Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Καταδίκη καθηγητών – συνοδών σχολικής εκδρομής

Καταδίκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δύο καθηγητών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σωματική βλάβη μαθητή από αμέλεια σε σχολική εκδρομή, το 2008, στη Ζάκυνθο

 

Ανάστατη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας μετά την καταδίκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δύο καθηγητών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σωματική βλάβη μαθητή από αμέλεια σε σχολική εκδρομή, το 2008, στη Ζάκυνθο.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και 12 μηνών με αναστολή σε δύο από τους τέσσερις καθηγητές που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη. Οι δύο κρίθηκαν αθώοι. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση επί των αποφάσεων. Θεωρούν, δε, όπως σημειώνουν μέσω των δικηγόρων τους, ότι η απόφαση είναι άδικη και αδικαιολόγητη, την προσέβαλαν στο Εφετείο και περιμένουν δικαίωση.

Οι καταδικασθέντες ήταν καθηγητές – συνοδοί σχολικής εκδρομής σχολείου από την περιοχή του Αλμυρού, το διάστημα 2 έως 3 Απριλίου 2008, στη Ζάκυνθο.

Η εκδρομή είχε μάλιστα εκπαιδευτικό χαρακτήρα και έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιστώ». Οι τέσσερις καθηγητές είχαν συνοδεύσει 40 μαθητές στη Ζάκυνθο. Ωστόσο ένας μαθητής αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο μαθητής ευρισκόμενος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν στη Ζάκυνθο, αισθάνθηκε έντονους πόνους στο υπογάστριο, που συνοδεύονταν από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Οι καθηγητές, όταν ενημερώθηκαν για την κατάσταση του μαθητή, τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εξετάστηκε από τους γιατρούς, του δόθηκε αγωγή μετά τη διάγνωση και ο μαθητής αισθάνθηκε καλύτερα. Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι ο γιατρός συνέστησε παραμονή του μαθητή στο Νοσοκομείο, αλλά οι καθηγητές τον πήραν πίσω στο ξενοδοχείο. Σημειώνεται δε, ότι δεν ενημέρωσαν τους γονείς του. Ο μαθητής επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο άρχισε να μην αισθάνεται και πάλι καλά. Όμως, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα της εκδρομής. Στη διάρκεια της επιστροφής των μαθητών στο Βόλο, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο μαθητής και πάλι είχε τα ίδια συμπτώματα. Φτάνοντας στο Βόλο, ο μαθητής μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου, το βράδυ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η πλευρά των κατηγορουμένων καθηγητών υποστηρίζει ότι ο γιατρός του Νοσοκομείου Ζακύνθου δεν συνέστησε παραμονή στο Νοσοκομείο, ενώ όταν ο μαθητής -επιστρέφοντας στο Βόλο- είχε τα ίδια συμπτώματα, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το γιατρό της Ζακύνθου, ο οποίος και τους συνέστησε να τον μεταφέρουν στο κοντινότερο Νοσοκομείο, που ήταν αυτό της Άμφισσας. Όπως υποστηρίχθηκε από τους καθηγητές – συνοδούς, έγινε ενημέρωση των γονιών του μαθητή, οι οποίοι και ζήτησαν να έρθει στο Βόλο για να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Οι γονείς του μαθητή μήνυσαν τους τέσσερις καθηγητές – συνοδούς της εκδρομής για σωματική βλάβη του παιδιού τους από αμέλεια και από άτομα που ήταν υπόχρεοι για την επίβλεψή του το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο πατέρας του μαθητή είναι επίσης εκπαιδευτικός.

Η καταδίκη των δύο καθηγητών ήδη έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία σε άλλους εκπαιδευτικούς. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου της τοπικής ΕΛΜΕ κ. Σωκράτη Σαβελίδη και του μέλους της διοίκησης κ. Χαλκιαδόπουλου, ότι ήδη από την περασμένη Τρίτη (ημέρα έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου) δέχονται τηλεφωνήματα συναδέλφων τους, οι οποίοι θέτουν ζήτημα άρνησης συμμετοχής σε εκδρομές. «Μας λένε από τώρα, ότι δεν θα συνοδεύσουν μαθητές σε σχολικές εκδρομές, φοβούμενοι ευθύνες σε περίπτωση κάποιου περιστατικού» ανέφεραν οι δύο συνδικαλιστές.

Ο κ. Σαβελίδης πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα και έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη. Ως αποκλειστικό θέμα θα τεθεί η συμμετοχή των καθηγητών σε εκδρομές, τι προβλέπει ο Νόμος, ποιες οι ευθύνες και τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση άρνησης.

Εκπαιδευτικοί, όπως επεσήμαναν, θεωρούν υπερβολική και άδικη τη δικαστική απόφαση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «με τη μείωση των μισθών τίθεται και ένα ζήτημα οικονομικής αντιμετώπισης μίας δικαστικής, ενδεχομένως, περιπέτειας».

«Είμαστε υπάλληλοι των 900 ευρώ. Πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα δικαστικά έξοδα που θα απαιτηθούν σε περίπτωση που κάτι συμβεί…» σημείωναν χθες καθηγητές από τη Μαγνησία.

Για τη διοίκηση της ΕΛΜΕ το ζήτημα θεωρείται αρκετά σοβαρό και θα τεθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των καθηγητών προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να ληφθεί μία ομαδική απόφαση για τη στάση που θα κρατηθεί σε σχέση με τις σχολικές εκδρομές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι διευθυντής σχολείου, που γνωρίζει την υπόθεση της Ζακύνθου, σημείωνε χαρακτηριστικά στη «Θ», ότι «με κόπο προσπαθούμε να πείσουμε τους καθηγητές να συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα, όπως ορίζουν εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, μετά την καταδικαστική αυτή απόφαση, φοβάμαι πως θα καταγράφουμε πολλές αρνήσεις…».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το