Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Καταπέλτης και η Κτηνιατρική για τα αδέσποτα στο Βόλο

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία, μετά και τη Διεύθυνση Υγείας, ζητεί από το Δήμο να προβεί στις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες με στόχο την καλύτερη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία, μετά και τη Διεύθυνση Υγείας, ζητεί από το Δήμο να προβεί στις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες με στόχο την καλύτερη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων

«Κόκκινη κάρτα» βγάζει και η Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας στο Δήμο Βόλου για το θέμα των αδέσποτων ζώων, που έχουν κατακλύσει την πόλη. Μετά την Διεύθυνση Υγείας και η Κτηνιατρική απέστειλε στο Δήμο Βόλου πόρισμα – καταπέλτη για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που κατέγραψε, μετά από έλεγχο, στο καταφύγιο που λειτουργεί στη Νέα Ιωνία. Ο έλεγχος έγινε την περασμένη Παρασκευή, το πόρισμα συντάχθηκε το Σαββατοκύριακο και χθες το μεσημέρι απεστάλη στο Δήμο. Λογικά οι υπεύθυνοι του Δήμου Βόλου σήμερα θα πρέπει να διαβάζουν το πόρισμα του ελέγχου, που κάνει πολλές παρατηρήσεις στο Δήμο και ζητά άμεσες ενέργειες για το καταφύγιο.
Για λόγους δεοντολογίας δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Υπηρεσίας αν δεν μελετηθεί από τους αρμοδίους του Δήμου. Το γενικό ωστόσο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο καταφύγιο και πρέπει να ληφθεί μέριμνα. Βασική όμως αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται σχετικά με την μη περισυλλογή των αδέσποτων. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας, μετά το έλεγχο, φέρεται να διαπιστώνει ότι στο καταφύγιο δεν υπάρχει κτηνίατρος, τα ζώα δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, στειρώσεις δεν έχουν γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ ο αριθμός των σκύλων που φιλοξενούνται εκεί είναι πολύ μεγαλύτερος από την χωρητικότητα του καταφυγίου. Επίσης διαπιστώνεται ότι δεν έχουν γίνει εμβολιασμοί. Τα αδέσποτα φέρονται να κρατούνται για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να αφήνονται ελεύθερα, χωρίς να έχουν γίνει όσα προβλέπει ο Νόμος (δηλαδή στείρωση, εμβόλιο, τοποθέτηση τσιπ). Τούτο έχει ως αποτέλεσμα και τον πολλαπλασιασμό τους, ωστόσο το πρόβλημα στην πόλη εντοπίζεται στην ομαδοποίηση σκύλων με επιθετικές διαθέσεις προς τους πολίτες ή άλλα ζώα που βρίσκονται εκτός αγέλης.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία, μετά και τη Διεύθυνση Υγείας, ζητεί από το Δήμο να προβεί στις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες με στόχο την καλύτερη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων. Η Κτηνιατρική φέρεται να εντοπίζει το πρόβλημα στην περισυλλογή και σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινά περισυλλέγονται ένα ή δύο αδέσποτα με προορισμό το καταφύγιο.
Η Υπηρεσία φέρεται να έχει αρμοδιότητα ελέγχου στο καταφύγιο και όχι στο τί γίνεται στο δρόμο με τα αδέσποτα. Η Διεύθυνση Υγείας έχει πλέον επισημάνει το πρόβλημα της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων, έχει ζητήσει από το Δήμο να παρέμβει και φέρεται να παρακολουθεί το θέμα.
Υπολογίζεται, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας, ότι στο Βόλο κυκλοφορούν 1200 περίπου αδέσποτα σκυλιά. Το ανησυχητικό είναι ότι έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε πολίτες. Μέσα σε ένα δίμηνο έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Βόλου 77 άτομα με δαγκώματα από σκυλιά.

Σκυλομαχίες στα πάρκα
Συγκλονιστικές είναι οι σκηνές που περιγράφουν πολίτες, οι οποίοι γίνονται μάρτυρες σκυλοκαβγάδων σε πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους. Χαρακτηριστική η αναφορά περιοίκου στο πάρκο της συνοικίας Αγίων Αναργύρων, η οποία είδε επίθεση αγέλης, οκτώ – δέκα σκύλων, σε άλλα δύο σκυλιά. Τους επιτέθηκαν και τα κατασπάραξαν, στην κυριολεξία, σημειώνει. Το ένα από τα δύο σκυλιά κατάφερε να ξεφύγει με απώλεια … ποδιού, ενώ η σάρκα σε διάφορα σημεία του κορμιού του είχε μεγάλες πληγές.
Ιδιαίτερη είναι η αναφορά ηλικιωμένου, ο οποίος κινούταν σε δρόμο στη συνοικία Μεταμορφώσεως. Είχε μπαστούνι, καθώς δυσκολευόταν να περπατήσει. Αγέλη σκύλων του έριξε το μπαστούνι, τον τρομοκράτησε όταν προσπάθησε να το σηκώσει και εκείνος καταφέρνοντας να κρατήσει την ψυχραιμία δεν δέχθηκε δαγκώματα…
Αγέλες σκύλων καταδιώκουν αναβάτες δικύκλων ή ποδηλάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται δάγκωμα στην γάμπα.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας κ. Ζαρίφης έχει αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρονται ένα με δύο περιστατικά επίθεσης σκύλων σε ανυποψίαστους πολίτες. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό και επιβάλει την λήψη άμεσων μέτρων. Τονίζει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, έχει οξυνθεί και δεν μπορεί να «κλείνουμε τα μάτια».
Η ανησυχία επιτείνεται λόγω της παρουσίας λύσσας σε ζώα. Αναφέρει πως ήδη, σε άλλη περιοχή, παρατηρήθηκε κρούσμα λύσσας από γάτα. Η λύσσα είναι πολύ επικίνδυνη και αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τα κατοικίδια. Ο κ. Ζαρίφης «κτυπά καμπανάκι» στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, όταν τα βγάζουν περίπατο. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να φυλάσσουν τα σκυλιά τους από αδέσποτα, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζουν τί πραγματικά μπορεί να συμβαίνει. Η λύσσα είχε χρόνια να εμφανιστεί στην Ελλάδα και ήδη γίνονται ψεκασμοί, όμως φαίνεται πως δεν επαρκούν. «Ο εμβολιασμός των κατοικίδιων από τη λύσσα είναι απόλυτα απαραίτητος» τονίζει ακόμη μία φορά ο κ. Ζαρίφης.

Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα
Στο μεταξύ για κατάθεση καλούνται άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση των αδέσποτων, μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως καθώς το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ήδη έχουν γίνει αρκετές αναφορές και έχουν κατατεθεί αρκετές μηνύσεις στην Αστυνομία. Η Εισαγγελία ζητεί με την προκαταρκτική να συγκεντρωθούν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να ληφθούν καταθέσεις από τους υπευθύνους των υπηρεσιών και τους υπευθύνους του Δήμου και να διερευνηθεί ποιές ενέργειες έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν και ποιοί ενδεχομένως ευθύνονται για αυτό. Παράλληλα θα επισυναφθούν και οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί στην Αστυνομία ή οποιοδήποτε άλλο νομικό έγγραφο. Με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται να διερευνηθούν και ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με τη λύσσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το