Κατηγορίες: Πολιτική

Κατέθεσαν Βενιζέλος – Παπακωνσταντίνου

Κάτω από άκρα μυστικότητα για τη λίστα Λαγκάρντ στους οικονομικούς εισαγγελείς

Κάτω από άκρα μυστικότητα κλήθηκαν και κατέθεσαν στους εισαγγελείς Γρήγορη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη που ερευνούν την τύχη της λίστας Λαγκάρντ οι πρώην υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν κατάθεση ως μάρτυρες τις προηγούμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέσα στο σαββατοκύριακο που πέρασε.

Οι δύο πρώην υπουργοί κλήθηκαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν μετά τις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν και οι οποίες αφορούσαν τους χειρισμούς τους, όσον αφορά τη διερεύνηση των προσώπων που εμπεριέχονταν στην λίστα Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι η περιβόητη λίστα που έφτασε στην Ελλάδα από την Κριστίν Λαγκάρντ πριν από περίπου δυο χρόνια περιέχει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων που είχαν καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι είχε δώσει προς διερεύνηση στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, 20 ονόματα που περιέχονται στη λίστα και όχι όλα, προκειμένου όπως είχε πει δημοσίως, να μην υπάρξουν εκβιασμοί.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη της λίστας από το «διάδοχο» του κ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Διώτη.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, συμφώνησε με τον κ. Διώτη ότι η επίμαχη λίστα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς αποτελούσε προϊόν υποκλοπής.

Κατά τις πληροφορίες, οι δυο πρώην υπουργοί φέρονται να επανέλαβαν τα παραπάνω στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι διερευνούν την τύχη της περιβόητης λίστας και κυρίως τον λόγο για τον οποίο για δυο ολόκληρα χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης  Σφακιανάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα (χθες) με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα, Νίκο Παντελή, φέρεται να του ανέφερε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει εάν από το ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει τα ονόματα των 1.991  καταθετών αφαιρέθηκαν ή προστέθηκαν ονόματα.

Εξάλλου την πρόθεσή του να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με όσα γνωρίζει για τη «λίστα Λαγκάρντ», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναστάσιο Νεράντζη.

«Επειδή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ήδη επιληφθεί – και ορθώς – του ζητήματος που έχει προκύψει με το ηλεκτρονικό υλικό που είχε δοθεί ατύπως την άνοιξη του 2010 από τη Γαλλία στην Ελλάδα, για καταθέσεις Ελλήνων σε μια ελβετική τράπεζα, θεωρώ ότι είναι χρήσιμη για το έργο της Επιτροπής η ενημέρωσή της απευθείας από εμένα, ως πρώην υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για όσα γνωρίζω από την περίοδο της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει:

«Όπως ξέρετε, ζήτησα ήδη το υλικό αυτό να διαβιβασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί μόνο η πλήρης παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου».

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως έδειξε «υπερβολικό σεβασμό στους θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας», όσον αφορά το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησε ότι είχε κρατήσει για δύο εκλογικές αναμετρήσεις το έγγραφο.

Σημείωσε, δε, ότι ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τον ενημέρωσε για την ύπαρξη λίστας.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι το υλικό είναι παράνομο, σε αντιδιαστολή με τη θέση που διατύπωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, ενώ επισήμανε ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί τη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε, με εξαίρεση το ΚΚΕ -ο εκπρόσωπος του οποίου, Σπύρος Χαλβατζής, έκανε λόγο για μάταια και άσκοπη κλήτευση- να καλέσει όλους τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο, Φ. Σαχινίδη και Γιάννη Στουρνάρα για να ενημερώσουν την επιτροπή σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, οριστικοποίησε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την κλήτευση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να την ενημερώσουν για την επίμαχη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ την Παρασκευή, θα κληθούν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης καθώς και ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εκφράζοντας τη βούλησή του να καταθέσει ενώπιόν της για το θέμα, όπως προαναφέρθηκε.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκρός 23χρονος σμηνίτης στη Σκοτίνα – Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 23χρονος σμηνίτης στη Στοτίνα, σκορπώντας θλίψει στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Η ανακοίνωση…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Harry Potter: Και επίσημα στη μικρή οθόνη – Αρχίζουν τα casting

Η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. Discovery ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες νέα τηλεοπτική σειρά βασισμένη και στα επτά βιβλία…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Πανηγυρική πρόκριση για την Εθνική πόλο Νεανίδων στους “4” του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Έβαλε πλώρη για μετάλλιο… Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε η Εθνική μας ομάδα Υδατοσφαίρισης…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Δημ.Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της»

«Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος Έλληνας διηγηματογράφος, είναι και ο μεγαλύτερος Θεσσαλός…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Κούρτογλου: Η Αγία Άννα θα διεκδικήσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική

Ο προπονητής της Αγίας Άννας Κούρτογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος:…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σερίφης στο Κεντάκι πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή προτού παραδοθεί

Σερίφης σε αγροτική περιοχή της πολιτείας Κεντάκι (κεντροανατολικά) τέθηκε υπό κράτηση χθες Πέμπτη, αφού πυροβόλησε…

20 Σεπτεμβρίου 2024