Photo Gallery, Πολιτική

Κινητοποιήσεις από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Από την τσέπη των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ και οι ιατρικές επισκέψεις

 

Αναστέλλουν από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τη συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι συμβεβλημένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι, εκτός από τα φάρμακα -αφού και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις- να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις ιατρικές επισκέψεις.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση.

Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.

«Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη» προσθέτουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προτείνει για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. «Να στηρίξουμε όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» προσθέτει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το