Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

 

Τον τελευταίο χρόνο συνταξιοδοτήθηκε το 10% του ιατρικού προσωπικού
Τον τελευταίο χρόνο συνταξιοδοτήθηκε το 10% του ιατρικού προσωπικού

Η ανάγκη να περιφρουρηθεί άμεσα η δημόσια υγεία και να προσληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερο το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό, για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, τονίστηκε στη χθεσινή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο «Αχιλλοπούλειο» παρουσία πολλών γιατρών και εκπροσώπων τοπικών φορέων. Την ερχόμενη Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου και συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τους γιατρούς αλλά και άλλους φορείς, όπως το Συνδικάτο Μετάλλου. Την ίδια στιγμή, το 10% των γιατρών οδηγήθηκε σε συνταξιοδότηση στο «Αχιλλοπούλειο» τον τελευταίο χρόνο.

Στη χθεσινή συνέλευση οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν προσκαλέσει τους τοπικούς φορείς για να δώσουν το «παρών» και να συζητήσουν το «καυτό» πρόβλημα της έλλειψης γιατρών.

Και τελικά υπήρξε ανταπόκριση, αφού παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, των καθηγητών, των εμπόρων, των φαρμακοποιών, του Ιατρικού Συλλόγου, του Δήμου. Παράλληλα παρευρέθηκαν οι βουλευτές ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας κ.κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Πάρις Μουτσινάς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σ. Αναγνώστου. Ακόμη, το «παρών» έδωσε και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Παπαδόπουλος, που έδωσε ουσιαστικά το σύνθημα για δυναμική κινητοποίηση ενόψει της 7ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Μαγνησίας κ. Νίκος Χαυτούρας σημείωσε πως «η κατάσταση δεν πάει άλλο με την αποδόμηση του Νοσοκομείου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι οι φορείς της πόλης, οι πολιτικοί να διεκδικήσουν και οι πολίτες να βρίσκονται δίπλα μας. Από (μεθαύριο) Δευτέρα θα μοιράζεται ένα έντυπο της ΟΕΝΓΕ σε όλους τους ασθενείς που θα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο «Αχιλλοπούλειο» με την έλλειψη γιατρών. Επίσης θα διοργανώσουμε συλλαλητήριο στις 7 Ιουνίου, μήπως και εισακουστούμε στην πολιτεία. Γιατί οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση του Νοσοκομείου θα είναι για όλους τους πολίτες. Ζητούμε άμεσα μόνιμους γιατρούς στο Νοσοκομείο. Υπάρχει ήδη μια λίστα 30 μόνιμων γιατρών που μπορεί να έρθουν στο «Αχιλλοπούλειο». Πάνω από επτά ή οκτώ Κλινικές του Νοσοκομείου λειτουργούν με ένα ή δύο γιατρούς και κινδυνεύουν άμεσα. Οι προσπάθειες των γιατρών είναι υπεράνθρωπες, ξεπερνάμε κάθε όριο αντοχής, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

Ο κ. Χαυτούρας σημείωσε πως μέσα στο 2013 έχουν αποχωρήσει πάνω από πέντε γιατροί, ενώ το τελευταίο χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν συνολικά 10 γιατροί, που είναι το 10% του συνόλου.

Μάλιστα υπογράμμισε πως λόγω έλλειψης ειδικευμένων γιατρών, και οι ειδικευόμενοι γιατροί που έχουν ζωτικό ρόλο για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, δεν προτιμούν ιδιαίτερα το «Αχιλλοπούλειο», αφού δεν υπάρχουν ειδικοί για να τους εκπαιδεύουν.

 

Συστράτευση φορέων

Ο βουλευτής κ. Μουτσινάς τόνισε πως «είμαστε διεκδικητικοί και πιεστικοί, μαζί με τους άλλους βουλευτές κ.κ. Χρυσοβελώνη και Μεϊκόπουλο, προς τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο για την πρόσληψη γιατρών. Πιστεύουμε ότι καμία κρίση δεν μπορεί να περιορίσει το αγαθό της υγείας και είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε τα ελάχιστα κονδύλια που απαιτούνται, για να έχουμε τους γιατρούς και τα εφόδια».

Από την πλευρά της η κ. Χρυσοβελώνη δήλωσε πως μέσω της αρμόδιας διαδικασίας του Κοινοβουλίου απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας τρεις φορές, καταθέτοντας μία ερώτηση και δύο αναφορές. Ο κ. Λυκουρέντζος αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα στο Νοσοκομείο Βόλου, με την έλλειψη γιατρών και δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα ενός ραντεβού και βεβαίως να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε στο Νοσοκομείο να έρθει ο επιθυμητός αριθμός γιατρών, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Κώστας Λαγός τόνισε πως «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ανατρέψει τη μνημονιακή κυβέρνηση. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να οδηγηθούμε για να προστατευτούν όλοι οι δημόσιοι πυλώνες του κράτους, όπως είναι η υγεία».

Από το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρρήγας» ο κ. Στεργίου σημείωσε πως το θέμα της υγείας είναι στην αιχμή του δόρατος του εργατικού κινήματος. Και πρέπει να αποτελέσει αφορμή συστράτευσης δυνάμεων για να παρεμποδίσουμε τη νέα επέλαση που γίνεται. Ως εργατικό κίνημα απαιτούμε την αποκλειστική δημόσια δωρεάν παιδεία, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι την εκχώρηση άλλων αρμοδιοτήτων, όπως καθαριότητα, φύλαξη, σε εργολάβους»,

Ο αντιδήμαρχος για θέματα κοινωνικής πρόνοιας κ. Απόστολος Παντσάς σημείωσε πως «είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο πια. Το Νοσοκομείο υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις ως Δημοτικό Συμβούλιο για να σταματήσει η κατρακύλα του «Αχιλλοπούλειου». Οι Κλινικές έφτασαν σε έσχατο σημείο. Σε λίγο το Νοσοκομείο θα καταντήσει χειρότερο από ένα Κέντρο Υγείας περιφερειακού τύπου. Και αν δεν παρέμβει η πολιτεία, δυστυχώς θα θρηνήσουμε ακόμη περισσότερα θύματα».

Ο κ. Μεϊκόπουλος

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σύσκεψη ανέφερε μεταξύ άλλων σε  δήλωσή του:

«Από μεριάς των αρμόδιων υπουργών, δεν υπάρχει ανταπόκριση στις έντονες διαμαρτυρίες του προσωπικού, στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τις κραυγές αγωνίας των τοπικών κοινωνιών.

Από τη μεριά μας έχει γίνει μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούν σε όλα τα σημαντικά προβλήματα του Νοσοκομείου και των δομών του, όπως οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η ανάδειξη της ανάγκης για την πρόσληψη και άλλου ογκολόγου γιατρού και γενικότερα έχουν επισημανθεί οι ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο μας. Επιπλέον έχουν κατατεθεί ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ και για τις ελλείψεις που έχουν τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία, συνολικά και ειδικότερα ορισμένα από αυτά.

Δυστυχώς, η προσπάθειες και οι αγωνίες προσκρούουν στην αναλγησία και την αριθμολαγνία του υπουργείου. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να κατατίθενται από μεριάς μας ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και ο κ. υπουργός είτε να αποφεύγει επιδεικτικά να μας δώσει μια απάντηση, όπως αυτή που καταθέσαμε το Νοέμβριο για τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, να μην παρουσιάζεται στην ολομέλεια όπου συζητείται το θέμα ή να απαντά πως θα γίνουν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, αλλά με βάση το δόγμα, πλέον, για το δημόσιο της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Ακόμη περιμένουν να μας απαντήσει ο κ. υπουργός τι θα κάνει με τις σημαντικότατες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τι θα πράξει ώστε να καλυφτούν τα κενά σε ογκολόγο, νεφρολόγο. Τι θα κάνει για τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ, για τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ».

 

Κλιμάκιο

της Χρυσής Αυγής

στο Νοσοκομείο

Κλιμάκιο εκπροσώπων του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι παρευρέθηκε στη συνέλευση των ιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο, προβλήματα που διαιωνίζει η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, αφήνοντας ουσιαστικά στη τύχη τους, τους εργαζόμενους και το προσωπικό. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κλεισίματος του Νοσοκομείου, καθώς πολλά τμήματα είναι αποδυναμωμένα με μη επαρκές προσωπικό, και μερικά τμήματα ακόμη και χωρίς προσωπικό!

Οι υπηρεσίες που προσφέρει πλέον το νοσοκομείο Βόλου είναι σε επίπεδο Κέντρου Υγείας και είναι απαράδεκτο σε ένα Νομό 200.000 και πλέον χιλιάδων κατοίκων και με αυξημένη τουριστική κίνηση τους μήνες τους καλοκαιριού να μην υπάρχει η ανάλογη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Χρυσή Αυγή δηλώνει παρούσα στον αγώνα των ιατρών του Νοσοκομείου Βόλου και θα σταθεί στο πλευρό τους για την ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το