Οικονομία

Κατάρρευση των εσόδων από έμμεσους φόρους το Μάρτιο

Ευρώ

Οι φόροι στην περιουσία εξακολουθούν να σώζουν τα προσχήματα στο σκέλος των φορολογικών εσόδων όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. 

Τα προκαταρκτικά απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των φορολογικών εισπράξεων τον Μάρτιο επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των εσόδων από έμμεσους φόρους και ειδικά το πρόβλημα που υπάρχει στην είσπραξη του ΦΠΑ.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και τελικά εισέπραξε 1,54 δισ. ευρώ. Το Φεβρουάριο ανέμενε 917 εκατ. ευρώ και εισέπραξε 890 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο ανέμενε έσοδα 945 εκατ. ευρώ και εισέπραξε τελικώς περίπου 840 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο οι αποκλίσεις στο σκέλος του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων ήταν μικρότερες, ενώ μειωμένος σε σχέση με το Φεβρουάριο ήταν και ο υπόλογος συμψηφισμού (μη φορολογικά έσοδα).

Απώλειες εξακολούθησαν να καταγράφονται στο σκέλος των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης όπου ο στόχος για έσοδα 633 εκατ. ευρώ δεν επετεύχθη (εισπράχθηκαν λιγότερα από 560 εκατ. ευρώ).

Για ακόμη ένα μήνα το ειδικό τέλος ακινήτων έσωσε την παρτίδα για το υπουργείο Οικονομικών φέρνοντας στα δημόσια ταμεία 240 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους από την πηγή αυτή έχουν εισρεύσει άνω των 730 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι επιδώσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η στελέχωση των Εφοριών στη βάση των υποδείξεων της τρόικας αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Βάρος δίδεται στη διαδικασία τοποθέτησης 4.091 ελεγκτών βεβαίωσης εσόδων, στη στελέχωση των ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και στον έλεγχο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης χειρίζονται από κοινού τα θέματα και αναμένεται να εξετάσουν τη σχετική πρόοδο στις συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα.

Θανάσης Κουκάκης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το