Κόσμος

Καταστροφική έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τέξας -νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Τέξας

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας στοίχισε τη ζωή σε άγνωστο αριθμό ανθρώπων και ισοπέδωσε τα κοντινά σπίτια,  προκαλώντας ζημιές σε τεράστια ακτίνα και τραυματίζοντας δεκάδες. Εκφράζονται φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών αλλά και εγκλωβισμένων. Φαίνεται πως πριν την έκρηξη είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο εργοστάσιο.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας ανέφερε στο Associated Press το πρωί πως υπάρχει «άγνωστος αριθμός νεκρών». Θα χρειαστεί, είπε, μερική ώρα μέχρι οι αρχές να έχουν μία σαφή εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων και την έκταση της καταστροφής.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 19:50 μ.μ. τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στο εργοστάσιο West Fertilizer Plant το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Ντάλας. To εργοστάσιο βρίσκεται στην άκρη της κοινότητας West.

Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 100 τραυματίες, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η έκρηξη έπληξε αρκετά γύρω σπίτια και προκάλεσε κατάρρευση σε τμήμα, τουλάχιστον, γηροκομείου στο οποίο εκφράζονται φόβοι πως έχουν εγκλωβιστεί αρκετοί.

To CNN μιλά για τουλάχιστον δύο νεκρούς και μεταφορά 60 τραυματιών σε νοσοκομεία. Eκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών: Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX υποστηρίζει ότι οι νεκροί φτάνουν τους 70 και οι τραυματίες τους εκατό, πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. 

Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης. Από την έκρηξη υψώθηκε στήλη μαύρου καπνού ορατή σε ακτίνα χιλιομέτρων από το σημείο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε ποσότητα αμμωνίας που υπήρχε στις εγκαταστάσεις.

Όπως ανέφερε περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα (αργά το πρωί ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Γουίλιαμ Σουάντον, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η φωτιά οφείλεται σε ατύχημα ή σε εμπρησμό. Ο Σουάντον επανέλαβε πως υπάρχουν νεκροί, χωρίς όμως να αναφέρει αριθμό.

«Εμπόλεμη ζώνη»

Σύμφωνα με τον Παρνέλ ΜακΝαμάρα, σερίφη της κομητείας, τα σπίτια που βρίσκονταν πιο κοντά στο εργοστάσιο έχουν ισοπεδωθεί ενώ το γηροκομείο που υπέστη ζημιές και το κέντρο της κοντινής πόλης εκκενώθηκαν. 

«Πρόκειται για τεράστια καταστροφή, δεν έχω ξαναδεί τίποτε τέτοιο» είπε ο σερίφης στο Reuters, «μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη».

Όπως φαίνεται, λίγο πριν την έκρηξη σημείο στο εργοστάσιο είχε πιάσει φωτιά. Η πυροσβεστική είχε κληθεί στο εργοστάσιο και είχε φτάσει στο σημείο προσπαθώντας να σβήσει την πυρκαγιά περίπου μία ώρα πριν την έκρηξη.

Η φωτιά συνεχίζει μεν να καίει αλλά έχει περιοριστεί. Για το ενδεχόμενο νέων εκρήξεων οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν.

Τα σπίτια σε ακτίνα τεσσάρων τετραγώνων από το εργοστάσιο έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου Αλ Βέινεκ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το