Οικονομία

Κανονικά αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank

ΕΘΝΙΚΗ

Με την επιστροφή της τρόικας αύριο, Τετάρτη, στην Αθήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να υποστηρίζουν την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank είναι μη αναστρέψιμη και υποστηρίζεται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα ίδια στελέχη εκφράζουν απορία για την αλλαγή της στάσης της τρόικας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και υπενθυμίζουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε δώσει την έγκρισή της προκειμένου να προχωρήσει η δημόσια προσφορά της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank.

«Η Εθνική διαθέτει το 84,3% της Eurobank. Οι παλαιοί μέτοχοι είναι πλέον ελάχιστοι. Η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση και δεν αντιστρέφεται. Κάτι τέτοιο θα έπληττε προσθετά την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικό περιορισμό», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο in.gr.

Οι δανειστές εμφανίζονται να μην επιθυμούν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης επικαλούμενοι ότι θα προκύψει μία υπερτράπεζα με ενεργητικό 170 δισ ευρώ, μόλις 20 δισ ευρώ μικρότερο από το ελληνικό ΑΕΠ.

Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως και η γαλλική BNP Paribas έχει ενεργητικό που υπολείπεται κατά 10% του γαλλικού ΑΕΠ και -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- υπό το πρίσμα αυτό το συγκεκριμένο επιχείρημα της τρόικας δεν ευσταθεί.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στην εκπομπή ΝΕΤWEEK τη Δευτέρα επιβεβαίωσε τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η τρόικα για την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, εκτιμώντας ωστόσο ότι η συγχώνευση τελικώς θα ολοκληρωθεί και δεν θα αντιστραφεί η σχετική διαδικασία.

«Η λέξη “βέτο” δεν αποτυπώνει την στάση που τηρεί η τρόικα έναντι της συγκεκριμένης συγχώνευσης. Οι όποιες ενστάσεις προκύπτουν από το μεγάλο μέγεθος που θα έχει η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί καθώς και από το μεγάλο μερίδιο της ελληνικής αγοράς που θα κατέχει», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστική την προθεσμία που έχει τεθεί από την τρόικα για την ολοκλήρωσή της στο τέλος Απριλίου. Εκτίμησε, δε, ότι οι συστημικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες περί τα τέλη Μαΐου.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα είναι ανένδοτη ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου. Και αυτό προκαλεί πρόβλημα στην Εθνική η οποία βρίσκεται σε διαδικασία νομικής συγχώνευσης με την Eurobank και έχει ζητήσει λίγες βδομάδες προθεσμία από τις εποπτικές Αρχές.

Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν στο in.gr πως η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας είναι ιδιαίτερη, καθώς το νέο τραπεζικό ίδρυμα θα αποτελέσει τον «δημόσιο πυλώνα» του τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου ακόμη και εάν δεν συγκεντρωθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής δεν θα έχει μεγάλη σημασία καθώς το μάνατζμεντ δεν αναμένεται να αλλάξει.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως η τρόικα ενημερώθηκε μόλις το Δεκέμβριο για την ενιαία αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και ότι σενάρια που έτρεξε εκ των υστέρων κατέδειξαν πως εάν η Eurobank προχωρούσε σε ξεχωριστή αύξηση κεφαλαίου η συμμετοχή των ιδιωτών θα ήταν μεγαλύτερη και ενδεχομένως το ΤΧΣ να έβαζε λιγότερα χρήματα στο προς συγχώνευση σχήμα.

«Η τρόικα προσπαθεί να διορθώσει εκ των υστέρων τους λάθος υπολογίσιμούς της. Αλλά πλέον είναι αργά. Η διαδικασία έχει δρομολογηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη τραπεζική πηγή.

Σημειώνεται πως εάν η Εθνική και η Eurobank προχωρούσαν σε ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου η Εθνική, ως βασικός μέτοχος της Eurobank, θα έπρεπε να συνεισφέρει 550 εκατ. ευρώ για να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Σε διαφορετική περίπτωση, η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιούταν από το ΤΧΣ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου Ομίλου της Εθνικής αντιστοιχούν σε 15,6 δισ. ευρώ και γινεται αγώνας δρόμου ώστε να καλυφθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη πως δεν έχει πληροφορηθεί καμία αντίδραση για την συγχώνευση Εθνικής και Eurobank και αποσαφήνισε πως η συγχώνευση και η ανακεφαλαιοποίηση προχωρούν κανονικά και ότι όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί απ’ όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Θανάσης Κουκάκης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το