και τηρουμένου σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας χρηματικού ποσού των 122.874,22 ευρώ, χωρίς καμία άλλη δυνατότητα του Δήμου να εμποδίσει την είσπραξη ολοκλήρου του ως άνω ποσού.

Από την άλλη πλευρά, για την είσπραξη από το Δήμο του βεβαιωθέντος σε βάρος του εργολάβου ποσού, θα πρέπει να επιχειρηθεί η αναγκαστική είσπραξή του.

Ο Δήμος Βόλου θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της αυριανής Οικονομικής Επιτροπής να παραιτηθεί του δικογράφου όλων των ανακοπών, που έχουν ασκηθεί κατά του εργολάβου, και του δικογράφου της αιτήσεως αναστολής, η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 29/3/2012.

Με τις παραιτήσεις, οι δύο διαταγές πληρωμής θα καταστούν τελεσίδικες και θα είναι δυνατή η πληρωμή τους από το Δήμο Βόλου, μετά από αφαίρεση του εργολαβικού οφέλους.

Βασική προϋπόθεση για την παραίτηση του δήμου είναι να παραιτηθεί εργολάβος από την αναγκαστική κατάσχεση του ποσού των 122.874,22 ευρώ στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας, ως τρίτης, και να παραιτηθεί από την αξίωση καταβολής οιασδήποτε δαπάνης, εξόδων κ.λπ., τα οποία αφορούν την επιβολή αυτής της κατάσχεσης.

Ταυτόχρονα να παραιτηθεί – περιορίσει το κεφάλαιο των Διαταγών Πληρωμής κατά το ποσό, που αντιστοιχεί στο εργολαβικό όφελος.

Τέλος θα δηλώσει ρητά και ανεπιφύλακτα, ότι πέραν ποσών που αφορούν 38.596,03 ευρώ και 77.711, 65 ευρώ δεν έχει, ούτε διατηρεί καμία άλλη αξίωση κατά του Δήμου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το