Πολιτική

Καταρχήν συμφωνία των τριών αρχηγών

Για τα ισοδύναμα μέτρα που θα προταθούν στην τρόικα για τη διετία 2013-14

Σε καταρχήν συμφωνία για το πακέτο των ισοδύναμων μέτρωv των 11,5 δις. ευρώ που θα προταθούν στην τρόϊκα για τη διετία ΄13 -΄14 κατέληξε, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, η περίπου δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Ωστόσο,  οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση παρέλαβαν τις προτάσεις, προκειμένου να τις μελετήσουν και να επανέλθουν. την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρώτος που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις.

Άμεσα συναρτά τα μέτρα για το πρόγραμμα των 11,5 δισ ευρώ με την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά τη σημερινή (χθεσινή) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι το 2012 δεν πρόκειται να ληφθούν, ούτε οριζόντια, ούτε περισσότερα μέτρα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από την κρίση ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης και επιπλέον, να βγει από τη βαθιά ύφεση και να μεταβεί σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Και αυτά, πρόσθεσε, μπορούν να επιτευχθούν με ασφάλεια, με την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό τόνισε, επίσης, πρέπει να το κατανοήσουν και οι διεθνείς εταίροι της χώρας. Πρέπει, πρόσθεσε, να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του, διότι πρέπει να αλλάξει και το επικοινωνιακό κλίμα διεθνώς.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ότι εκπορεύονται από συγκεκριμένους κύκλους και εξανεμίζουν τις προσπάθειες της χώρας να βγει από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους εταίρους να βοηθήσουν την προσπάθεια της Ελλάδας, κατανοώντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Σημείωσε ότι “αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν (σσ. ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν) ότι η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν μεγάλο λάθος, διότι η θυσία θα αποδειχτεί αυτοκτονία για την ευρωζώνη. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης, η συμφωνία των τριών κομμάτων και αυτήν ακολουθούμε”.

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, επισημαίνοντας πως όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και πως όλοι θέλουν να βρουν εναλλακτικές επιλογές με περισσότερη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη, ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μέτρων.

“Οι οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν” δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόσθεσε ότι “αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι δίκαιες γιατί η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και η κοινωνία από την άλλη πλευρά δεν αντέχει άλλο να ματώνει”.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί διεκδικούν τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στο μείζον πολιτικό επίπεδο επιδιώκουν τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης».

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για τη συνάντηση των τριών.

Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας όπου συζητήθηκαν τα μέτρα για το 2012 και οι βασικοί άξονες των εξοικονομήσεων των 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας.

Επίσης συζητήθηκαν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και με το πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι στη σημερινή (χθεσινή) συνάντηση με την τρόικα τέθηκε εκ νέου – από την κυβέρνηση – το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ από την πλευρά της τρόικας ζητήθηκε η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς να τεθεί θέμα λήψης νέων μέτρων για φέτος.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι στη συνάντηση δεν υπήρξαν οριστικές αποφάσεις, αλλά “υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις”.

Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνει η τρόικα την επίσκεψή της στην Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψει το Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το