Κατηγορίες: Ελλάδα

Κατοχικό δάνειο, Siemens και σπάσιμο στερεότυπων έθεσε ο Τσίπρας

 Edit   

Το σπάσιμο των προκαταλήψεων και των στερεότυπων, η κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, είναι τα σημεία αιχμής που έθεσε ως προτεραιότητες ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας.Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου με την Αγκελα Μέρκελ, ο κ.Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο ένας τον άλλο για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις. Είναι προτιμότερο, είπε ο κ. Τσίπρας, να μιλούμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο, αναφερόμενος στη φράση που είχε χρησιμοποιήσει η ίδια η καγκελάριος.

Για τις ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε την ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα, τονίζοντας πως ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά μας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, όχι από την υλική πλευρά, όπως είπε, αλλά από την ηθική και το αποσυνέδεσε από τα ζητήματα της ευρωζώνης.

Επίσης τόνισε ότι ζήτησε την συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση Siemens.

  

Απαντώντας σε ερώτηση αν κυβέρνηση θα κατασχέσει γερμανικά κτίρια στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος κυβέρνησης που να έχει πει κάτι σχετικό και πρόσθεσε ότι ακούστηκε η ιδέα να σταματήσει η δραστηριότητα του ινστιτούτο Γκαίτε κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει.Υπάρχει, είπε ο κ. Τσίπρας ένα θέμα νομικής διεκδίκησης που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και αντιμετωπίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Οι παρανοήσεις πολλές φορές δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν, είπε ο κ.Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε σχόλια που παρομοιάζουν τη σημερινή Γερμανία με τους ναζί. Καταδίκασε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» αλλά και παλαιότερη γελοιογραφία της Αυγής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι άδικο για την Καγκελάριο και τη σημερινή Γερμανία να υφίστανται τέτοιες επιθέσεις.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η Aγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη». 

  

Για τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».

Πηγή: ethnos.gr


Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξανά οι κεραίες

Μείζον θέμα εξακολουθούν να αποτελούν για πολύ κόσμο οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που τοποθετούνται σε…

17 Δεκεμβρίου 2023

Ευθύνες

Οι περιπτώσεις μπούλινγκ στα σχολεία πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς ή τουλάχιστον τώρα πια δημοσιεύονται πιο…

17 Δεκεμβρίου 2023

Τριγμούς

Μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης και του υπουργείου Μετανάστευσης και…

17 Δεκεμβρίου 2023

Συζητείται

Το όνομα του πρώην Θεσσαλάρχη της ΕΛ.ΑΣ. Αστέριου Μαντζιώκα, συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες μετά…

17 Δεκεμβρίου 2023

Ρασοφορία Μοναχού και Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μακρινίτσα

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,…

17 Δεκεμβρίου 2023

Σταθερή η κατάσταση του Λόκιερ που υπέστη ανακοπή στον αγώνα Μπόρνμουθ-Λούτον

Διακόπηκε τ ματς της 17ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ ανάμεσα στην Μπόρνμουθ και στη Λούτον,…

17 Δεκεμβρίου 2023