Photo Gallery, Τοπικά

Κενά και ελλείψεις στο Ρυθμιστικό Βόλου, επανεξέταση ζητεί η Περιφέρεια

Συνέντευξη Τύπου για το θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου παραχώρησαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καλτσογιάννης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Χωροταξίας κ. Κων. Χαλέβας

Να μην προχωρήσει στο νομοθετικό τμήμα του ΥΠΕΚΑ και κατ’ επέκταση για υπογραφή το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, καθώς έχουν διαπιστωθεί πολλά κενά και ελλείψεις, αφού δεν έχει ληφθεί υπόψη το σύνολο των προτάσεων των Δήμων Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου ζητεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το παραπάνω τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καλτσογιάννης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Χωροταξίας κ. Κων. Χαλέβας, με αφορμή τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Παρασκευή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός στην Αθήνα στο ΥΠΕΚΑ, όπου έλαβε τη δέσμευση των εκπροσώπων του υπουργείου για επανεξέταση των προτάσεων του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων ώστε να γίνουν αποδεκτές όσο το δυνατόν περισσότερες. Από την πλευρά του ο κ. Χαλέβας εκτίμησε ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας αφού το αρχικό Ρυθμιστικό Σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κατατέθηκε στο νομοθετικό τμήμα του ΥΠΕΚΑ.

Εξηγώντας ο κ. Χαλέβας το σκεπτικό του τόνισε πως «το Ρυθμιστικό Σχέδιο που ενέκριναν το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν ήταν αυτό το οποίο στάλθηκε στο Νομοθετικό Τμήμα. Υπάρχουν μεγάλα κενά και παραλείψεις. Μετά από τρία χρόνια διαβούλευσης για το Ρυθμιστικό ελάχιστες προτάσεις έγιναν αποδεκτές από αυτές που κατέθεσαν τα Δημοτικά Συμβούλιο Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού και το Περιφερειακό Συμβούλιο» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καλτσογιάννης επισήμανε πως «στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ενόψει της συζήτησης που θα γίνει την Παρασκευή στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, για την παρουσίαση του Χωροταξικού Σχεδίου από το μελετητή, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι των Δήμων της Μαγνησίας και φορείς, έγινε παράσταση στο ΥΠΕΚΑ από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον εντεταλμένο σύμβουλο Κώστα Χαλέβα, την προηγούμενη Παρασκευή, για να λυθούν θέματα του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Εδώ και τρία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταλήξουμε στο Ρυθμιστικό, έχουν ανταλλαγεί προτάσεις, συντάχτηκε ένα κοινό κείμενο και ενοποιήθηκαν, με τη φροντίδα του εντεταλμένου σύμβουλου Κ. Χαλέβα, όλες τις προτάσεις των Δήμων της περιοχής, που εντάσσονται στο Ρυθμιστικό. Ενόψει της υπογραφής του, πρέπει να λυθούν κάποια τελευταία θέματα, για να μην υπάρχει αναντιστοιχία, μεταξύ του Προεδρικού Διατάγματος και των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτό το εργαλείο που θα ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και τα σημερινά δεδομένα. Το χωροταξικό είναι ευρύτερο σχέδιο, σε σχέση με το Ρυθμιστικό και καλό θα είναι αυτά τα δύο να έχουν αλληλεξάρτηση μεταξύ τους», συμπλήρωσε ο κ. Καλτσογιάννης.

Στα αρνητικά σημεία του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, που προωθείται προς υπογραφή από το ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε ο κ. Κων. Χαλέβας.

«Το εργαλείο αυτό, με τη μορφή που έχει σήμερα έπρεπε να καθορίζει την ανάπτυξη για τα επόμενα 25 χρόνια, αλλά τελικά γίνεται ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη της Μαγνησίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στο κομμάτι των οικιστικών περιοχών που έχουν δομηθεί πυκνά και περίμεναν να ενταχθούν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, τόνισε πως «μένουν εκτός. Είμαστε η μοναδική περιοχή στον κόσμο, που ένθεν του περιφερειακού δρόμου υπάρχουν περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες αγροτικές, ενώ υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι και βιοτεχνίες, που περίμεναν 10 χρόνια το Ρυθμιστικό για να τροποποιηθεί η ζώνη και να ενταχθεί σε βιοτεχνική και ζώνη εκθεσιακών χώρων.

Παρόλο που το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια αποφάσισαν την τροποποίηση των περιοχών αυτών, δυστυχώς, οι μελετητές, που δεν γνωρίζουν την περιοχή μας και έκαναν πολλά λάθη, δεν υιοθέτησαν τις περισσότερες από τις προτάσεις» προσέθεσε ο κ. Χαλέβας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε την προηγούμενη Παρασκευή στο ΥΠΕΚΑ με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, λέγοντας πως «ο κ. Αγοραστός έθεσε όλα τα αιτήματα και ζήτησε να μην υπογραφεί το Ρυθμιστικό με τη μορφή που έχει, διότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη της Μαγνησίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστούν οι προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει:

«Ενδεικτικό της αδιαφορίας των μελετητών στις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας είναι, μόλις μία έγινε αποδεκτή, για την περιοχή του Κοιμητηρίου και αυτό διότι ήταν αυθαίρετο και τροποποιήθηκε η ζώνη, για να το νομιμοποιήσουν. Το Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων, παραμένει σε αγροτική περιοχή, όπως και πολλές βιοτεχνίες, που δεν μπορούν να επενδύσουν. Ακόμη, περιοχές που είχαν προβλεφθεί για τουριστική ανάπτυξη, κοντά στις αθλητικές υποδομές, έμειναν εκτός πρόβλεψης της τροποποίησης» επισήμανε ο κ. Χαλέβας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το