Photo Gallery, Τοπικά

ΚΚΕ: Απαράδεκτη ενέργεια της Εισαγγελίας Βόλου

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον κ. Γ. Λούμα και τους κ.κ. Νικ. Γκατζή και Απ. Νάνο

Πολιτικό και νομικό ζήτημα για την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου στη διαχείριση από το Δήμο Βόλου της ακίνητης περιουσίας του και ειδικότερα στο δικαίωμα χρήσης ακινήτων του έθεσαν και χθες στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, στελέχη της με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση για την εκδήλωση στο «Αχίλλειο», στις 2 Μαρτίου 2011, με θέμα «Γυναίκα και Σοσιαλισμός», που πραγματοποίησε το ΚΚΕ.

Στα σημαντικά ερωτήματα που έθεσαν τα κομματικά στελέχη για την ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου να ζητήσει προκαταρκτική εξέταση για την τήρηση ή μη της νομιμότητας στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης, φαίνεται πως είχε ήδη απαντήσει ο Δήμαρχος Βόλου με έγγραφό του στις 3 Ιανουαρίου 2012 προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (υπόψη προϊσταμένου Τμήματος Διοικητικού Οικονομικού Ν. Μαγνησίας κ. Στ. Πρωτόπαπα) με θέμα: Απάντηση στα υπ. αρ. 4104/151829 και 3639/136834 έγγραφά σας περί καταγγελίας σχετικά με παραχώρηση ακινήτων κτιρίων προς χρήση από το Δήμο Βόλου.

Τα ίδια ζητήματα που διερευνά σήμερα η Δικαιοσύνη, είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τη Διοίκηση, η οποία φαίνεται πως κατάλαβε τι κρύβεται πίσω από …περίεργες καταγγελίες ατόμων που υπογράφουν αναφορές, αλλά δεν υπάρχουν όταν αναζητούνται υπηρεσιακά για να ενημερωθούν για την πορεία της καταγγελίας και που ενοχλούνται από την παραχώρηση χρήσης μόνο σε συγκεκριμένους κομματικούς φορείς.

«Τον τελευταίο καιρό», ανέφερε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης, «στις αρχές του έτους, δεχόμαστε κάποιες περίεργες καταγγελίες – αναφορές για τη δωρεάν παραχώρηση από το Δήμο Βόλου της χρήσης δημοτικών κτιρίων και πλατειών για τη διοργάνωση πολιτικών, πολιτιστικών και άλλων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκδηλώσεων, από πολιτικά κόμματα, συλλόγους και ενώσεις προσώπων.

Οι καταγγελίες αφορούν (μέχρι τώρα), ειδικότερα, στην παραχώρηση: α) της πλατείας Ρήγα Φεραίου για τη διοργάνωση του 37ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ (17.6.2011), β) του Εκθεσιακού Κέντρου για τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Νεολαίας Συνασπισμού Βόλου (14-16.10.2011) και γ) της αίθουσας εκδηλώσεων του Δημαρχείου στην Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας (κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ) (2.10.2011).

O Δήμος Βόλου, κατά πάγια τακτική του, όπως άλλωστε γινόταν και σε όλους τους συνενωθέντες πρώην Δήμους, παραχωρεί δωρεάν σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα μη κερδοσκοπικά σωματεία και ενώσεις προσώπων, την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου και άλλων δημοτικών κτιρίων ή πλατειών για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, εφόσον υποβάλλεται σχετικό αίτημα στο οποίο αναγράφεται ο σκοπός της εκδήλωσης και εφόσον είναι εφικτή η ικανοποίηση του αιτήματός τους τη συγκεκριμένη ημερομηνία (όταν δηλαδή δεν υπάρχει αντικειμενικό κώλυμα).

Από τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 3023/02 (ΦΕΚ 146 Α΄) προκύπτει ότι τα πολιτικά κόμματα, οι μαθητικές, φοιτητικές, συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς και οι μη κερδοσκοπικές ενώσεις προσώπων και τα σωματεία, μπορούν να χρησιμοποιούν για την προβολή δραστηριοτήτων, μηνυμάτων κ.λπ. κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους διαθέτει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ειδικά για το σκοπό αυτό, χωρίς να απαιτείται άδεια από οποιαδήποτε αρχή και χωρίς να καταβάλλεται στον οικείο ΟΤΑ τέλος διαφήμισης ή αποζημίωσης χρήσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 185 παραγρ. 2 του Ν. 3463/2006 το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να παραχωρεί δωρεάν τη χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα που ασκούν αποκλειστικά και μόνον δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Η διάταξη αυτή κατά μείζονα λόγο έχει εφαρμογή και για τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ως ιδιαίτεροι νομικοί θεσμοί είναι υποκείμενα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αναγκαίων για την εκπλήρωση της συνταγματικά προσδιορισμένης αποστολής τους κατά το άρθρο 29 του Συντάγματος.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή υπάρχουν πολλά και σχεδόν καθημερινά αιτήματα από διαφόρους φορείς της πόλης για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Δημαρχείου και άλλων κλειστών και ανοικτών δημοτικών χώρων, πρόσφατα εισηγηθήκαμε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου (σχετικό έγγραφό μας υπ. αρ. 136258/ΓΠ38361/23.12.2011) τη λήψη απόφασης, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 3463/2006, για δωρεάν παραχώρηση σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, μαθητικές, φοιτητικές, συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς και μη κερδοσκοπικές ενώσεις προσώπων και σωματεία που αναπτύσσουν πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, αιθουσών εκδηλώσεων δημοτικών κτιρίων, καθώς και των πιο κάτω πλατειών και άλλων κοινόχρηστων δημοτικών χώρων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεών τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον εγκαίρως υποβάλλουν σχετικό αίτημα προς το Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου και στην οικεία διοικητική υπηρεσία για τη χρήση των χώρων των λοιπών Δημοτικών Ενοτήτων, τους οποίους και εξουσιοδοτούμε για τη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας, σε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και τους οικείους τοπικούς αντιδημάρχους, για τη Δημοτική Ενότητα Βόλου και τις λοιπές Δημοτικές Ενότητες αντίστοιχα. Η απόφαση αυτή, η οποία θα επικυρωθεί στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2011.»

Η συνέντευξη

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το γραμματέα κ. Γ. Λούμα και τα μέλη – πρώην βουλευτές κ.κ. Νικ. Γκατζή (περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας) και Απ. Νάνο (δημοτικό σύμβουλο – επικεφαλής της ΛΑΣ στο Δήμο Βόλου), τονίστηκε η αντίθεσή τους στην πρακτική της Εισαγγελίας να ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στο «Αχίλλειο» το Μάρτιο του 2011. Έκαναν λόγο για επιχείρηση ποινικοποίησης της παραχώρησης δημοτικών χώρων και κατ’ επέκταση ποινικοποίηση της δράσης του ΚΚΕ, αφού η καταγγελία τους στρέφεται αποκλειστικά εναντίον του. Ζήτησαν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος της δράσης του Κόμματος και κάλεσαν την Εισαγγελία να κλείσει την υπόθεση.

«Θέσαμε το ερώτημα, γιατί με βάση τις καταγγελίες μιας ολιγάριθμης ομάδας «πολιτών», πραγματοποιείται με τέτοια φροντίδα προκαταρκτική εξέταση, όταν σε άλλες περιπτώσεις δεν γίνεται το ανάλογο βήμα. Γιατί δεν υπάρχει ανάλογη άμεση αντιμετώπιση για δεκάδες καταγγελίες των εργατικών συνδικάτων, άλλων φορέων, δημοσιευμάτων (π.χ. για τη μεταφορά των υπολοίπων Καισίου από τη Χαλυβουργία ή για εργατικά ατυχήματα ή απολύσεις).

Θεωρούμε τις «καταγγελίες» αβάσιμες και απαράδεκτες για τα όσα αναφέρουν οι «κύριοι» αυτοί «περί λειτουργικών εξόδων», όταν ο νόμος είναι σαφέστατος για την παραχώρηση «ατελώς» δημοτικών χώρων σε κόμματα, οργανώσεις, μαζικούς φορείς κ.λπ. για την πραγματοποίηση πολιτικών, πολιτιστικών, άλλων εκδηλώσεων. Άλλωστε, σε εκδηλώσεις οποιουδήποτε φορέα, συμμετέχει κόσμος που έχει χρυσοπληρώσει τη λειτουργία αυτών των χώρων, η αντίληψή μας είναι ότι οι δημοτικοί χώροι ανήκουν στο λαό και στις οργανώσεις του και μπορούν απρόσκοπτα να χρησιμοποιούνται απ’ αυτές. Γιατί μόνο και μόνο το χυδαίο ύφος της ανακοίνωσης των 7 «πολιτών» και η αναφορά τους περί «σάπιων αιρετών» και «ενός μικρού κόμματος – νταή» θα έπρεπε να τύχει της αντίστροφης μεταχείρισης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το