Photo Gallery, Πολιτική

Κανονικά οι συντάξεις Δεκεμβρίου

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα καταβληθούν οι συντάξεις και το επίδομα των Χριστουγέννων, ενώ δεν θα υπάρξουν περικοπές για το μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Γιάννη Βρούτση, που πρόσθεσε ότι η «όποια προσαρμογή θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο μήνα και εφεξής».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Mega ο υπουργός Εργασίας, οι συντάξεις του ΙΚΑ του Ιανουαρίου, θα μπουν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2013, θα είναι έτοιμος ο νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός υπολογισμού και πληρωμής των συντάξεων, που θα προκύψουν μετά τις μειώσεις στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών.

Οι νέες μειώσεις θα είναι 5% για τις συντάξεις από 1.001 έως 1.500 ευρώ, 10%, από 1.501 έως 2000 ευρώ, 15% από 2001 έως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.

Συνεχίζοντας ο κ. Βρούτσης, χαρακτήρισε «αναγκαίες» τις πρόσφατες μειώσεις στις συντάξεις και υποστήριξε, ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ επανέλαβε, ότι για πρώτη φορά μέσα στο 2013 ο κοινωνικός προϋπολογισμός θα έχει πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ.

«Εάν δεν κάναμε τις προσαρμογές θα είχαμε έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι θα πηγαίναμε σε άτακτες περικοπές», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στο εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων μέσα στο 2014 και σημείωσε, ότι εντός του 2013 θα υπάρξουν νέες αναλογιστικές μελέτες και νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι σε μεγάλο βαθμό η η αποπληρωμή των περίπου 60.000 εφάπαξ του Δημοσίου, που βρίσκονται στην αναμονή τα τελευταία δύο χρόνια, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε τέλος, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των αδικιών, «έστω και αν μπαίνουμε σε ζήτημα αυξήσεων» όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε ότι για να αποκατασταθούν οι αδικίες που αποτυπώθηκαν στην πρώτη μελέτη βιωσιμότητας των Ταμείων, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προχωρήσουν μέσα στο 2013 «σε ουσιαστική και πραγματική γενική αναλογιστική μελέτη για όλα τα ταμεία που με πολλή ακρίβεια θα αποτυπώνει αυτή την αναζητούμενη ισορροπία μεταξύ εισφοράς και παροχής».

Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Στο ΕΣΥ, το σύστημα που ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί όλον τον κόσμο που χρήζει ιατρικής και νοσηλευτικής βοήθειας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, πλέον δεν έχουν πρόσβαση εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους και κατ’ επέκταση την ασφαλιστική τους κάλυψη.  Στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης, είναι ολοένα και περισσότεροι εκείνοι που χάνουν τη δουλειά τους και το δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη. Γενικά, η ασφαλιστική κάλυψη χάνεται για έναν εργαζόμενο περίπου δύο έτη μετά την απόλυσή του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, περισσότεροι από 15.000 ασθενείς έχουν καταφύγει ώς σήμερα στα κοινωνικά ιατρεία ζητώντας βοήθεια. Μεταξύ τους, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως μορφές καρκίνου.

Ενοποίηση είσπραξης φόρων και εισφορών

Η ενοποίηση των διαδικασιών είσπραξης φόρων και κοινωνικών εισφορών προωθείται στο πλαίσιο των μνημονιανών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι άξονες υλοποίησης του έργου είναι πέντε και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει προπαρασκευαστικές ενέργειες, με την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών Ταμείων από τα μέσα του 2013. Η πλήρης ενσωμάτωση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2017. Σε πρώτη φάση θα ενοποιηθεί η είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ ΟΓΑ και ΕΤΑΑ σε μια βελτιωμένη εισπρακτική λειτουργία εντός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε δεύτερη φάση, οι λειτουργίες είσπραξης και συλλογής όλων αυτών των Ταμείων θα ενσωματωθούν σταδιακά εντός της φορολογικής διοίκησης. Η δεύτερη φάση θα απαιτήσει την αναδιοργάνωση των επιχειρησιακών διαδικασιών, ροών εργασίας και οργάνωση των επιχειρησιακών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών και του ΙΚΑ ΕΤΑΜ που ασχολούνται με τη συλλογή και την είσπραξη τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών συνιστά κρίσιμης σημασίας παράμετρο για τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής βάσης για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η ενίσχυση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να οδηγήσει σε σημαντικά επιπλέον έσοδα, αν εισαχθούν κατάλληλες διαδικασίες είσπραξης τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναλυτικά, οι άξονες υλοποίησης του έργου της μεταρρύθμισης της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι ακόλουθοι:

-Διαχείριση έργου για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

-Ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και των 4 Ταμείων υπό το ΙΚΑ μέχρι την 1η Ιουλίου 2013.

-Ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας του ΙΚΑ μέχρι την 1η Απριλίου 2014.

-Ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και των 4 Ταμείων με αυτήν της φορολογικής διοίκησης μέχρι την 1η Ιουλίου 2016.

-Πλήρης ενσωμάτωση στη φορολογική διοίκηση και ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 1η Ιουλίου 2017.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το