Photo Gallery, Τοπικά

Κατέθεσαν αιτήσεις προς συνταξιοδότηση άλλοι πέντε γιατροί του ΙΚΑ Βόλου

Εντείνονται τα προβλήματα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού

Άλλοι πέντε μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν στην Υγειονομική Μονάδα του ΙΚΑ Βόλου, κατέθεσαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση, εντείνοντας το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, που υπάρχει στη Μονάδα. Οι ελλείψεις προκαλούν «ουρές» στους οικογενειακούς γιατρούς του ΙΚΑ και ταλαιπωρία στα ιατρεία του Ιδρύματος, ενώ οδηγούν χιλιάδες ασφαλισμένους είτε στον ιδιωτικό τομέα υγείας με το ανάλογο κόστος, είτε στο Νοσοκομείο Βόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία.

Οι πέντε γιατροί που έχουν καταθέσει αιτήσεις προς συνταξιοδότηση, είναι μόνιμοι γιατροί στη Μονάδα του Βόλου, είναι ειδικότητας παθολόγοι και δύο από αυτούς είναι και οικογενειακοί γιατροί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας από τους 19 υπηρετούντες με σχέση μονιμότητας στο ΙΚΑ Βόλου, εντός των επομένων δύο χρόνων όλοι θα συνταξιοδοτηθούν. Που σημαίνει ότι πλέον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα καταστεί αδύνατη, αν δεν προσληφθούν τουλάχιστον 30 γιατροί. Όπως είναι γνωστό, ήδη η Μονάδα έχει ζητήσει από τη διοίκηση του Ιδρύματος, την πρόσληψη 25 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, από τους 1400 γιατρούς που η διοίκηση του ΙΚΑ έχει δεσμευτεί να προσλάβει με προκήρυξη πανελλαδικά.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει τέσσερις οικογενειακοί γιατροί, οι τρεις από την περιοχή της Ν. Ιωνίας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ουρές από ασφαλισμένους στους 24 οικογενειακούς γιατρούς που έχουν απομείνει σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς αναλογούν σε καθέναν περισσότεροι από 4.500 ασφαλισμένοι… Μάλιστα οικογενειακός γιατρός στη Ν. Ιωνία έχει 8.000 ασφαλισμένους…

Μεγάλες συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου δεν έχουν γιατρό ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισμένοι συνωστίζονται είτε στα κεντρικά ιατρεία της Υγειονομικής Μονάδας, είτε γίνονται «μπαλάκι» από γιατρό σε γιατρό, για να εξυπηρετηθούν.

Παράλληλα έχει διπλασιαστεί ο χρόνος συνταγογράφησης με την προσθήκη του νέου τύπου συνταγών.

Εφόσον δεν αντικατασταθούν οι συνταξιοδοτούμενοι γιατροί εντός της επόμενης διετίας, τότε τα πολυιατρεία του ΙΚΑ Βόλου απειλούνται ακόμη και με διακοπή λειτουργίας.

Από τους 40 συνολικά οικογενειακούς γιατρούς που απασχολούνταν στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, έχουν απομείνει, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης της τοπικής Υγειονομικής Μονάδας, 24, καθώς οι υπόλοιποι είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε οι συμβάσεις τους έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.

Η τοπική Μονάδα έχει ζητήσει από τη διοίκηση του Ιδρύματος την πρόσληψη 25 γιατρών στο πλαίσιο της προκήρυξης για 1400 πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων ενός οφθαλμιάτρου, ενός ψυχιάτρου, ενός καρδιολόγου, δύο παθολόγων, ενός νευρολόγου, ενός χειρουργού, δύο ορθοπεδικών, ακτινολόγων, ενδοκρινολόγου και ενός οδοντιάτρου. Μέχρι σήμερα έχει προσληφθεί στο ΙΚΑ Βόλου από τους 25 μόνον ένας μικροβιολόγος.

Σημειώνεται πως σε ένα χρόνο ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών στο ΙΚΑ Βόλου μειώθηκε κατά 19, ενώ την τελευταία δεκαετία αποχώρησαν ή έληξαν οι συμβάσεις 40 γιατρών… Η αναλογία είναι περίπου ένας γιατρός για κάθε 1300 ασφαλισμένους…

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή η παραίτηση της διευθύντριας της Μονάδας κ. Κωνσταντίνας Βολιώτη από τη διοίκηση του ΙΚΑ. Η κ. Βολιώτη έχει εδώ και ένα δεκαήμερο περίπου υποβάλει την παραίτησή της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το