Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο

Ευτυχώς, ήταν μόνο άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου
Ευτυχώς, ήταν μόνο άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου

Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, που έγινε χθες το πρωί στο εργοστάσιο «ΙΜΑΣ» στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Το σενάριο της άσκησης εκτελέστηκε με ακρίβεια και διαπιστώθηκε η ικανότητα άμεσης παρέμβασης των πυροσβεστών.

Στη βάση του το σενάριο της άσκησης προέβλεπε πυρκαγιά σε τμήμα του εργοστασίου, αλλά και εγκλωβισμό ατόμου στο φλεγόμενο τμήμα. Στην άσκηση πήραν μέρος επτά πυροσβεστικά οχήματα, 21 πυροσβέστες, εθελοντές της Π.Υ. Βόλου, η ομάδα πυροπροστασίας του εργοστασίου, η Αστυνομία, και το Ε.Κ.Α.Β.
Σύμφωνα με το σενάριο η φωτιά ξεκίνησε στο κτίριο (ισόγειο) αποθήκευσης αιθάλης, εξαιτίας υπερθέρμανσης μηχανήματος. Η φωτιά επεκτάθηκε, μέσω του πνευματικού συστήματος αερομεταφοράς της αιθάλης, στο κτίριο των ζυμωτηρίων (διώροφο) και έβγαιναν πυκνοί μαύροι καπνοί και από τα δύο κτίρια, ενώ υπήρχε υπόνοια για εγκλωβισμένα άτομα.
Από την Πυροσβεστική Βόλου αναχώρησαν τέσσερα οχήματα με 12 άνδρες, με επικεφαλής το Διοικητή του Σταθμού. Παράλληλα, ειδοποιήθηκε το κλιμάκιο της ΒΙ.ΠΕ., από όπου αναχώρησαν τρία οχήματα, με εννέα άνδρες και τον διοικητή του σταθμού. Η ομάδα πυρασφάλειας του εργοστασίου, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το σύστημα springlers, που υπάρχει στους ορόφους του κτιρίου ζυμωτηρίων.
Το πυροσβεστικό όχημα έφθασε στο εργοστάσιο από την βόρεια είσοδο, στάθμευσε πλησίον του κτιρίου ζύμωσης και έκανε εγκατάσταση χαμηλής, για κατάσβεση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε το σύστημα tyrbex απαγωγής καπνού, από το ισόγειο του κτιρίου. Το βραχιονοφόρο όχημα, μπήκε από την βόρεια πύλη, στάθμευσε πλησίον του κτιρίου ζύμωσης και ανέπτυξε τους βραχίονες για την ρίψη νερού στο κτίριο, από ψηλά. Παράλληλα, έγινε και η αναγνώριση για τη διάσωση δύο εγκλωβισμένων ατόμων, που δεν κατάφεραν να διαφύγουν από την επιχείρηση.
Σύμφωνα με το σενάριο, στο δεύτερο όροφο του κτιρίου ζύμωσης εντοπίστηκε εγκλωβισμένο άτομο, όπου με την είσοδο διασωστών με ειδική στολή, εντόπισαν και απεγκλώβισαν τον εργαζόμενο. Στο ισόγειο του κτιρίου ζύμωσης, έγινε μεταφορά του τραυματία με φορείο από διασωστική ομάδα τεσσάρων ατόμων, με προστατευτικό εξοπλισμό.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας αρχιπύραχος Νίκος Μιχαλάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των υπηρεσιών και την ετοιμότητα που επέδειξαν. Όπως δήλωσε «επρόκειτο για ένα δύσκολο σενάριο, που απαιτούσε όλοι οι πυροσβέστες να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέσα κατάσβεσης και διάσωσης. Χρησιμοποιήθηκαν στολές προσεγγίσεως και στολές χημικής προστασίας για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων. Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της άσκησης που απαιτούσε συντονισμό κι ετοιμότητα και πιστεύω ότι τον ίδιο συντονισμό, θα έχουμε και φέτος το καλοκαίρι».
Συνεχάρη και τους εργαζόμενους, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την πυροπροστασία του εργοστασίου.

Ερωτηθείς για την αντιπυρική περίοδο -που ξεκινά την Πρωτομαγιά – και την ετοιμότητα των υπηρεσιών, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κάθε καλοκαίρι όταν πλησιάζει η αντιπυρική περίοδος είναι αισιόδοξος. «Έτσι οφείλουν να είναι και όλοι οι πυροσβέστες και οι υπηρεσίες. Αν έχουμε καλό συντονισμό των υπηρεσιών και πάει καλά η πρόληψη μαζί με την καταστολή θα τα πάμε καλά. Θέλουμε τους πολίτες δίπλα μας» τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το