Photo Gallery, Τοπικά

Κινητοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ για να μη χαθούν έργα αποχέτευσης

 

 Την ανησυχία της Δημοτικής Αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ για τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΠΠΕΡΑΑ των έργων αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου και Σέσκλου
Την ανησυχία της Δημοτικής Αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ για τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΠΠΕΡΑΑ των έργων αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου και Σέσκλου

με αφορμή σχετικό έγγραφο του υπουργείου, μετέφερε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Πάνος Σκοτινιώτης στους εκπροσώπους κατοίκων των δυο οικισμών, ζητώντας τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να ενισχυθεί η αντίδραση της ΔΕΥΑΜΒ.

Η ΔΕΥΑΜΒ, μόλις πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκε εγγράφως από τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Σ.Αλεξιάδη ότι, λόγω υπερδεσμεύσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ, θα τροποποιηθούν οι αποφάσεις ένταξης για τα έργα που δεν αφορούν οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας, δεδομένου ότι τα έργα αυτά δεν είναι απαραίτητα με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και  δυο παραπάνω έργα. Η απόφαση τροποποίησης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, υπαγορεύεται ουσιαστικά από την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΠΕΡΑΑ (12.11.2012), σύμφωνα με την οποία «βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η συνδρομή του στην εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και εξ αυτού στην κάλυψη των ανελαστικών υποχρεώσεων της Χώρας με βάση το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η εξέλιξη αυτή κρίνεται αναγκαία με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των υπερδεσμεύσεων και την εξυγίανση του Προγράμματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Χώρας με αμιγώς εθνικούς πόρους.

 

Ο κ.Σκοτινιώτης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σέσκλου Χρ.Τσιαμήτα και τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Στεφάνου Ηλ.Γώγο, τους οποίους ενημέρωσε ότι η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΜΒ έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές, σύμφωνα και με όσα προβλέπει το παραπάνω έγγραφο του ΕΠΠΕΡΑΑ,  και ασκούν έντονες πιέσεις προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς πρόκειται για δυο υπερώριμα έργα, για τα οποία μάλιστα έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί και η δημοπρασία θα γίνει στις 9 Απριλίου (Σέσκλο) και στις 23 Απριλίου (Άγιος Στέφανος).

 

«Διαθέτουμε το ισχυρό επιχείρημα ότι είμαστε στην τελική φάση και επομένως πανέτοιμοι να απορροφήσουμε πόρους του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και ζήτησε από τους εκπροσώπους των δυο περιοχών να κινητοποιηθούν με τη σειρά τους, ώστε να μη χαθούν τα δυο σημαντικά αυτά έργα για την περιοχή. «Τις αμέσως επόμενες μέρες θα απευθυνθούμε και στους βουλευτές του Νομού, προκειμένου και εκείνοι από την πλευρά τους να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των δυο έργων», υπογράμμισε ο κ.Σκοτινιώτης.

Οι κ.κ.Τσιαμήτας και Γώγος εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια της ΔΕΥΑΜΒ και συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης κατοίκων στην κάθε περιοχή, προκειμένου να διατρανωθεί η καθολική αξίωση  για την υλοποίηση των δυο έργων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Λ.Μαυρογιάννης και η Γενική Διευθύντρια της Επιχείρησης Α.Κολιού.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Σύνδεση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Σέσκλου με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων ΔΕΥΑΜΒ», είναι προϋπολογισμού μελέτης 560.880 ευρώ, ενώ το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγ.Στεφάνου» έχει προϋπολογισμό μελέτης 3.866.000,00€. Πρόκειται για δυο μεγάλης σημασίας έργα από το πακέτο των έργων περιβαλλοντικής θωράκισης του Παγασητικού και των οικισμών του ενιαίου Δήμου Βόλου, με συνολικό προϋπολογισμό 42.486.250,24 εκ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί, ύστερα από πρόταση της ΔΕΥΑΜΒ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το