Photo Gallery, Τοπικά

Καταδίκη ενεχυροδανειστή στο Βόλο

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλεται φυλάκιση σε επαγγελματία με ενεχυροδανειστήριο, όπως έγινε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Φυλάκιση 30 μηνών (2,5 ετών) και 12 μηνών αντίστοιχα επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 35χρονη για κλοπή χρυσαφικών από το σπίτι όπου εργάζονταν ως οικιακή βοηθό και σε 40χρονο, ο οποίος διατηρεί ενεχυροδανειστήριο και αγόρασε τα κοσμήματα δίνοντάς της χρήματα. Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται φυλάκιση σε επαγγελματία με ενεχυροδανειστήριο, τα τελευταία χρόνια οπότε και «ανθούν» αυτές οι επιχειρήσεις, επειδή δεν τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Το δικαστήριο, αν και ζητήθηκε από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, δεν δέχθηκε ελαφρυντικά και τους επέβαλε τις προαναφερόμενες ποινές με τριετή αναστολή.

Η 35χρονη ομολόγησε την πράξη της, έδειξε μεταμέλεια και ζήτησε συγνώμη, προέβαλε δε ως κίνητρο ότι είχε ανάγκη από χρήματα καθώς αναθρέφει μόνη της τρία παιδιά. Ο συγκατηγορούμενός της υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως τα κοσμήματα ήταν κλεμμένα, παραδέχθηκε ωστόσο την παράλειψή του ότι δεν τα κατέγραψε στο βιβλίο, όπως ορίζει η Νομοθεσία.

Η υπόθεση είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση όταν έγινε γνωστή, καθώς αποτυπώνει χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της σημερινής κοινωνίας, των συνθηκών που επικρατούν και διαμορφώνει η οικονομική κρίση.

Ως γνωστόν, τα τρία τελευταία χρόνια, «ξεφυτρώνουν» συνεχώς καταστήματα αγοράς χρυσού με άμεση καταβολή χρημάτων. Σε αυτά, είναι γεγονός, προσέρχονται όλο και περισσότεροι πολίτες, που μπορεί να διαθέτουν κοσμήματα όχι όμως μετρητά. Τα ενεχυροδανειστήρια τείνουν να αποτελούν μία πιο άμεση λύση για πολλούς πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη στιγμή και οικονομική ανάγκη.

Όσον αφορά στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία εργάζονταν ως οικιακή βοηθός σε σπίτι στην περιοχή της Νέας Ιωνίας και η οποία είχε αφαιρέσει χρυσαφικά. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, η 35χρονη (εργάζονταν σε συνεργείο καθαριότητας της συζύγου του ανθρώπου που την προσέλαβε για οικιακή βοηθό) άρχισε να καθαρίζει το σπίτι από τον περασμένο Αύγουστο. Ο παθών, καταθέτοντας στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι διαπίστωσε πως σταδιακά έλειπαν διάφορα κοσμήματα και έτσι τοποθέτησε κάμερα στα δωμάτια. Στις 23 Οκτωβρίου 2012 η κάμερα στο παιδικό δωμάτιο κατέγραψε την οικιακή βοηθό να αφαιρεί κοσμήματα. Έγινε η σχετική καταγγελία στην Αστυνομία και στη συνέχεια από την έρευνα προέκυψε ότι η οικιακή βοηθός πούλησε τα κλεμμένα χρυσαφικά σε ενεχυροδανειστήριο του Βόλου. Από την ακροαματική διαδικασία του Αυτοφώρου προέκυψε ότι είχε πουλήσει κοσμήματα δύο φορές, συνολικής αξίας 7.000 ευρώ, έναντι 600 και 400 ευρώ αντίστοιχα. Ο ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου δεν είχε καταγράψει στα επίσημα βιβλία τη συναλλαγή. Με αφορμή την καταγγελία ακολούθησε έλεγχος της Αστυνομίας στο ενεχυροδανειστήριο όπου βρέθηκαν διάφορα χρυσαφικά,, αδήλωτα και φυλασσόμενα μέσα σε… γκαζάκι.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε πως φυλάσσει κοσμήματα και χρήματα στο γκαζάκι για να μην τα κλέψουνε. Εκείνος, είπε, τα έδωσε στους αστυνομικούς όταν έγινε έρευνα στην επιχείρησή του. Πρόσθεσε πως ο κόσμος ντρέπεται όταν τους ζητάει αστυνομική ταυτότητα ή καταγραφή των στοιχείων τους.

Η 35χρονη ανέφερε, απολογούμενη, ότι αναγκάστηκε να κλέψει επειδή δεν είχε χρήματα για τα παιδιά της και για να καλύψει βασικές ανάγκες και επειδή ο εργοδότης της είχε καθυστερήσει να την πληρώσει, αν και του το είχε ζητήσει πολλές φορές. Κάθε φορά, όπως είπε, προέβαλε μία δικαιολογία ότι είχε να καλύψει άλλα έξοδα και δεν είχε χρήματα για εκείνη.

Στην πρότασή της η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή τους, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου γνώριζε την προέλευση των κοσμημάτων.

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής ζήτησε την «παραδειγματική τιμωρία τους».

Ο συνήγορος υπεράσπισης της 35χρονης κατηγορουμένης στην αγόρευσή του μίλησε για ανέχεια που την οδήγησε σε αυτή την πράξη της και ζήτησε από το δικαστήριο να της αναγνωριστούν ελαφρυντικά και να ληφθεί υπόψη στην τελική κρίση το κίνητρο της πράξης της.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 40χρονου ενεχυροδανειστή ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών και υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν γνώριζε ότι τα κοσμήματα ήταν προϊόν κλοπής.

Τελικά το δικαστήριο τους καταδίκασε με αναστολή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η κατηγορουμένη ήταν δακρυσμένη και με σκυμμένο το κεφάλι.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το