Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Καταγγέλλουν «εμπορικό πόλεμο» κατά Αγριάς

Καταστηματάρχες της κωμόπολης, που χθες έκλεισαν τα μαγαζιά τους για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τα «τσαρδάκια»

 

Από τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη με τους καταστηματάρχες της Αγριάς

Στο δήμαρχο Βόλου έθεσαν τα αιτήματά τους σχετικά με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην παραλία

 

 

 

Ριζικές αλλαγές στην κανονιστική απόφαση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Αγριά, ζήτησαν χθες από τον δήμαρχο Βόλου οι καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες και δήλωσαν ότι εκτός από τα «βαριά» πρόστιμα για την καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας, στα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν, δέχονται και «επίθεση» από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις Αλυκές.

«Συμφέροντα» που αναπτύσσουν δραστηριότητα στη νυχτερινή ζωή της «απέναντι όχθης» θέλουν να «σβήσει» η Αγριά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες και οι σοβαρές αυτές αιχμές ειπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.

 

Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Αγριάς κ. Καραουλάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν ορισμένους επιχειρηματίες των Αλυκών, να καταγγέλλουν στην Αστυνομία τους συναδέλφους τους της Αγριάς για διατάραξη κοινής ησυχίας. Η Αστυνομία με την σειρά της, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καραουλάκη, ενεργοποίησε έναν παλιό νόμο που απαγορεύει να τοποθετούνται ηχεία εκτός  καταστήματος και επιβάλλει πρόστιμα μετά από κάθε καταγγελία.  «Έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε κόσμο από την Πορταριά και την Μακρινίτσα, αλλά και όλο το Δήμο, τα τελευταία χρόνια και είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Ζητούμε την ανοχή, αφού η σεζόν για μας δεν είναι παραπάνω από δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ καταγγελίες άλλων επιχειρηματιών αφορούσαν την αστυνομία, την οποία κατήγγειλαν ότι βάζει πρόστιμα ακόμη και σε κλειστά μαγαζιά ή ακόμη και όταν δεν υπάρχει παρανομία. Ζήτησαν, επίσης, να χρησιμοποιούνται ηχόμετρα για να διαπιστώνεται εάν υπάρχει παράβαση του ορίου ηχορύπανσης, αλλά και σωστή αυτοψία από τις υπηρεσίες.

«Η ανοχή έχει κι ένα όριο και εφ’ όσον γίνονται καταγγελίες, η Αστυνομία δεν μπορεί να μην τις ερευνήσει αφού μετά οι αστυνομικοί μπορούν να παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος» δήλωσε ο δήμαρχος και σημείωσε:  «Δεν ξέρω εάν υπάρχει «εμπορικός πόλεμος», ούτε είναι σκόπιμο να μπούμε σε έναν ανταγωνισμό των περιοχών του ενιαίου Δήμου. Αυτό που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να πείσει τους επαγγελματίες ότι όσο πιο κοντά στη νομιμότητα είναι τόσο πιο άσκοποι είναι οι εμπορικοί πόλεμοι».

 

Δεν θέλουν νέα κανονιστική

Κλειστά παρέμειναν χθες όλη την ημέρα, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στην Αγριά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα πρόστιμα που επέβαλε το Λιμεναρχείο για τα «τσαρδάκια». Η συζήτηση επικεντρώθηκε ωστόσο στις αλλαγές της κανονιστικής, με τον κ. Σκοτινιώτη να δηλώνει ότι όλες οι προτάσεις θα ληφθούν υπόψη και προανήγγειλε νέα συνάντηση με τους καταστηματάρχες. Σημείωσε επίσης ότι η κανονιστική θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά. «Η Αγριά είναι μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή, η παραλία και οι επαγγελματίες του χώρου, δίνουν ένα δυναμισμό και ο Δήμος Βόλου θα δείξει όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ώστε η Αγριά να συνεχίσει και να αναπτυχθεί περισσότερο. Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν αλλαγές, αλλά θα δούμε τι απ’ όλα αυτά είναι συμβατά με τη νομιμότητα, και τι μπορούμε να παρακάμψουμε, γιατί και η δική μας αγωνία είναι να λειτουργήσουν τα καταστήματα όσο γίνεται πιο απρόσκοπτα. Πρέπει να συγκεράσουμε αντικρουόμενα συμφέροντα. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε να βρούμε την χρυσή τομή που πρέπει και οι επαγγελματίες να δουλέψουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και η νομιμότητα να τηρηθεί» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος.

 

 

 

 

 

Οι επιχειρηματίες της περιοχής, ζήτησαν χθες από τον δήμο υποστήριξη και τόνισαν ότι στην παρούσα φάση θα τους βοηθούσε να μην υπάρξει αλλαγή και στην ουσία αυστηροποίηση της κανονιστικής.

Η κανονιστική προτείνει μείωση του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από την πλευρά της παραλίας,  καθιέρωση κενού χώρου μεταξύ των καταστημάτων και  μείωση του ποσοστού ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων από την πλευρά της προβλήτας.

Οι επιχειρηματίες, χθες το μεσημέρι στο πρώην Δημαρχείο Αγριάς κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους στον δήμαρχο και εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη των επιχειρήσεών τους.

Όπως είπαν, κάποιοι σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλη περιοχή.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν, εκτός του Δημάρχου, ο αντιδήμαρχος Αγριάς, Νίκος Στόικος, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής, Νίκος Μόσχος και ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Χαράλαμπος Ζάχος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου, Πάνου Σκοτινιώτη, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιβολή προστίμων, 1.500 ευρώ, σε κάθε καταστηματάρχη της Αγριάς, ενώ αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία να γίνει μία πρώτη συζήτηση επί του προσχεδίου της κανονιστικής.

Χθες, όλα τα καταστήματα της Αγριάς παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόστιμα, ενώ κάποιοι από τους επιχειρηματίες δήλωναν πως δεν θα ανοίξουν ούτε για την «Ψαράδικη Βραδιά».

Οι καταστηματάρχες της Αγριάς, διαφωνούν με την κανονιστική σε τρία σημεία: Την μείωση, σε ποσοστό 60% της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων στην προβλήτα, τη μείωση κατά 1,5 μέτρο του ελεύθερου χώρου από την πλευρά της παραλίας και την καθιέρωση κενού 2 μέτρων μεταξύ των καταστημάτων.

Για το πρώτο θέμα, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών, Φώτης Καραουλάκης, υποστήριξε ότι ουσιαστικά η μείωση δεν θα αποφέρει κάποιο κέρδος, καθώς η προβλήτα ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόσδεση σκαφών. Το μόνο που θα γίνει θα είναι να χάσουν τα τρία μαγαζιά που βρίσκονται γύρω από την προβλήτα, πολύτιμο χώρο, είπε ο κ. Καραουλάκης και ζήτησε το ποσοστό της μείωσης αντί για 60% να γίνει 40%.

Το προσχέδιο της κανονιστικής προβλέπει, επίσης, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί του πεζοδρομίου, στην πάνω πλευρά του δρόμου να αφήνεται ελεύθερος διάδρομος για την άνετη διέλευση των πεζών από την πλευρά της θάλασσας πλάτους τουλάχιστον 1,5 μ.

Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, είναι μικρός για να μπορούν να περνούν άνετα οι πεζοί, ενώ παράλληλα θα μειωθούν κατά 20% τουλάχιστον τα τραπεζοκαθίσματα. «Θα προτείναμε να μην αλλάξει αυτό το καθεστώς, παρά μόνο εφ’ όσον ολοκληρωθούν άλλες βασικές υποδομές. Εξάλλου, για τους πεζούς το βράδυ υπάρχει ολόκληρος ο παραλιακός δρόμος που κλείνει για τα αυτοκίνητα, αλλά και η πάνω πλευρά του προς τη θάλασσα δρόμου, εκεί που είναι οι γραμμές», είπε ο κ. Καραουλάκης.

Το τρίτο σημείο με το οποίο διαφωνούν οι επιχειρηματίες της Αγριάς, είναι στις προεκτάσεις των κάθετων δρόμων προς τη θάλασσα να αφήνεται διάδρομος πλάτους τουλάχιστον 2 μέτρων. Όπως τόνισαν στην χθεσινή τους συνάντηση με τον Π. Σκοτινιώτη, πρακτικά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, καθώς αφενός κανείς μετά δεν θα φροντίζει για τον καθαρισμό του χώρου και αφετέρου εάν μεταφερθούν οι κατασκευές, τότε θα θεωρηθεί από το λιμεναρχείο ως νέα κατασκευή και θα επιβληθούν επιπλέον πρόστιμα, που εκτιμάται ότι φτάνει μέχρι και τις 5.000 ευρώ.

Επίσης οι επιχειρηματίες ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να αποσαφηνίσει ποιος χώρος θεωρείται αιγιαλός και ποιος χερσαία ζώνη, καθώς, όπως είπαν, άλλη είναι η άποψη της Κτηματικής, αλλιώς αντιμετωπίζονται από το Λιμεναρχείο και διαφορετικά σχέδια έχει ο Δήμος στη διάθεσή του.

Αίτημά τους ήταν να τους δοθεί άδεια εκτέλεσης έργων επί αιγιαλού και παραλίας, ώστε να νομιμοποιηθούν οι κατασκευές, όπως είχε γίνει στην περίπτωση του πρώην Δήμου Μηλεών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πότε είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου – Θα συνοδευτεί από την Πανσέληνο της Φράουλας

Αύριο, Πέμπτη, ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι, με το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή την μεγαλύτερη ημέρα…

19 Ιουνίου 2024

SOS για πυρκαγιές τις επόμενες ημέρες: Εκρηκτικό μείγμα εξαιτίας των καυτών θερμοκρασιών και των ανέμων

Επικίνδυνες θα είναι και οι επόμενες ημέρες και ώρες για το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών προειδοποιεί…

19 Ιουνίου 2024

ΔΥΠΑ: Την Πέμπτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς – Οι δικαιούχοι

Αύριο (20/6) και ώρα 18:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων…

19 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας: «Θα πληρώσω για το λάθος μου», είπε πριν παραδοθεί

Παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης ο Απόστολος Λύτρας, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος…

19 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης αντιμέτωπος με τους επικριτές του – Ποιοι σήκωσαν το γάντι

Αντιμέτωπος με πληθώρα στελεχών που ζητούν εκλογές από τη βάση και άσκησαν έντονη κριτική βρέθηκε…

19 Ιουνίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις για 18 μήνες στους παρόχους που δεν εκτελούν παραπεμπτικά – Ποια είδη αφορά

Με βαριές καμπάνες απειλούνται οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και…

19 Ιουνίου 2024