Photo Gallery, Τοπικά

Καταγγελίες διοικητή Νοσοκομείου Βόλου για “ανταρσία” γιατρών

 

 

 

 

 

 

Για «αντάρτικο» γιατρών κατά αποφάσεων της διοίκησης σχετικά με τις εφημερίες ετοιμότητας και για Επιστημονικό Συμβούλιο που λειτουργεί με όρους «παράγκας» και «για εξυπηρέτηση ρουσφετιών» έκανε λόγο χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος. Διαχώρισε τους εργαζόμενους σε «μεν και δεν» υπογραμμίζοντας ότι όσοι δουλεύουν δεν μιλάνε και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στη δημόσια υγεία. Παρουσίασε μάλιστα ευχαριστήριες επιστολές ασθενών που έτυχαν της ιατρικής περίθαλψης, αλλά και συγχαρητήρια επιστολή για την επιτυχημένη αφαίρεση οργάνων για μεταμόσχευση από τον πολυδότη, τον άτυχο καθηγητή μαθηματικών Στέλιο Τζαλαβρέτα, ο οποίος «έφυγε» πριν από μερικές ημέρες. Ο κ. Ζαχαρόπουλος μίλησε με «ονοματεπώνυμα» τονίζοντας ότι η διοίκηση θα μείνει σταθερή στην τήρηση της νομιμότητας.

Η «κόντρα» γιατρών και διοίκησης προέρχεται από την απόφαση της διοίκησης να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο εφημεριών, τις εφημερίες ετοιμότητας, που κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γιατρών. Οι εφημερίες ετοιμότητας έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από το τέλος Αυγούστου, όμως -όπως είπε ο διοικητής- οι γιατροί εφαρμόζουν δικό τους πρόγραμμα εφημεριών.

Τα χθεσινά «πυρά» του κ. Ζαχαρόπουλου είχαν στόχο το Επιστημονικό Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι ο γιατρός κ. Γεωργαδάκης. Το Επιστημονικό Συμβούλιο λειτουργούσε και λειτουργεί ως «παράγκα» και εξυπηρετούσε ρουσφέτια κατήγγειλε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος και καταφέρθηκε κατά γιατρών που έχουν σηκώσει «αντάρτικο» στο Νοσοκομείο.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος διαχώρισε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο σε «μεν και δεν» (δανειζόμενος τον τίτλο από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά) υπογραμμίζοντας ότι στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται όσοι εργάζονται, προσφέρουν και δεν μιλούν πολύ και στη δεύτερη όσοι αντιδρούν στην κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου και δημιουργούν «κλίμα» και λανθασμένες εντυπώσεις για σοβαρές ελλείψεις που εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς.

Καταθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα, ο κ. Ζαχαρόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση της διοίκησης για ένα νέο μοντέλο εφημεριών -τις εφημερίες ετοιμότητας- ελήφθη στις 24 Μαΐου 2012. Το έγγραφο παρελήφθη από το Επιστημονικό Συμβούλιο στις 31 Μαΐου. Στις 18 Σεπτεμβρίου τέσσερα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου (από αυτούς οι δύο κ.κ. Δούρας και Χαυτούρας, οι οποίοι έχουν δημόσια καταγγείλει τη στάση του διοικητή) με έγγραφό τους αναφέρουν πως εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει συνεδριάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο «με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πολλών θεμάτων προς συζήτηση και για το λόγο αυτό ζητούμε την άμεση σύγκληση συνεδρίασης του Ε.Σ.». Τελικά, η συνεδρίαση έγινε στις 2 Οκτωβρίου με 37 θέματα στην ημερήσια διάταξη και πολλά -όπως ανέφερε ο διοικητής- να μην έχουν αριθμό πρωτοκόλλου από το Πρωτόκολλο του Νοσοκομείου. Το ζήτημα, δε, του νέου μοντέλου των εφημεριών ήταν 36ο θέμα συζήτησης με τον τίτλο «νέο πρόγραμμα εφημεριών ιατρικού προσωπικού». «Αυτό σημαίνει λειτουργία σέχτας. Κάποιοι στέλνουν στο Επιστημονικό Συμβούλιο θέματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τα πληροφορείται η διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε για κωλυσιεργία το Επιστημονικό Συμβούλιο, που δεν συνεδρίασε από τις αρχές Ιουνίου.

Πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής που θέτουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και τριών κλινικών του Νοσοκομείου, προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η διοίκηση αγνόησε την υποτιθέμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Ο κ. Ζαχαρόπουλος μίλησε για «μια ολοκληρωμένη συνωμοσία». Όπως τόνισε ο διοικητής, οι γιατροί κάνουν δικό τους πρόγραμμα, όπως βολεύει, χαρακτηρίζοντας «κοινούς συκοφάντες» όσους μιλούν για επικίνδυνες ελλείψεις στο Νοσοκομείο.

«Ο κ. Δούρας δεν ευθύνεται για τη γνώμη που εκφράζει, γιατί δεν είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Γεωργαδάκη ότι η διοίκηση είχε ζητήσει γνωμοδότηση από τον περασμένο Μάιο, αν και όφειλε να το έχει πληροφορηθεί» είπε. Για τον κ. Χαυτούρα, ανέφερε ότι επικαλέστηκε δημόσια τις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής απόφασης του Δ.Σ. και απείλησε με 47 μηνύσεις, τη στιγμή που οι αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στο «Διαύγεια». «Ο κ. Χαυτούρας ελέγχεται ως κοινός συκοφάντης και ως τέτοιος κατέστη αξιόπιστος συνομιλητής του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου» σημείωσε. Για την κ. Τσιώμου ανέφερε ότι έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες, καθώς συνηγόρησε στις καταγγελίες του κ. Δούρα σε τηλεοπτικό κανάλι, αφού γνώριζε τις αποφάσεις της διοίκησης. «Αφού το γνώριζε ή το έπραξε εσκεμμένα αποκρύπτοντας την απόφαση, που ψήφισε ως μέλος της Διοίκησης το αίτημα γνωμοδότησης από το Επιστημονικό Συμβούλιο ή διέφυγε της μνήμης της» και έκανε λόγο για επιλήψιμες και κατακριτέες πρακτικές. «Όποιος θέτει υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει επάρκεια και υπευθυνότητα» είπε δεικτικά.

 

«Ανταρσία γιατρών»
Ο διοικητής κατηγόρησε τους γιατρούς της Ωτορινολαρυγγολογικής, της Οφθαλμολογικής και της Ουρολογικής κλινικής ότι κάνουν «ανταρσία», καθώς διαλέγουν εφημερίες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε καθημερινή βάση.
Ακόμη κατήγγειλε ότι υπήρχε ένας ειδικευόμενος στη χειρουργική κλινική, ο οποίος είναι «εκπαιδευμένος» από τους ειδικούς γιατρούς και έφευγε από το Νοσοκομείο τα βράδια. Ο διοικητής κατήγγειλε δύο γιατρούς της ΩΡΛ, δύο της Οφθαλμολογικής και τρεις της Ουρολογικής, διότι δεν εφαρμόζουν απόφαση του Δ.Σ. τονίζοντας ότι φτιάχνουν πρόγραμμα εφημεριών δικής τους επινόησης, αντί να είναι κάθε ημέρα ένας σε ετοιμότητα. Ανήγγειλε δε ότι θα μπει τάξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Για το διευθυντή της ΩΡΛ, ο οποίος επικαλείται συνταξιοδότηση, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει πάρει σύνταξη και παραμένει διευθυντής.

Ο διοικητής, απαντώντας σε ερωτήσεις, παραδέχθηκε ότι γιατροί ειδικότητας που πρέπει να βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας έχουν κλειστά τα κινητά τους ή δεν απαντούν στους ειδικευόμενους όταν τους τηλεφωνούν. Μίλησε για «ανταρσία» γιατρών, ειδικά των τριών κλινικών (ΩΡΛ, ουρολογικής και οφθαλμολογικής) και πρόσθεσε ότι εφαρμόζουν δικό τους πρόγραμμα και όχι του Νοσοκομείου.

Καλά λόγια είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος για τους ειδικευόμενους, αναγνωρίζοντας ότι στηρίζουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου κι εργάζονται πολλές ώρες.

 

Τέλος, για τη μετατροπή θαλάμων σε γραφεία, ο διοικητής σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι διευθυντής κλινικής αρνείται να παραλάβει ακόμη και το έγγραφο της διοίκησης για να δώσει εξηγήσεις.

 

Εισπράξεις

 

Πρώτο σε εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία έρχεται το Νοσοκομείο Βόλου, σε σύνολο 13 Νοσοκομείων της 5ης ΔΥΠΕ, σύμφωνα με το έγγραφο του αναπληρωτή διοικητή της ΔΥΠΕ κ. Ιωαν. Ντόκου και έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ζαχαρόπουλος. Στο επτάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία, εισπράχθηκαν 4.195.189 ευρώ, ποσοστό 41,04% επί της συνολικής οφειλής που ανέρχεται σε 24.781.009 ευρώ. Συνολικά οι τρέχουσες απαιτήσεις των 13 Νοσοκομείων ανέρχεται στο ποσό των 236.104.890 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Βόλου διαθέτει ταμειακή διαθέσιμα για πληρωμή προμηθευτών 1.987.861 ευρώ. Σημείωσε πως έχοντας χρήματα, μπορεί να πετύχει καλύτερες εκπτώσεις από τους προμηθευτές για την αγορά υλικών.
 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το