Photo Gallery, Τοπικά

Κινδυνεύει να χαθεί έργο 500.000 ευρώ

Διαμαρτυρίες και ακραίες αντιδράσεις χθες στην Ευαγγελίστρια με επικεφαλής τον Κ. Χαλέβα

Με «επικεφαλής» τον Κ. Χαλέβα οι διαμαρτυρίες χθες στην Ευαγγελίστρια μαζί και υπερβολικές αντιδράσεις με ξήλωμα της ταμπέλας του έργου

 

 

 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελιστρίας που ξεκίνησε από το Δήμο Βόλου, έγινε χθες το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση, κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ανάπλαση, η οποία δεν περιλαμβάνει κόψιμο, αλλά εμπλουτισμό της πλατείας με δέντρα. Μάλιστα, μερίδα πολιτών που αντιδρά στην ανάπλαση της πλατείας Ευαγγελιστρίας κατέστρεψαν το ταμπλό περιγραφής και κόστους του έργου, ενώ συμφώνησαν να «φρουρούν» την πλατεία και να στήσουν σκηνή στην είσοδό της, από την πλευρά της λεωφόρου Ειρήνης.

Οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Ναού, επικέντρωσαν το βάρος της διαμαρτυρίας τους στη συνένωση της Νέας Ιωνίας με το Βόλο, με συμμετοχή μελών του Συνδέσμου Φιλάθλων της Νίκης Blue Club. «Με τα παλούκια να τους διώξουμε» φώναξαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους.

 

Με «επικεφαλής» της διαμαρτυρίας τον κ. Κώστα Χαλέβα αποφασίστηκε να καταγγελθεί ο εργολάβος στην αστυνομία, παρότι έχει άδεια εργασιών όπως διαβεβαιώνει η Δημοτική Αρχή.

Επίσης η ομάδα των διαμαρτυρομένων αποφάσισε να «φρουρεί» την πλατεία, ενώ συγκροτήθηκε και 20μελής επιτροπή αγώνα.

Με πανό που έγραφαν «Μας πήρατε το Δήμο όχι και την ιστορία μας» και με συνθήματα όπως «Πουλήσατε το Δήμο και την ιστορία, κάτω τα χέρια από την εκκλησία», 100 περίπου κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν χθες για τα έργα στην πλατεία, με τη Μητρόπολη ωστόσο να μην έχει εκφράσει καμία διαμαρτυρία.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας που είχε συζητηθεί το θέμα, είχε εκφραστεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ένσταση μόνο για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και όχι για τα έργα ανάπλασης, ωστόσο στην ατζέντα των διαμαρτυρομένων συμπεριλήφθηκε και η πλατεία.

Σημειώνεται ότι αν δεν γίνει το έργο τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ θα χαθούν και δεν πρόκειται να δοθούν για άλλες δράσεις της δημοτικής ενότητας, όπως απαίτησαν οι διαμαρτυρόμενοι.

Η 20μελής επιτροπή που συγκροτήθηκε θα αναλάβει να ενημερώσει και άλλους κατοίκους, ώστε να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο διαμαρτυρίας και αντίδρασης.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας πρωτοστάτησαν ο κ. Κώστας Χαλέβας, περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος και είχε απειλήσει με προσφυγή στην Αστυνομία εάν δεν σταματούσαν οι εργασίες, καθώς δεν είχε εκδοθεί άδεια κατεδάφισης, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Κουφογιώργος και οι σύμβουλοι της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Μολοχίδης και Θωμάς Κλημόπουλος.

Ο κ. Κ. Χαλέβας, υποστήριξε ότι το έργο αυτό, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη Νέα Ιωνία. Ζήτησε από τους κατοίκους να κινητοποιηθούν για να αποτραπεί, όπως είχε γίνει παλαιότερα με την επικάλυψη του Κραυσίδωνα, που, χάρη στις δικές τους κινητοποιήσεις, δεν έγινε ποτέ.

Ο κ. Χαλέβας κατήγγειλε ότι οι εργασίες που γίνονται, όχι μόνο δε διαθέτουν άδεια κατεδάφισης, αλλά επιπλέον βλάπτουν τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας. Όπως είπε, αφαιρέθηκε όλος ο φωτισμός, καθώς και τα παγκάκια, ενώ κόπηκαν και δέντρα. «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να καλέσουμε τον κόσμο και να τους δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θέλουμε να αγγίξουν ούτε ένα πετραδάκι από τον προαύλειο χώρο ούτε από την περιτοίχιση, ούτε από την Ευαγγελίστρια ούτε από πουθενά. Το θέλουμε όπως είναι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία που ανέλαβε να χαρακτηριστεί διατηρητέα η περιτοίχιση του προαυλίου, αποστέλλοντας σχετικό φάκελο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, μέχρι όμως να γίνει αυτό, «πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Πρέπει, όταν θα έρθει κάποιος να ξεβιδώσει έστω κι ένα παγκάκι, να τους διώξουμε».

Σε δηλώσεις του ο κ. Χαλέβας αν και δεν το παραδέχτηκε ευθέως, άφησε να εννοηθεί ότι δέχτηκε πιέσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να κάνει πίσω, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν έχουν σημασία οι πιέσεις».

«Ο χαρακτηρισμός ενός διατηρητέου, δεν έχει σχέση μόνο με την τεχνοτροπία, έχει σχέση με την ψυχούλα μας. Η ψυχούλα μας λέει ότι αυτός ο χώρος που ανέκαθεν ήταν το κέντρο της ιστορίας μας και της ζωής μας ως πόλης πρέπει να διατηρηθεί. Είναι στην καρδιά μας, είναι μεταβιβασμένη στα παιδιά μας και θα συνεχίσει να μεταβιβάζεται και στα εγγόνια μας».

«Αφορά όλο το σύνολο των ανθρώπων, με πολυκομματική, πολυταξική και πολυδιαστρωματική παρουσία και οφείλω να πω ότι είναι η καλύτερη περιφρούρηση γι’ αυτό το έργο», είπε με τη σειρά του ο μηχανικός, κ. Κώστας Γαργάλας.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Λαγός, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, από την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας και μετά, και σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί και να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής.

«Οι φωνές και οι κινητοποιήσεις είναι καλές, αρκεί να είναι στοχευμένες. Πρέπει να απαντήσουμε: να μη γίνει τίποτα ή αυτό που θα γίνει να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του χώρου και την κυκλοφοριακή ρύθμιση όπως είναι; Αυτό πρέπει να απαντήσουμε και να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να πάει στην κατεύθυνση αυτή και να βοηθήσει την πόλη και να αναβαθμίσει την περιοχή», κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το