Photo Gallery, Τοπικά

Καταρρέει ο εσωτερικός τουρισμός

Στην αναγκαιότητα εξόδου από την κρίση, όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κων. Λεβέντης

 

Στην αναγκαιότητα εξόδου από την κρίση, όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κων. Λεβέντης στη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που έγινε το Σαββατοκύριακο. Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τη διετία της κρίσης η μείωση του εσωτερικού τουρισμού πανελλαδικά – κατά μέσο όρο- είναι στο 23%, ενώ σε τοπικό επίπεδο – Μαγνησίας- έχει φτάσει στο 45%.

Τόνισε πως τα στοιχεία έως τώρα ήταν αρνητικά, αλλά και η προοπτική παραμένει το ίδιο αρνητική γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, τους εμπλεκόμενους φορείς και φυσικά την Πολιτεία. Διατύπωσε προτάσεις για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, που εδώ και χρόνια κρατούσε «ζεστή τη μηχανή της βιομηχανίας του τουρισμού», όπως η προβολή ενός βασικού χαρακτηριστικού στοιχείου κάθε περιοχής που θα προσελκύσει τους Έλληνες τουρίστες.

Υπογράμμισε επίσης πως η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την «ασφυξία» στο τραπεζικό σύστημα είναι δύο βασικοί παράγοντες που σφίγγουν συνεχώς τη «θηλιά» στο λαιμό του ξενοδόχου. «Η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού θα οδηγήσει στην κατάρρευση και των ξενοδόχων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι ξενοδόχοι κάτω από τη σημερινή οικονομική συγκυρία στηρίξαμε τα τελευταία χρόνια με τις τιμολογιακές πολιτικές που ακλουθήσαμε την οικονομία προσαρμόζοντας αυτές σε οριακά επίπεδα για τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Εγώ προσωπικά αυτήν την προσαρμογή την καταγράφω ως «επιδότηση» της οικονομίας» είπε. «Από τη μια μεριά έχουμε το ανελέητο φορομπηχτικό σύστημα για να συμβάλουμε και εμείς στην διόρθωση των διαχρονικών λαθών των άλλων, από την άλλη παρακολουθούμε την πλάτη του τραπεζικού συστήματος που έχει θησαυρίσει στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν, από την τουριστική δραστηριότητα υποβαθμίζοντας τις αξίες των υποδομών μας, να είναι σήμερα το μοναδικό σύστημα που στηρίζεται επισήμως για να μην καταρρεύσει η οικονομία» πρόσθεσε.

Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος ειδικά στον εσωτερικό τουρισμό υπογράμμισε: «Φέτος η χειμερινή τουριστική περίοδος εξελίσσεται αρνητικά, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη του εσωτερικού τουρισμού στη χώρα μας είναι αρνητικές.

Η οικονομική κρίση, τα φορολογικά και άλλα μέτρα που συρρικνώνουν τα εισοδήματα των Ελλήνων, το μη δομημένο σύγχρονα ελληνικό κράτος αποτελούν τις κυριότερες αιτίες καθίζησης του εσωτερικού τουρισμού.

Η κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων που θα έδιναν στήριξη στις κοινωνικές ομάδες, αλλά και στα ξενοδοχεία ιδιαιτέρως στα χαμηλής κατηγορίας τείνουν προς εξαφάνιση.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να δούμε τον εσωτερικό τουρισμό σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σαν τη στόχευση που από κοινού πρέπει να αποφασίσουμε πολιτεία και φορείς.

Η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού απειλεί τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων. Ειδικότερα, παρόλο που την τελευταία τετραετία από το 2009 έως και το 2012 οι αφίξεις ξένων τουριστών κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,5% (μέσος όρος), την ίδια ώρα, οι αφίξεις εσωτερικού κατρακύλησαν στο -23%, σε εθνικό επίπεδο, γιατί τοπικά σε ορισμένες περιοχές που έχουν άμεση εξάρτηση από τον εσωτερικό ξεπερνάει το 45%, γεγονός που έχει άμεση απεικόνιση στη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων. Οι τιμές που σήμερα δουλεύουν η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι τιμές προ ευρώ με δαπάνες μετά ευρώ και στο υψηλότερο σημείο μάλιστα».

50% κάτω ο τζίρος των ξενοδόχων

Οι ξενοδόχοι πλέον «πουλάνε» πιο φτηνά από ποτέ, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ξενοδοχείων στο τελευταίο χρονικό διάστημα στους χειμερινούς προορισμούς, αλλά και στους προορισμούς πόλεων να καταγράφουν απώλειες που να ξεπερνάνε το 50% των τζίρων ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Το φθηνό όμως έχει αποδειχτεί ότι δεν πουλάει από μόνο του. Θέλει να συνδυαστεί με ολοκληρωμένες δράσεις που δυστυχώς άμεσα πρέπει να αναληφθούν από συγκεκριμένους φορείς που θα συντονιστούν όμως από το υπουργείο Τουρισμού που στα πρώτα βήματα του έχει δείξει διάθεση πρωτοβουλιών και υλοποίησης πολύχρονων εκκρεμοτήτων.

Ως τέτοιες δράσεις, ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, αναφέρει τον ιατρικό τουρισμό, το ελληνικό πρωινό κ.ά.

«Η ανάδειξη της διαφορετικότητας του κάθε προορισμού με συγκεκριμένα στοιχεία, η γαστρονομία και η παράδοση της μέσα από συνταγές τοπικών φαγητών, η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων με θέσπιση τοπικών κριτηρίων επιλογής, θα συμπληρώσουν τους τρόπους επικοινωνίας που πρέπει να καταλήξουν σε προσέλκυση επισκεπτών για διαφορετικές αιτίες για κάθε περιοχή» είπε.

Και καταλήγει: «Είμαστε σε κομβικό σημείο. Έχουμε πλήρη γνώση των λανθασμένων πολιτικών που μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε ή που μέχρι σήμερα μας οδήγησαν να ακολουθήσουμε. Αναγκαιότητα να επιχειρήσουμε εμείς επιχειρηματικά, η πολιτεία με πολιτικές σύγχρονες και αναπτυξιακές με αποφασιστικότητα και ταχύτητα και το κυριότερο με ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα μας οδηγήσει σε αυτές».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το