Πολιτισμός

Κινηματογραφικά ταξίδια στο Αχίλλειο

Σήμερα το βράδυ 9:30 μμ, με την ταινία «Μοντέρνα τέρατα», και κάθε Τρίτη και Τετάρτη, αρχίζουν στην αίθουσα «Νίκος Κολοβός» στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο οι προβολές ταινιών από το πρόγραμμα Σινέ Μεσόγειος, του Δήμου Βόλου, για τη χειμερινή περίοδο. Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει δώδεκα επιλεγμένες ταινίες για ένα ευχάριστο κινηματογραφικό ταξίδι σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική με το γενικό τίτλο «Το σινεμά (μας) ταξιδεύει».

Αφετηρία του ταξιδιού η Ρώμη. Οι τρεις σπουδαίοι σκηνοθέτες τής «κωμωδίας αλά ιταλικά» Μάριο Μονιστέλι, Ντίνο Ρίζι και Ετόρε Σκόλα στα «Μοντέρνα τέρατα» (16-17/10) συνθέτουν 14 επεισόδια με οξύ, διαβρωτικό, σαρκαστικό, ανατρεπτικό χιούμορ και επιρροές από το σλάπστικ μέχρι τη φάρσα, από τον Μπάστερ Κίτον μέχρι τους αδερφούς Μαρξ και από το Ζακ Τατί μέχρι το Φεντερίκο Φελίνι.

Ακολουθεί ο «μάγος» Φελίνι, που με την πρώτη έγχρωμη ταινία του, «Ιουλιέτα των πνευμάτων» (23-24/10), κάνει την υπέρβαση στον ονειρικό κινηματογράφο, με ιδανική μουσική υπόκρουση του Νίνο Ρότα και φωτογραφία – ζωγραφιά του Τζάνι ντι Βενάντσο. Επόμενος σταθμός Μεγάλη Βρετανία και «british sense of humour». Ο ιταλο-σκωτσέζος Αρμάντο Ιανούτσι με τον «Πόλεμο εκτός προγράμματος» (30-31/10), μια απολαυστική και αποκαλυπτική πολιτική σάτιρα με διαλόγους – φωτιά και καταιγιστική ροή, κινείται μεταξύ Αγγλίας (Λονδίνο, Ντάουνινκ Στριτ 10) και ΗΠΑ (Ουάσιγκτον, Λευκός Οίκος). Ακολουθεί μια περιπλάνηση στο μικρόκοσμο της βρετανικής επαρχίας, πρώτα σε μια μικρή λουτρόπολη της Ιρλανδίας με τον «Αγιασμό» (6-7/11) του Τομ Ριβ και μετά σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορνουάλης με του «Θεού το χόρτο» (13-14/10) του Νάιτζελ Κόουλ.

Η Νότια Αμερική και τα Βαλκάνια απέχουν πολύ. Όμως, αυτό δεν εμποδίζει να συναντηθούν η πρωτοτυπία, η ανθρωπιά και το δυνατό «black humour» του πρωτοεμφανιζόμενου Ουρουγουανού Άλβαρο Μπρέχνερ («Χάλια μέρα για ψάρεμα», 20-21/11) με τον ανθρωποκεντρισμό και τη σουρεαλιστική κωμική φλέβα του Ρουμάνου Οράτιου Μαλαέλε («Σιωπηλός γάμος», 27-28/11). Δυο καλοδουλεμένα κινηματογραφικά διαμαντάκια, που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Η γαλλική νουβέλ βαγκ (νέο κύμα) άφησε εποχή. Ένας «πατριάρχης» του είδους, ο Φρανσουά Τριφό, στις «Δυο Αγγλίδες στην (ηπειρωτική) Ευρώπη» (4-5/12) παραδίδει μάθημα σκηνοθεσίας και ύφους με σκηνικό μια παραθαλάσσια εξοχή της Ουαλίας του 1900. Ένας άξιος επίγονος, ο Πατρίς Λεκόντ, με τον αριστουργηματικό «Εραστή (σύζυγο) της κομμώτριας» (18-19/12) μας μεταφέρει στη Βρετάνη του 1990, διατηρώντας την αίσθηση, τη λεπτότητα, το ρομαντισμό και το φίνο πνεύμα της dramedie francaise.

Η Ινδία γίνεται πέρασμα για την Αγγλία και τη… Νέα Αγγλία. Κλασικό βρετανικό χιούμορ (και πάλι) με τσάι και συμπάθεια από τον Τζον Μάντεν, που (παρ)ακολουθεί τους επτά ηλικιωμένους Βρετανούς ήρωές του να ταξιδεύουν μέχρι το «Εξωτικό ξενοδοχείο Marigold» (18-19/12), στη μακρινή Τζαϊπούρ των Βορείων Ινδιών, τη «Ροζ Πόλη» των Μαχαραγιάδων, για ν’ ανακαλύψουν ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τη… σύνταξη.

Από την Ινδία αρχίζει και το μικρό αφιέρωμά στο νέο Τεξανό σκηνοθέτη Γουές Άντερσον, «Ταξίδι στο Darjeeling» (26-27/12). Τρεις Αμερικανοί αδελφοί διασχίζουν τη χώρα με το τρένο. Ο εξωτισμός της πολύχρωμης Ινδίας, οι σεκάνς σε αργή κίνηση, οι εκκεντρικοί χαρακτήρες, οι σουρεαλιστικοί διάλογοι και η ατμοσφαιρική μουσική συγκροτούν τα στοιχεία του αντερσον-ικού μικρόκοσμου. Ο Άντερσον ισορροπεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος, θέλοντας να πει ότι «σημασία δεν έχει ο σκοπός, αλλά το ταξίδι».

Τέλος, ο «Έρωτας του φεγγαριού» (2-3/1/2013). Στην τελευταία αυτή ταινία του απρόβλεπτου δημιουργού, που άνοιξε το Φεστιβάλ των Καννών 2012, πλημμυρισμένη από υποδόριο χιούμορ και ιδιαίτερη αισθητική, τη μουσική επένδυση υπογράφει ο διάσημος συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά (γεννημένος στο Παρίσι από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, το γένος Λαδοπούλου από Βόλο).

Τιμή εισιτηρίου € 3,50.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το