Photo Gallery, Τοπικά

Κατολισθήσεις στο Ανατολικό Πήλιο

Καθίζηση του δρόμου από τις βροχοπτώσεις και διακοπή κυκλοφορίας στο Ξουρίχτι

Από την καθίζηση του εδάφους προκλήθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο

Λευκά κούλουμα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι – Τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι το Βόλο

Κατολισθήσεις και καθιζήσεις δρόμων στο Ανατολικό Πήλιο, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, δύο μέτρα το χιόνι στις κορυφές του Πηλίου, όπου καθημερινά χιονίζει, χαμηλές θερμοκρασίες και χιονιάς που από την ερχόμενη Κυριακή θα αρχίσει να επηρεάζει και τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού του φετινού Μαρτίου, που αποδεικνύεται γδάρτης.

Από χθες το μεσημέρι με εντολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας διακόπηκε η συγκοινωνία στον οδικό άξονα του Ανατολικού Πηλίου από το ύψος του Ξουριχτίου μέχρι τη Λαμπινού (48ο χιλιόμετρο), λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν έξω από το Ξουρίχτι, στην περιοχή Θέατρο (Λατομείο). Η συγκοινωνία χθες νωρίς το πρωί είχε διακοπεί στο εν λόγω σημείο λόγω πτώσης μεγάλων όγκων χώματος και βράχων και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας διενήργησε αυτοψία για την επικινδυνότητα της κατάπτωσης. Τελικά το απόγευμα η Αστυνομία αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας και έτσι αυτή διεξάγεται μόνο μέχρι τη Λαμπινού από το νότιο τμήμα του δρόμου και από το βόρειο η συγκοινωνία διεξάγεται μόνο μέσω Χανίων. Οι βράχοι και τα χώματα απομακρύνθηκαν με φορτωτή.

Επιτόπου έσπευσε και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κ. Λ. Ρίνης.

Η βροχή που έχει πέσει το τελευταίο δεκαήμερο στο Ανατολικό Πήλιο έχει μετρηθεί στα 700 χιλιοστά περίπου (Σταθμός Ζαγοράς), ποσότητα βροχής που σε κανονικές συνθήκες πέφτει σε ένα χρόνο… Καθίζηση εξάλλου από τις βροχές έχει υποστεί και ο δρόμος Ζαγοράς-Τσαγκαράδας, στο τμήμα μεταξύ Κισσού και Μουρεσίου, όπου επίσης πρέπει να δείχνουν προσοχή οι οδηγοί.

Στις κορυφές του Πηλίου το χιόνι έχει φθάσει σε ορισμένα σημεία τα δύο μέτρα και μάλιστα όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Καταφυγίου του Χιονοδρομικού Κέντρου στις Αγριόλευκες κ. Θ. Παπαχρήστος «το χιόνι έφθασε στον α’ όροφο στο Καταφύγιο».

Και χθες σημειώθηκε χιονόπτωση στις κορυφές του Πηλίου, όπου αναμένεται ένταση των φαινομένων από την Κυριακή το βράδυ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο θα λειτουργήσει κανονικά το Σαββατοκύριακο και με δεδομένη την ύφεση των καιρικών φαινομένων περιμένει χιλιάδες επισκέπτες, καθώς οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα του βουνού είναι μεγάλες. Μάλιστα αύριο το βράδυ διοργανώνεται πάρτι μασκέ και νυχτερινό σκι. Ώρες λειτουργίας του Χιονοδρομικού 9 π.μ. έως 16.00. Το Καταφύγιο είναι ανοικτό με ζεστό καφέ και παραδοσιακή κουζίνα.

Έρχεται χιονιάς

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός των επομένων ημερών και τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μια Καθαρή Δευτέρα άκρως χειμωνιάτικη. Και στο παρελθόν ο Μάρτης έχει δώσει στη χώρα μας ιστορικές κακοκαιρίες, όπως του 1987. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τότε, δεκάδες είχαν τραυματιστεί από ατυχήματα, λόγω κυρίως του πάγου, ενώ σοβαρά προβλήματα είχαν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, με δεκάδες χωριά να έχουν αποκλειστεί για αρκετές ημέρες.

Ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης προβλέπει επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλία, με χιόνια στα ορεινά και βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά, ενώ την Κ. Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει κάθετη πτώση και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας δίνει υποψηφιότητα για χιονόπτωση και ο Βόλος. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τόσο την Τρίτη 8 του μήνα, όσο και το πρωί της Τετάρτης 9, ενώ σύμφωνα με ένα σενάριο θα συνεχιστούν και την Πέμπτη στα παραθαλάσσια ανατολικά.

Αναλυτικότερα σήμερα ο καιρός θα είναι νεφελώδης στη Μαγνησία με ασθενείς τοπικές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει -2 μέχρι 8 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός καλυτερεύει. Αφενός οι άνεμοι εξασθενούν και αφετέρου περιορίζονται οι συννεφιές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο 2 βαθμούς, φτάνοντας τελικά τους 10 βαθμούς.
Την Κυριακή, αν και στο πρώτο μισό της ημέρας, ο καιρός θα είναι καλός στις περισσότερες περιοχές, στη συνέχεια γρήγορα θα επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται και μετά το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας πάνω από τα 1200 μέτρα, σε αρχικό στάδιο, φαινόμενα που στη συνέχεια γρήγορα θα κατέβουν σε υψόμετρο και μέχρι την αλλαγή της ημέρας, αναμένονται χιονοπτώσεις έως και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας, ενώ πολύ ισχυρές βροχές θα πρέπει να αναμένονται σε ανατολική και νοτιοανατολική Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα είναι πλήρως εξασθενημένοι, και το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει σε ανάλογα με του Σαββάτου επίπεδα, όμως από το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση του βορειοανατολικού ρεύματος και γρήγορη πτώση στις ενδείξεις του υδράργυρου.
Η Καθαρή Δευτέρα, αναμένεται με επιδεινωμένο καιρό και χιονοπτώσεις στα πεδινά της Θεσσαλίας. Στο δεύτερο μισό της ημέρας, φαίνεται πως τα φαινόμενα θα γίνουν έντονα από τη Θεσσαλία και σε όλη την προσήνεμη ανατολική ζώνη της χώρας, που προοδευτικά μέχρι το πρωί της Τρίτης θα απασχολήσουν και παραθαλάσσιες περιοχές.
Την Τρίτη συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, με πιο συμπαγή φαινόμενα σε αυτές που γειτνιάζουν με ορεινούς όγκους. Σταδιακά, προς την Τετάρτη, η κακοκαιρία μεταφέρεται στην ανατολική Θεσσαλία κυρίως, με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται, επικεντρωμένες και στην Εύβοια.
Από την Πέμπτη ο καιρός βελτιώνεται, αν και υπάρχουν πολλά περιθώρια, ως προς τα φαινόμενα, να παραταθούν στις προσήνεμες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας και στις Σποράδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κάθετη πτώση από την Κ. Δευτέρα και οι μέγιστες τιμές την Τρίτη και Τετάρτη δεν θα ξεπεράσουν τους 1-3 βαθμούς Κελσίου στο Βόλο, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες στα πεδινά του νομού θα είναι 4-5 βαθμούς κάτω από το 0.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το