Photo Gallery, Κόσμος

Κερδίζει έδαφος η Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά

Ιστορική νίκη σημείωσε η κεντροαριστερά στη Δανία. Στη φωτογραφία η 44χρονη Χέλε Θόρινγκ-Σμιτ, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

«Αντιστροφή της τάσης» έναντι της Δεξιάς, διαπιστώνουν αναλυτές και ξένα ΜΜΕ

Αντιστροφή στην τάση ανόδου της Δεξιάς στην Ευρώπη διαπιστώνουν αναλυτές και δημοσιεύματα. Μετά τη νίκη της συμμαχίας των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία και των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στη γαλλική Γερουσία φαίνεται ότι η κεντροαριστερά επιστρέφει στον πυρήνα της Ευρώπης.
Μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Αλεξάντερ είπε ότι η Δεξιά θριαμβεύει παντού και η Αριστερά υποχωρεί. «Για μια δεκαετία γύρω από το 1997, η κεντροαριστερά νικούσε τη Δεξιά», τόνισε. «Τώρα, η κεντροδεξιά νικά την Αριστερά».
Όπως γράφει ο Τζον Πάλμερ, συντάκτης της εφημερίδας The Guardian, αυτή η τάση -που επικρατούσε τα τελευταία πέντε χρόνια- φαίνεται πως αρχίζει να αντιστρέφεται.
Πριν από λίγες ημέρες, η συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών κατήγαγε σημαντική νίκη στη Δανία. Ύστερα ήλθε η απροσδόκητη νίκη των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στη γαλλική Γερουσία.
Η πιο σαφής ένδειξη της στροφής στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι η βαθιά κρίση που διέρχεται η συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Μια σειρά από ήττες του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές σε διάφορα κρατίδια έχει φέρει την αντιπολίτευση στα πρόθυρα της εξουσίας.
Κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, παρ’ όλο που τα κόμματα της Αριστεράς έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουν για να επιστρέψουν στην εξουσία. Είναι επίσης αλήθεια ότι η αντίδραση στις περικοπές των δαπανών και την αύξηση της ανεργίας στην Ισπανία και την Κύπρο θα οδηγήσει πιθανότατα σε ήττα της κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές.
Αν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και ακολουθήσει νίκη της συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία, το κέντρο βάρους στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μετατοπιστεί προς τα αριστερά.
Οι προοδευτικοί σχηματισμοί της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν ανάλογες ιδέες για το μέλλον της Ευρωζώνης και τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζουν, για παράδειγμα, την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων και δίνουν προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Γαλλία και Γερμανία επιμένουν ότι θα εργαστούν για μια μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης και θα δώσουν τέλος στην ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού που κυριάρχησε στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.
Οι Εργατικοί στη Βρετανία τηρούν προς το παρόν σιωπή για τα ζητήματα αυτά. Όταν όμως το σκηνικό αλλάξει, θα πρέπει κι εκείνοι να πάρουν θέση.
Ο νέος ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, σε ομιλία του στο συνέδριο του Λίβερπουλ κάλεσε τους Εργατικούς να αναγνωρίσουν ότι τα τελευταία χρόνια ευνόησαν την κουλτούρα του εγωισμού και του εύκολου πλουτισμού και να συνάψουν ένα νέο συμβόλαιο με το εκλογικό σώμα. «Είμαστε συνυπεύθυνοι για την ηθική παρακμή» τόνισε, μη διστάζοντας να παραδεχθεί ότι ορισμένα από τα πράγματα που έγιναν επί κυβερνήσεων Θάτσερ ήταν σωστά.
Ο Μίλιμπαντ καταδίκασε τη σκληρή λιτότητα που εφαρμόζουν Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι, αλλά τόνισε ότι η εποχή των αλόγιστων δαπανών έχει περάσει.
«Όταν επιστρέψουμε στην κυβέρνηση, θα ξοδεύουμε μόνο με βάση τις δυνατότητές μας. Και κάθε πένα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα την αξιοποιούμε για την καταπολέμηση του χρέους» τόνισε.

Μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι ο ευρωσκεπτικισμός των Ελευθέρων Δημοκρατών δεν απέφερε κέρδη στο κόμμα.
Όπως και ότι στη Δανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες, η υποστήριξη προς τη ρατσιστική πολιτική και τα ακροδεξιά κόμματα μοιάζει να φθίνει -εν μέρει λόγω της σφαγής στη Νορβηγία αυτό το καλοκαίρι.

Είναι βέβαια άλλο πράγμα να διαπιστώνεις ότι το πολιτικό εκκρεμές στην Ευρώπη αρχίζει να στρέφεται προς τα αριστερά και άλλο να υποστηρίζεις ότι η κεντροαριστερά θα μπορέσει να ακολουθήσει μια διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική. Αν όμως η κεντροαριστερά δεν μπορέσει να σταματήσει την πορεία της ηπείρου προς την ύφεση, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

 

 «Διεφθαρμένους» θεωρούν

τους πολιτικούς οι Γάλλοι

 

«Μάλλον διεφθαρμένους» θεωρούν τους πολιτικούς τα τρία τέταρτα των Γάλλων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων TNS Sofres για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Canal+, έρχεται μετά τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί που φέρεται ότι χρηματίζονταν, καθώς και μετά τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις κατά του Ντομινίκ Στρος Καν. Από τους 1.000 ερωτηθέντες, το 72% απάντησε ότι θεωρεί τους πολιτικούς «μάλλον διεφθαρμένους», αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2010. Μόνο το 19% απάντησαν ότι θεωρούν τους πολιτικούς «μάλλον έντιμους». Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς είναι εντονότερη μεταξύ των νέων ανθρώπων, με το 83% των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών να τους χαρακτηρίζει διεφθαρμένους. Κανένα κόμμα δεν θεωρείται άξιο εμπιστοσύνης για να πατάξει την διαφθορά.Μόνο το 15% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το κόμμα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της δωροδοκίας, σε σύγκριση με 26% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους Σοσιαλιστές.
Πολλά μέλη ή πολιτικοί σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος UMP κατηγορούνται ότι χρηματίζονταν για να χρηματοδοτούν τις πολιτικές τους εκστρατείες.
Οι Σοσιαλιστές έχουν επίσης εμπλακεί σε σκάνδαλα κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, δηλαδή την τελευταία φορά που βρίσκονταν στην προεδρία υπό τον εκλιπόντα Φρανσουά Μιτεράν.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το