Κατηγορίες: Πολιτική

Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό

Να καταλήξουν σε συμφωνία θα επιχειρήσουν σήμερα Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης

Ώρα μηδέν για τα μέτρα

Να καταλήξουν σε συμφωνία θα επιχειρήσουν την Τρίτη (σήμερα) οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, με τις νέες επώδυνες ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα να αποτελούν το μεγάλο “αγκάθι” για τη συνοχή της κυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει οτι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις ανατροπές που ζητά η τρόικα, η οποία εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα των αποζημιώσεων απορρίπτοντας τις ελληνικές αντιπροτάσεις.

Συγκεκριμένα η τρόικα επιμένει το επιπλέον ποσό που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία πάνω από 16 χρόνια, πέραν των 12 μισθών να μην υπερβαίνει τους 6 βασικούς μισθούς των 586 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει να καταβάλλονται κανονικά έως 12 μισθοί των 2.000 ευρώ, που όμως φαίνεται πως δεν περνά από την τρόικα.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας επανήλθε με νέα πρόταση για καταβολή πέραν των 12 μισθών και έως 12 αυτή τη φορά με πλαφόν κάτω από τα 2.000 ευρώ έκαστος. “Είναι μια διαπραγμάτευση η οποία ακόμη συνεχίζεται. Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί το μομέντουμ και να κερδηθούν πράγματα” έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Διαφωνία υπάρχει και για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και την εξαήμερη εργασία, με το υπουργείο Εργασίας να ζητεί η όποια διευθέτηση να γίνει μέσω ΣΣΕ και την τρόικα να επιμένει στις ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναλυτικότερα, ως «τελική» για τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων επί του πακέτου των μέτρων που έχουν συνομολογηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας, προαναγγέλλεται η αυριανή (σημερινή) συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που προγραμματίστηκε για τις 3 το μεσημέρι και θα γίνει στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς εταίρους να συναινέσουν ώστε τα να προωθηθούν στη Βουλή, προς ψήφιση με νομοσχέδια που θα συζητηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες για να υπάρξουν οι δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις από στελέχη των τριών κυβερνητικών κομμάτων που εκφράζουν επιμέρους επιφυλάξεις.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον περισσότερο από ασφυκτικά, καθώς απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες ως τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, ημερομηνία που αναμένεται συνεδρίαση του Eurogroup για να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, θα πρέπει εντός της εβδομάδας να υπάρξει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου τα δημοσιονομικά μέτρα να περιληφθούν στο αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις 10 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, επίσης, πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα, όπως τα λεγόμενα διαρθρωτικά, αλλά και άλλα που συνιστούν μνημονιακές υποχρεώσεις που απορρέουν από το κείμενο της δανειακής σύμβασης του περασμένου Φεβρουαρίου που είναι γνωστή ως «δεύτερο Μνημόνιο».

Μεγάλο «αγκάθι» της αυριανής (σημερινής) σύσκεψης, αλλά και εν γένει της συνεχιζόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας, αποτελεί η εκκρεμότητα με τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά που δεν βρίσκουν σύμφωνους τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερα η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι τα μέτρα αυτά, για τα οποία υποστηρίζει ότι δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και άρα δεν πρέπει να προωθηθούν για από κοινού ψήφιση με τα δημοσιονομικά, τα οποία ήταν γνωστό πριν από τις εκλογές ότι θα έπρεπε να ληφθούν και τα είχαν υπόψη τους ο κ. Φώτης Κουβέλης και οι συνεργάτες του όταν έλαβαν την απόφαση να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τη Δευτέρα (χθες) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι πλέον ο χρόνος».

Ειδικότερα σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός είπε και στις Βρυξέλλες ότι έχουμε μια καταληκτική ημερομηνία, τη 16η Νοεμβρίου οπότε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται. Συνεπώς, μέχρι τότε πρέπει να έχουμε λύσει τα άλλα ζητήματα. Το Eurogroup είναι στις 12 Νοεμβρίου και οι προθεσμίες πιέζουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ εκτίμησε πως είναι κοντά η συμφωνία για τα εργασιακά.

Όπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου, «αυτή η δόση δεν είναι σαν τις άλλες».

«Είναι κρίσιμα χρήματα, γιατί είναι σε μια πολύ καθοριστική φάση του ελληνικού προγράμματος. Αυτή τη φορά τα χρήματα που θα πάρουμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θυσιάζουμε. Η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις που αλλάζουν τη μορφή της. Αποφάσεις που εμείς κρίνουμε ότι είναι στη θετική κατεύθυνση και το λέγαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει μέσα στο παιχνίδι, τώρα που η Ευρώπη αλλάζει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε, τώρα που παίρνονται αυτές οι αποφάσεις, η Ελλάδα να είχε εξοστρακιστεί, όπως, ίσως, να επιθυμούσαν ορισμένοι. Είναι μια οδυνηρή προσπάθεια, είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια, αλλά, επίσης, υπηρετούμε μια αδήριτη εθνική ανάγκη».

Σε ό,τι αφορά τη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ κ. Σταυρογιάννη, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα.

«Είναι προφανές ότι δεν βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα με τον κ. Σταυρογιάννη. Αλλά η συντριπτική πλειονότητα, έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μια αδήριτη εθνική ανάγκη που πρέπει να υπηρετήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Κεδίκογλου.

«Πρέπει να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από οτιδήποτε άλλο. Και πιστέψτε με, η συντριπτικότατη πλειονότητα είναι αυτής της άποψης» πρόσθεσε.

 

Στουρνάρας: Θα πεινάσει κόσμος αν δεν πάρουμε τη δόση

«Το κόστος για τη χώρα θα είναι άπειρο, αν δεν πάρουμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα (χθες) στη Βουλή. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πεινάσει κόσμος».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου συζητείται η κατάργηση του ποσοστού του Δημοσίου σε σειρά ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε: «Θεωρείτε ότι μπλοφάρουν οι Ευρωπαίοι όταν λένε πάρτε τα μέτρα για να πάρετε τα λεφτά;

Ο χρόνος τρέχει. Αν θέλουμε να πάρουμε την δόση πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα».

Η ΔΗΜΑΡ προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση. Οπως είπε η εισηγήτρια του Ασημίνα Ξηροτύρη «η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίζει το άρθρο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και δημόσιας ωφέλειας».

Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με τον Π. Κουκουλόπουλο να ζητεί να υπάρξει προσθήκη (το έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση για να ψηφίσει το κόμμα του το άρθρο) ώστε η Βουλή στην αρχή και το τέλος πριν από κάθε αποκρατικοποίηση να ενημερώνεται -γιατί όχι και να εγκρίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαδικασία, η οποία «δεν προσθέτει χρόνο, αλλά θωρακίζει από άποψη διαφάνειας την όλη διαδικασία», όπως διευκρίνισε.

Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι λάθος να συζητείται κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά.

«Θα είχαμε λιγότερο χρέος αν έτρεχαν οι αποκρατικοποιήσεις όταν έπρεπε. Δεν θα κόβαμε τώρα μισθούς και συντάξεις» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ενημέρωση θα γίνεται αλλά να ζητάμε από την Βουλή να εγκρίνει θα ήταν τεράστιο λάθος. Αυτό που ζητούμε είναι να επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις, όμως αν προχωρήσουμε στην προσθήκη που ζητά το ΠΑΣΟΚ αυτό το προαπαιτούμενο καταργείται. Πρέπει να διευκολύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να άρουμε το παλιό καθεστώς».

Επιπλέον, απαντώντας στην κυρία Ξηροτύρη της ΔΗΜΑΡ είπε ότι: «Το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζεται μέσω ρυθμιστικών αρχών. Αυτό που λείπει από το σύστημα είναι οι ρυθμιστικές αρχές η ιδιοκτησία δεν εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον». Μίλησε μάλιστα ξεχωριστά για κάθε αποκρατικοποίηση που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο λέγοντας:

«Για την ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ εξετάζεται η εκχώρηση παροχών υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευση. Για φράγματα ταμιευτήρες κ.α. η περιουσία της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ Παγίων δεν αποτελούν μέρος αποκρατικοποιήσεων και δεν εκχωρούνται».

Σημείωσε πως «Ο επενδυτής θα αναλάβει τις απαραίτητες επενδύσεις για να επιβιώσει η εταιρία. Οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας και εξήγησε πως «για τη διαχείριση υδάτων δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο και γι αυτό σχεδιάζεται».

Για τους Οργανισμούς Λιμένων είπε: «Με βάση το Σύνταγμα η ιδιοκτησία λιμένων παραμένει στο ελληνικό δημόσιο. Ο επενδύτης θα πρέπει να έχει εξειδικευμένη πείρα για εκμετάλλευση λιμένων και κεφάλαια. Θα μπουν συμβατικές ρήτρες για συντήρηση εγκαταστάσεων. Εξετάζεται η δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής λιμένων».

Για τα ΕΛΤΑ είπε:«Η διαδικασία αποκρατικοποίησης που θα ακολουθηθεί δεν έχει προσδιοριστεί. Τα ΕΛΤΑ εως το 2028 θα είναι κεντρικός πάροχος».

Για τη ΔΕΗ εξήγησε ότι έως το τέλος Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει τη Βουλή για τις προωθούμενες ενέργειες οι οποίες σημείωσε ότι «αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης».

Πάντως, παρά τις παρατηρήσεις του υπουργού αναφορικά με το 2ο άρθρο η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη επέμεινε  ότι το κόμμα της θα το καταψηφίσει ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι ψηφίζει στην επιτροπή, διατηρώντας επιφυλάξεις για την τελική θέση που θα κρατήσει στην ολομέλεια.

Επιπροσθέτως, η ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε προς τον υπουργό πως αν δεν «διαφοροποιηθεί η τροπολογία που εντάσσει τα επικουρικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ δεν θα την καταψηφίσουμε» ενώ το ίδιο τόνισε και το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρξει συμβιβαστική λύση για την λειτουργία του επικουρικού ταμείου. Θα προτείνουμε τροποποιήσεις που θα κατατεθούν κατά την συζήτηση της τροπολογίας στην ολομέλεια» ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχει βρεθεί λύση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ και θα την καταθέσω την Τετάρτη στην Ολομέλεια»

Share

Πρόσφατα άρθρα

Debate ΠΑΣΟΚ: Η ώρα προβολής στην ΕΡΤ – Ποιες οι έξι θεματικές ενότητες που συμφωνήθηκαν

Πλησιάζει η ημέρα της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σε βιβλιοθήκη της Λειψίας ανακαλύφθηκε άγνωστη μουσική σύνθεση του Μότσαρτ

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μουσικό έργο που συνέθεσε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart)…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παρουσίασε ρόστερ και εμφανίσεις ο Ολυμπιακός Β.-Όλα όσα είπε ο Γ. Παπαδόπουλος για το γηπεδικό (pics)

Πραγματοποιήθηκε στο ΕΑΚ «Τάκης Συνετόπουλος» η εκδήλωση του Ολυμπιακού Βόλου για την παρουσίαση του ρόστερ…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το νέο του ρολόι αξίας $260.000 δημιουργήθηκε από… μετεωρίτη

Ξεχάστε το κολιέ με την αλυσίδα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει ένα νέο εντυπωσιακό αξεσουάρ. Ο…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παναγιώτης Λιαδέλης “Οι Επιμελητηριακές εκλογές αναβίωσαν μετά από χρόνια την πολυκλαδική έκθεση”

Σε ανακοίνωση του συνδυασμού "Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας" με επικεφαλής Παναγιώτης Λιαδέλης αναφέρεται: Ακόμη και τον…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σκάνδαλο στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown παραδέχτηκε πως πήγαινε παράνομα σε πάρτι με όργια και ναρκωτικά

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο του κορονοϊού, παραδέχτηκε ότι παραβίασε τους…

20 Σεπτεμβρίου 2024